Platform voor de bouw
Nieuws

Industriebouw anders bekeken

Altez-Deinze-Monument-0922_WAK1690
De buitenkant van de loods is afgewerkt met esthetische puntprofielen.

Tekst | Marlies Decavel

Beeld | Karel Waignein

16 maart 2023 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

De bouwheer van dit project in Deinze is een oude bekende in bedrijvenzone De Prijkels. Ter uitbreiding van zijn kantoren liet Monument Renovation Technics aan de overzijde van de straat een grote opslagloods van 3.000 vierkante meter bouwen. Naast de functionele invulling voor de site werd bewust gekozen voor enkele unieke eyecatchers die het industriële gebouw meteen een extra dimensie geven.  

In het volledige gebouw is 130 ton staal verwerkt, waardoor de constructie enorm stabiel is.

Altez Construction Group heeft jarenlange ervaring in allround industriebouw. Voor de realisatie van de nieuwbouw voor Monument Renovation Technics (MRT) zaten alle partners vooraf uitgebreid samen om het unieke karakter van dit project te beschermen. De nichemarkt waarin MRT actief is, namelijk het renoveren van historische monumenten en panden, wordt gekenmerkt door authenticiteit en een uitgesproken sfeer. Om ook hun loods een eigenwijze toets te geven, werden enkele atypische keuzes gemaakt. Voor de uitvoering van dit project sloegen Altez Construction Group en MRT de handen in elkaar met architect Koen Dekeyser van ArchiPL Architecten uit Gent. “Industriebouw wordt vaak zo goedkoop mogelijk gerealiseerd”, vertelt Toon Colson, bouwconsulent bij Altez Construction Group voor Oost- en West-Vlaanderen. “MRT koos ervoor om dat bij dit project expliciet niet te doen. Zo willen ze de aandacht vestigen op kwaliteit, duurzaamheid en authenticiteit, waarden die ze ook bij hun eigen renovatieprojecten hoog in het vaandel dragen.”

De dakspanten bestaan uit gelamineerde houten liggers die gedeeltelijk doorlopen tot buiten.

Aparte materiaalkeuze

Hoewel het project hoofdzakelijk een industriële look heeft, zijn er enkele opvallende elementen in verwerkt. De dakspanten bestaan uit gelamineerde houten liggers die gedeeltelijk doorlopen tot buiten. “Dat is ongezien, maar het geeft het gebouw meteen een unieke uitstraling en een ietwat rustieker, huiselijk karakter. Het blijft industriebouw natuurlijk, maar het is zeer mooi en uniek. De keuze om de houten spanten door te trekken naar buiten bracht ook enkele belangrijke aandachtspunten met zich mee”, licht Toon Colson toe. “Na verloop van tijd kunnen de externe omgevingsfactoren die het hout van buitenaf beïnvloeden ook naar binnen trekken. MRT heeft echter alle technieken en vakmensen in huis om het onderhoud van de dakspanten zelf op zich te nemen. Ze schrikken er dus niet voor terug om af en toe de staat van de liggers te controleren.”

De buitenkant van de loods is afgewerkt met esthetische puntprofielen. De keuze voor dit materiaal is voornamelijk te danken aan het mooie uitzicht, met de bedoeling om het geheel zo een aparte uitstraling te geven. In het volledige gebouw is verder ook 130 ton staal verwerkt, waardoor de constructie enorm stabiel is. Op de verdiepingsvloeren is een nuttige belasting van 1 ton per vierkante meter mogelijk.  

De nieuwbouw straalt kwaliteit, duurzaamheid en authenticiteit uit.

Originele aanpak

Altez Construction Group fungeerde als hoofdaannemer in dit project en was verantwoordelijk voor de totale uitvoering ervan. Het bouwbedrijf was hiermee niet aan zijn proefstuk toe. “Ons bedrijf heeft echt een allround expertise”, vertelt Toon Colson. “We zijn ooit begonnen als stallenbouwer in de landbouw, maar ondertussen realiseren we projecten voor uiteenlopende sectoren: van grote hippische projecten over wijnloodsen en landbouwhangars tot diverse types industriële gebouwen.” 

De innovatieve projecten van Altez Construction Group worden kostenbewust, snel en duurzaam gerealiseerd door kant-en-klare prefab bouwelementen te construeren. Deze zijn stevig en hebben een hoog isolatieniveau, waardoor de klant niet alleen bij de realisatie, maar ook bij ingebruikname energie en kosten bespaart. “Voor al onze projecten proberen we altijd een originele en persoonlijke insteek te garanderen die perfect aansluit bij het bedrijfsimago van de bouwheer”, vult Toon Colson aan. “Industriële gebouwen hoeven er echt niet allemaal hetzelfde uit te zien. Dat heeft dit project duidelijk bewezen.”    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Monument Renovation Technics NV (Deinze)
  • Architect ArchiPL Architecten (Gent) =
  • Hoofdaannemer(s) Altez Construction Group (Tielt)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details