Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Indrukwekkende toren Living Tomorrow bereikt hoogste punt

°LT_01
Dankzij de speciale vorm van het gebouw – een soort afgeronde driehoek die in een punt loopt – wordt er maximaal gebruikgemaakt van de ruimte in de hoogte. (Beeld: Panoraman)

Tekst | Schüco

Beeld | Schüco

5 december 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

De bouw van de nieuwe innovatiecampus van Living Tomorrow in Vilvoorde schiet stevig op. Nu de bovenste verdieping is afgewerkt (niveau +12), heeft de indrukwekkende toren zijn maximale hoogte van 49 meter bereikt. “Bouwen in de hoogte met een zo klein mogelijke ruimtelijke footprint en zo veel mogelijk plaats voor groen: dat is dé manier waarop we het in de toekomst zullen (moeten) aanpakken”, aldus Frank Beliën, founder & chairman van de Living Tomorrow Group.

Nu de bovenste verdieping is afgewerkt (niveau +12), heeft de indrukwekkende toren van Living Tomorrow zijn maximale hoogte van 49 meter bereikt.

Met een totale bruikbare oppervlakte van meer dan 6700 m2, verdeeld over veertien bouwlagen (inclusief kelder en gelijkvloers), wordt het nieuwe innovatiecentrum van Living Tomorrow een van de grootste in Europa. Toch heeft het gebouw een voetafdruk van slechts 731 m2. “We hebben de ruimtelijke footprint bewust zo klein mogelijk gehouden”, verklaart Frank Beliën. “Het gebouw toont aan hoe we zullen (moeten) bouwen in de toekomst. Enkel door in de hoogte te gaan, kunnen we voldoende woon- en werkruimte creëren zonder alles te verharden en blijft er ook plaats over voor groene lanen, parken en fiets- en wandelgelegenheid.”

“Dankzij de zelfregulerende ramen van Schüco kunnen we nuttige realtimedata verzamelen van ons gebouw op het vlak van verbruik en gebruik”, aldus Frank Beliën. (Beeld: David Legreve)

Optimaal ruimtegebruik en circulariteit

Dankzij de speciale vorm van het gebouw – een soort afgeronde driehoek die in een punt loopt – wordt er maximaal gebruikgemaakt van de ruimte in de hoogte. “Per bouwlaag beschikken we over 400 m2 bruikbare oppervlakte (uitgezonderd de bovenste verdieping), wat ons toelaat om bijvoorbeeld een groot innovatief bewegings- en revalidatiecentrum te integreren en op verschillende verdiepingen state-of-the-artkamers in te richten voor onze overnachtingsexperience, in samenwerking met voco hotels. Mét spectaculair uitzicht over Brussel.”

Er wordt echter niet enkel gekeken naar het maximaliseren van de ruimte, maar ook naar circulariteit. “Ons gebouw zal klimaatneutraal zijn. En dankzij onze (bouw)partners – we hebben er intussen meer dan zeventig – gebruiken we zoveel mogelijk groene en circulaire materialen, die bijvoorbeeld gemaakt zijn uit gerecycleerde materialen en ook volledig herbruikbaar zijn na afbraak”, aldus Frank Beliën. “Denk onder meer aan de zelfregulerende ramen van Schüco, waardoor we nuttige realtimedata kunnen verzamelen van ons gebouw op het vlak van verbruik en gebruik.”

“Enkel door in de hoogte te gaan, kunnen we voldoende woon- en werkruimte creëren zonder alles te verharden”, benadrukt Frank Beliën. (Beeld: Panoraman)

Innovatie als kernwaarde

Als co-initiator zette Schüco met veel enthousiasme zijn schouders onder het Living Tomorrow-project. Zo zal het nieuwe gebouw onder meer een innovatie-showroom van Schüco bevatten en komen er producten aan bod die de expertise van de gerenommeerde onderneming in de verf zetten, van digitale toegangscontrole tot innovatief raambeslag en slimme sensoren. Daarmee onderstreept Schüco zijn rol als trendsetter in de bouwsector en de ambitie om verder te groeien in België. “Innovatie is voor ons een kernwaarde. Living Tomorrow is het perfecte kader om in kruisbestuiving met de andere partners nieuwe ideeën voor de toekomst te ontwikkelen. Deze innovatiecampus geeft ons een extra uitvalsbasis in België: een plaats waar we illustreren wat we nu al kunnen én waar we duidelijk zullen meegeven waar we in de toekomst naartoe gaan”, vertelt Geert Michels, algemeen manager bij Schüco BELUX. 

De realisatie van de nieuwe innovatiecampus in Vilvoorde schiet stevig op. “We streven ernaar om het gebouw tegen het einde van het jaar volledig winddicht te hebben. Dan zullen ook de stellingen weg kunnen en zal de toren in volle glorie te bewonderen zijn. De ambitie is om de volledige bouw af te ronden in de eerste helft van 2023 en de nieuwe innovatiecampus – die zal tonen hoe slim onze huizen, steden, gebouwen, mobiliteit en gezondheidszorg kunnen zijn in 2030 – te openen rond de zomer van 2023”, besluit Frank Beliën.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details