Platform voor de bouw
Overig

Indrukwekkende branddetectie-installatie voor Quartier Bleu

KINGSPAN1_DJI_0013
Quartier Bleu is een nagelnieuwe stadswijk aan de Hasseltse Kanaalkom.

Tekst | Johan Debaere

Beeld | Kingspan Light + Air Belgium

2 september 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Moderne appartementen, stadswoningen, retail- en horecazaken én een ondergrondse parking: het is een megaproject op alle vlakken, ook qua branddetectie. Vooral de strakke planning, de snelle levering van een grote hoeveelheid producten en de vele koppelingen met installaties van derden maakten dit project erg uitdagend.

Quartier Bleu is een nagelnieuwe stadswijk aan de Hasseltse Kanaalkom, die uit twaalf residenties, meer dan vierhonderd appartementen, veertien stadswoningen, een vijftigtal retail- en horecazaken en een ondergrondse parking voor 2350 wagens (verspreid over drie niveaus) bestaat. Janssens Elektriciteitswerken kreeg de opdracht om de uitwerking en de integratie van de elektrotechnieken, de toegangscontrole en de volledige branddetectie-installatie voor het parkeergedeelte en de gemeenschappelijke delen van alle woonblokken te realiseren. De winkels hebben een eigen brandcentrale, die via een inleesmodule op het centrale branddetectienetwerk is aangesloten. 

Indrukwekkende branddetectie-installatie

Janssens Elektriciteitswerken contacteerde Kingspan Light + Air Belgium om samen het volledige plan voor de branddetectie uit te werken en alle producten te leveren. “We hadden voor meerdere klanten offertes uitgewerkt en kenden de omvang van het project dus goed. Toen Janssens Elektriciteitswerken onder meer de branddetectie kreeg toegewezen, zijn we onmiddellijk rond de tafel gaan zitten om het dossier grondig te bekijken en uit te werken volgens de meest actuele normering. De installateur plaatste alle materialen volgens een overeengekomen opbouw van het systeem. Vervolgens voerden de field service engineers van Kingspan Light + Air Belgium de programmatie van het systeem uit volgens de aangeleverde brandscenario’s”, vertelt sales manager Pieter Pauwels. “De totale installatie omvat veertien brandcentrales (GMC+), elf herhaalborden (GMC+), 240 adresseerbare drukknoppen (MCP-A), 1796 adresseerbare multi-criteria SLIM-detectoren, 239 IO-inleesmodules en 210 Phon-sirenes.”

“Door de omvang van het project, de grote hoeveelheid materialen, de vele koppelingen met installaties van derden én de strakke planning werd het een uitdagende klus”

De brandcentrales en herhaalborden hangen op strategische locaties.

Strategische opgesteld

Field service engineer Jordi Decoster licht de installatie toe: “Met onze GMC+-brandcentrale kunnen we tot 128 elementen – lees: centrales en herhaalborden – aansluiten op een netwerk van brandcentrales, en dat is voor een project van deze omvang noodzakelijk. Onze compacte GMC+-brandmeldcentrale communiceert volledig bidirectioneel met al onze producten en is geschikt voor installaties van één tot meer dan vijftigduizend elementen. In Quartier Bleu zijn die centrales strategisch opgesteld, verdeeld over de trapkernen om de bekabeling zoveel mogelijk te beperken. Dankzij de GMC+-herhaalborden kan de centrale vanop afstand bediend of de status gecontroleerd worden. Op elke GMC+-brandcentrale vertrekken adresseerbare lussen, waarop de SLIM-detectoren, inleesmodules, drukknoppen en sirenes – allemaal uitgerust met een V2-kortsluitisolator – aangesloten worden en een uniek nummer en individuele benaming meekrijgen.”

De brandcentrales en herhaalborden hangen op strategische locaties.

Megaproject met strakke planning

Bovendien werden er ook koppelingen geprogrammeerd om informatie bij de juiste personen te krijgen. Zo is de brandcentrale van de winkels via inlees-modules aangesloten op het centrale branddetectienetwerk en is er een link met het KNX-gebouwbeheersysteem. Er zijn ook koppelingen voorzien om de rookschermen en poorten te laten zakken, de RWA-systemen in werking te zetten, de liften naar het evacuatieniveau te sturen, roltrappen te laten stoppen, deuren te ontgrendelen en de brandkleppen, slagbomen en KWO-installatie aan te sturen. “De installatie op zich is vrij standaard, maar door de omvang van het project, de levering van die grote hoeveelheid materialen, de vele koppelingen met installaties van derden én de strakke planning werd het toch wel een uit-dagende klus”, zijn Pauwels en Decoster het roerend eens. “Samen met de installateur werkten we gedurende één week aan het concept. Daarna werden alle onderdelen geleverd en geplaatst door Janssens Elektriciteitswerken. De volledige programmatie en het testen van het geheel op de werf nam vier weken in beslag en nu zijn we nog steeds bezig met het finetunen, zodat we de installatie perfect kunnen afstemmen op de behoeften van alle klanten.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details