Platform voor de bouw
Nieuws

Indrukwekkende bouwkunst in prefabbeton

aviko-10-21-7889
Op het vrieshuis na werd de volledige ruwbouw van de nieuwe fabriek opgetrokken in prefabbeton. (Beeld: Alheembouw)

Tekst | Anastasia Verleysen

Beeld | Valcke Prefab Beton

3 december 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

De realisatie van de moderne nieuwe fabriek van Aviko in Poperinge was een gigantische opdracht. En voor een ervaren speler als Valcke Prefab Beton een boeiende uitdaging. Liefst 25.000 vierkante meter werd op twaalf maanden tijd bebouwd met beton. Van de structuren en buitengevels over liftkokers en trappen tot keerwanden en kades.

Een project van dergelijke omvang is Valcke Prefab Beton op het lijf geschreven. Op het vrieshuis na werd de volledige ruwbouw van de nieuwe fabriek opgetrokken in prefabbetonelementen. Dat startte bij Valcke al inhouse, bij het eigen studiebureau. “Ook de fabricatie van de elementen, het transport naar de site en de montage zijn bij ons in goede handen”, zegt sales engineer Jim Deryckere. “Die montage is als meccano die in elkaar klikt. We werkten een jaar lang met vier ploegen op de site om dit project te realiseren.”

Het team bouwkundige tekenaars van Valcke Prefab Beton op bedrijfsbezoek bij Aviko.

Van ontvangst tot verpakking

Zo bouwde Valcke Prefab Beton mee aan het gebouw waar de ontvangst en het sorteren van de aardappelen gebeurt. Ook de bufferbekkens en het productiecentrum waren hun verantwoordelijkheid. Vervolgens gaan de aardappelproducten verder naar een verpakkingscentrum met een voorraadruimte voor het verpakkingsmateriaal. “De productie is het hart van het bedrijf. Het is een hal van 17 meter hoog en 40 meter breed, volledig overspannen in beton. Een deel van het dak heeft steunpunten, het andere deel hangt”, vertelt Jim Deryckere. “We stonden ook in voor de inkapseling van de technische ruimtes in beton en voor de waterbufferkelder die regenwater opvangt.”

Tot slot werden ook de kantoorgebouwen opgetrokken in industrieel architectonisch beton. Het hele project is goed voor zo’n 8.000 kubieke meter prefabbeton, waarvan 1.300 kubieke meter kolommen, 4.800 kubieke meter gevelpanelen en 511 kubieke meter gewelven. “Valcke heeft de capaciteit om zo’n groot project tot een goed einde te brengen. De basis was een sterk 3D-model waar we drie maanden aan werkten en dat alle info bevat. Dat model vormde het vertrekpunt voor alle andere technieken”, besluit Jim Deryckere.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details