Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Industriebouw in recordtempo

De nieuwe vestiging van Exterioo en X²O Badkamers in Lommel is een fraai staaltje industriële architectuur.

Tekst | Tim Janssens

Beeld | Derdaele+ Industriële gebouwen

21 november 2022 Leestijd 10 minuten

Deel dit artikel

Op donderdag 5 mei opende Exterioo zijn tweede vestiging in Lommel. De gekende tuinmeubelzaak nam samen met X²O Badkamers een nagelnieuw gebouw in gebruik, dat in recordtempo werd opgetrokken om bij de start van het hoogseizoen de deuren te kunnen openen. Een waar huzarenstukje, zeker als je weet dat de wind- en waterdichte ruwbouw op minder dan drie maanden tijd klaar moest zijn.

Een retailgebouw in een mum van tijd van a tot z realiseren en casco opleveren? Het is een kolfje naar de hand van Derdaele+ Industriële gebouwen. De referenties in regio-Lommel zijn haast niet meer te tellen voor dit dynamische bouwbedrijf. Dat projectontwikkelaar TS 33 kwam aankloppen voor de nieuwe vestiging van Exterioo en X²O Badkamers, hoeft dan ook niet te verwonderen. “We hebben allereerst de wind- en waterdichte ruwbouw gerealiseerd (grond-, funderings- en rioleringswerken, staalconstructie, dak- en gevelbekleding, ramen, deuren, poorten …)”, vertelt manager Lennart Selen. “Aansluitend hebben we ook de volledige buitenaanleg verzorgd (rijwegen, parkings, regenwater- en infiltratieputten …). Exterioo en X²O Badkamers hebben nadien zelf de verdere afwerking en inrichting, de HVAC-technieken en de elektriciteitsvoorzieningen op zich genomen.”

De architect speelde met vorm en volumetrie om het gebouw extra cachet te geven.

Oog voor detail

Hoewel het qua opbouw een relatief traditionele constructie is – een staalstructuur met voorgespannen welfsels en een gepolierde betonvloer, een steeldeck met EPS-isolatie en pvc-dakdichting, buitengevels uit grijze metalen sandwichpanelen van 10 centimeter dik … – gaat het niet om een klassieke rechthoekige blok. De architect speelde met vorm en volumetrie om het gebouw extra cachet te geven. “Vandaar dat er veel aandacht is besteed aan de glazen vitrines, die wisselende breedtes hebben. Onder de inkom van de Exterioo-winkel is bovendien een aluminium kokerstructuur gerealiseerd die de lijnen van de vliesgevelconstructie volgt. De constructie die nodig was voor de oversteek is mooi weggewerkt door middel van een smal plooistukje. Dat waren wel details waarvoor we enkele keren hebben samengezeten met D&A architecten, zodat we konden bekijken hoe we dat best zouden aanpakken”, legt Lennart Selen uit. “Ook de integratie van een roltrap naar de eerste verdieping vormde een uitdaging, vermits we er ons tekenwerk in extremis voor moesten aanpassen. Tot slot moesten we tussen beide winkels een scheidingswand in prefabbetonpanelen voorzien om een brandweerstand van 2 uur te garanderen.”

