Platform voor de bouw
Nieuws

Indrukwekkend landmark in tijdloze stijl

P1227_IMMOBEL_knokke-heist_still-08_2019.06
Bij het binnenrijden van Knokke springt dit gebouw meteen in het oog.

Tekst | Stephanie Demasure

Beeld | Myth Architects

16 maart 2023 Leestijd 11 minuten

Deel dit artikel

Crown. Even keizerlijk als de naam verwelkomt de architecturale uitstraling van dit poortgebouw je wanneer je Knokke binnenrijdt. Met klassieke elementen combineert het project een tijdloos karakter met de elegantie die de kuststad typeert. En dat wordt duidelijk gesmaakt. Na een maand en zonder actieve promotie was al 75 % van de ruimtes verkocht. Ondertussen worden de laatste appartementen afgewerkt.

De eerste wortels van wat ‘Crown’ geworden is, dateren van een kwarteeuw geleden. Een van de percelen was eigendom van een Knokse familie, het andere van de gemeente. 25 jaar terug had de familie al plannen voor de bouw van een hotel op haar perceel. Dat concept liep vast op bezwaren van de buren. Een nieuw project werd afgekeurd door stedenbouw. Bij een derde ontwerpfase werd de gemeente mee betrokken. Op de twee percelen samen ontstond een gemengd programma met appartementen en een gelijkvloerse horecazaak dat in beheer zou blijven van de gemeente. Via een ontwerpwedstrijd haalde het consortium DHR Projects-Immobel met het ontwerp van Myth Architecten de opdracht binnen.

Architect Hans-Christian Demyttenaere schetst het canvas: “Het programma lag vast, net als de gabarits van het nieuwe gebouw. Qua architectuur lieten we ons uiteraard leiden door de omgeving. Bij het binnenrijden van Knokke springt dit gebouw meteen in het oog. We moesten dus iets neerzetten met de juiste elegantie en tijdloosheid.”

De atypische vorm van het terrein was een eerste grote uitdaging.

Uitdagende perceelvorm

De atypische vorm van het terrein was een eerste grote uitdaging. Naast de vele scheve hoeken en kanten aan het perceel kenmerken ook de omliggende straten, pleinen en bebouwing zich door hun grillige vormen. 

“Door typerende elementen van de belle-époquestijl te combineren, wisten we het gebouw perfect te integreren in de omgeving”, legt Hans-Christian Demyttenaere uit. “Zo is het sokkelvolume opgetrokken in een glad geschuurde natuursteenplint en witsteenpanelen, terwijl de bovenliggende verdiepingen uit handvormstenen bestaan. Ook het doorlopende geprofileerde balkon op de eerste verdieping en de fragmentarische balkons op de typeverdiepingen definiëren mee het gevelbeeld van Crown. Natuurlijk mogen we de aluminium balustrades, geprofileerde kroonlijsten en geprofileerde dakkapellen en ronde hoektoren met koepelbekroning niet vergeten.”

Alle balkons, sierelementen en dakoversteken zijn uitgewerkt in wit architectonisch beton. De dakbedekking in bruinrode tegelpannen en de dakkoepels, dakkapellen en regenwaterafvoeren in koper vervolledigen het authentieke plaatje.

De uitgesproken stijlkeuzes en het architecturale concept vroegen om de juiste expertise.

De juiste expertise

Torentjes in hout met kroonlijsten binnenin, koepels die laag per laag moesten worden opgebouwd, koperen ruitleien die het nodige vakmanschap vergden … De uitgesproken stijlkeuzes en het architecturale concept vroegen om de juiste expertise. Die was terug te vinden in de complementaire samenwerking tussen een lokale projectontwikkelaar – DHR Projects, al veertig jaar actief op de Knokse vastgoedmarkt – en Immobel. Dat garandeerde meteen een vliegende start. “Net ervoor mochten we Lakefront ontwikkelen. We kregen dus opnieuw de kans om een visitekaartje af te leveren in deze mooie kuststad”, zegt Roeland Vandenbrande van Immobel. “Natuurlijk gingen we met veel plezier voluit. 

Op commercieel vlak was dit een zeer dankbaar project. De verkoop ging van bij de start heel hard en de appartementen raakten vlot verkocht.”

De uitvoering kwam in de bekwame handen van hoofdaannemer Deblaere terecht. Zij lieten zich omringen door echte vaklui. “Het architecturale concept bracht de nodige uitdagingen met zich mee”, weet projectleider Jeroen Maenhout. “Het technisch uitwerken van alle details was cruciaal om tot dit resultaat te komen. Alle niveauverschillen, de uit- en inspringende volumes, de verschillende materialen enzovoort vormden een uitdaging om alles waterdicht en esthetisch af te werken. Onze jarenlange ervaring resulteert gelukkig in een rijk netwerk van partners, waar we het nodige vakmanschap vonden.” De opstart in april 2019 werd nog wat geplaagd door de coronamaatregelen, maar de bouwwerken vorderden goed. De horecaruimte en 43 appartementen zijn ondertussen bijna volledig opgeleverd.    

Architect Hans-Christian Demyttenaere: “Door typerende elementen van de belle-époquestijl te combineren, wisten we het gebouw perfect te integreren in de omgeving.”

De Jaeghere – Schrijnwerk ramen

De steellook ramen met afgeschuinde contouren en vakjesverdeling geven Crown een typisch Knokse uitstraling. Aan dat mooie resultaat ging een nauwe samenwerking tussen Schüco en plaatser De Jaeghere vooraf. “Voor het eerst werd de nieuwe AWS WF-reeks in deze grootorde gebruikt”, schetst Frederic David van De Jaeghere de uitdaging van dit project. “Als Schüco-partner hielpen we de nodige testen uit te voeren en maakten we een aantal demoramen. Dat zoekwerk en de complexiteit leverden ons nieuwe kennis op, die ons nog meer expert maken in ons vak.” Ook andere soorten raamreeksen geven Crown mee vorm. De Jaeghere maakte en plaatste verder een mix van standaardramen en schuiframen met verschillende types verluchtingsroosters en screens. Voor bepaalde entiteiten kregen de ramen bovendien zonwerende beglazing. In totaal installeerde het team zo’n 250 elementen. Met een twintigtal medewerkers realiseert De Jaeghere een omzet van ongeveer 15 miljoen euro per jaar. Als expert in aluminium schrijnwerk van Schüco is het een vertrouwde partner van aannemer Deblaere. Voor Crown resulteerde die samenwerking opnieuw in een mooie realisatie.

Deuren KVK – Binnendeuren

De aantrekkelijke tijdloze architectuur en hoogwaardige appartementen van Crown in kuststad Knokke zijn niet compleet zonder dito binnendeuren. Deuren KVK uit Deinze zorgde voor akoestische brand- en inbraakwerende deuren. “Naast de deuren in de gangen en de gemeenschappelijke delen maakten en plaatsten we ook de binnendeuren in de appartementen”, zegt zaakvoerder Kurt Van Keirsbulck. Hij startte in 2002 als zelfstandig schrijnwerker en bouwde de afgelopen twintig jaar een gerenommeerde onderneming uit met een vakkundig team. De akoestische branddeuren en de binnendeuren voor de appartementen werden geproduceerd in het eigen atelier. “Elke koper besliste uiteraard zelf mee over de afwerking van de schilderdeuren. Deuren in blokkader, plafondhoge deuren of deuren bekleed met HPL? Ons team maakte de deuren klaar in de eigen productie. Vervolgens plaatsten onze ervaren vakmannen alle deuren zorgvuldig en met oog voor detail.” De sterke aanwezigheid in de projectmarkt maakt van Deuren KVK ondertussen een gevestigde partner voor heel wat bouwfirma’s en projectontwikkelaars. Met Crown als een van de vele boeiende projecten op de referentielijst.

Isolteam – Glaswolisolatie

Hedendaags wooncomfort vraagt om vakkundige isolatie. Voor Crown deed aannemer Deblaere een beroep op specialist Isolteam uit Kortemark. Zij gingen aan de slag met glaswolisolatie van Isover. “Als merkonafhankelijk isolatiebedrijf werken we vaak en graag met Isover. Het is een kwalitatief merk en de producten zijn vlot verwerkbaar”, zegt Hendrik Snauwaert, managing director bij Isolteam. “De grootste uitdagingen waren de logistieke organisatie voor de werkzaamheden aan dit hoge gebouw en de vele hoekjes en kantjes. Onder meer het isoleren van de torentjes en de dakkoepels vergden het nodige vakmanschap. Gelukkig hebben we die in huis, als vertrouwde partner van aannemers en projectontwikkelaars.” In totaal plaatste Isolteam maar liefst 1.670 vierkante meter glaswolisolatie. Een van de grotere projecten van het jaar voor het bedrijf. “Onze dertig teams realiseren jaarlijks zo’n vierduizend projecten. Crown staat zeker mooi in het rijtje”, besluit Hendrik Snauwaert.

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Immobel (Brussel) en DHR Projects (Knokke-Heist)
  • Architect Myth Architects (Knokke-Heist)
  • Hoofdaannemer(s) Algemene Bouw Deblaere (Wingene)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details