Race tegen de klok

Stellen dat de uitvoeringstermijn erg krap was, is een understatement. “We zijn pas in de laatste week voor de kerstvakantie van 2021 gestart met de montage van de staalconstructie, terwijl we de ruwbouw half maart moesten opleveren. Een echte race tegen de klok in putje winter, maar het is ons gelukt”, benadrukt Lennart Selen. “Een van onze troeven is dat we het volledige pakket kunnen aanbieden, zonder dat we noodzakelijk een beroep hoeven te doen op gespecialiseerde onderaannemers. We hebben eigen grondwerkersploegen en een funderingsteam dat over alle benodigde tools en machines beschikt (inclusief gps-totaalstation), we kunnen staalconstructies vervaardigen in ons eigen atelier, we realiseren gebouwen met eigen hoogtewerkers en montagekranen … Daardoor kunnen we onze planning vaak volledig onafhankelijk opstellen en hoeven we doorgaans geen rekening te houden met externe partijen. In dit geval was de doorlooptijd erg kort. We zijn blij om er opnieuw een mooie referentie in onze thuisgemeente bij te hebben en zijn erg fier op ons portfolio, dat zeer divers is. Waar we tien jaar geleden voornamelijk industriehallen realiseerden, bestrijken we nu het volledige spectrum, van autogarages met indrukwekkende showrooms tot grote retail- en kantoorcomplexen. Het was overigens niet de eerste keer dat we aan de slag gingen voor TS 33. Zo renoveerden we eerder al een Jumbo-winkel in regio-Antwerpen en bouwden we een Jumbo-winkel op palen in Heusden-Zolder, inclusief achttien appartementen boven op het dak. Ook deze fraaie industriebouw in Lommel mag er zeker wezen!”      

“We hebben maximaal rekening gehouden met de wensen en bekommernissen van het stadsbestuur en de omwonenden, zoals het vermijden van inkijk”, benadrukt Bart Cresens.

Piekfijne voorbereiding

Dit laatste wordt volmondig beaamd door Bart Cresens, zaakvoerder bij TS 33. “Derdaele+ Industriële gebouwen heeft zich eens te meer een zeer correcte aannemer getoond, die bovendien erg snel te werk gaat en veel flexibiliteit aan de dag legt. Bij eventuele lastminuteaanpassingen op vraag van de huurder(s) – in dit project bijvoorbeeld de realisatie van een roltrap naar de verdieping – zoeken ze steevast proactief mee naar oplossingen. Ook Promanas, dat al onze retailprojecten van a tot z opvolgt en dus wederom instond voor het projectmanagement en werftoezicht, verdient in dit opzicht een pluim. Door beide partijen al in een heel vroeg stadium bij het project te betrekken, lag de efficiëntie in de uitvoeringsfase erg hoog. Een goede voorbereiding is letterlijk en figuurlijk het halve werk! Een andere succesfactor was dat we maximaal rekening hebben gehouden met de wensen en bekommernissen van het stadsbestuur en de omwonenden, zoals het vermijden van inkijk. Samen met Derdaele zijn we langsgegaan bij enkele buren en hebben we onder meer voor een nieuwe omheining gezorgd. Een treffende illustratie van onze uitstekende samenwerking, die we in de toekomst maar al te graag verderzetten. Met de bouw van de nieuwe Jumbo-winkel in Lommel staat er mogelijk al een volgend gezamenlijk project in de steigers. We zitten in de offertefase en hopen dus op een nieuwe succesvolle samenwerking!”    

BG-Engineering – Geotechnische studie

BG-Engineering (Gingelom) is een geotechnisch bureau dat grondonderzoek doet en funderingsadvies verleent. “We voeren regelmatig sonderingen uit in opdracht van D&A architecten en Derdaele+ Industriebouw, dus ook in het kader van dit project werden we ingeschakeld voor de geotechnische studie. Zoals doorgaans het geval is in Lommel, ging het om een draagkrachtige, dichtgepakte zandgrond”, vertelt zaakvoerder Jan Goffa. “We beschikken over een schat aan ervaring en expertise. Ik zit zelf al meer dan veertig jaar in het vak, dus ik ken alle gronden uit de oostelijke helft van Vlaanderen als het ware uit het hoofd. We weten perfect welke problemen zich kunnen voordoen en wat de meest geschikte oplossingen zijn. Daarbij gaat het overigens niet alleen om draagvermogen, maar ook om zettingsgevoeligheid, omgevingsinvloeden, abnormale belastingen op de naburige constructies enzovoort. Bovendien zijn we piekfijn uitgerust en hebben we een behoorlijk grote capaciteit, wat maakt dat we de meeste opdrachten op zeer korte termijn kunnen uitvoeren. We kunnen makkelijk dertig sonderingsprojecten per week aan. Een cruciale troef, want het moet vaak heel snel gaan. Bijna alle Limburgse architecten, studiebureaus en aannemers kennen BG-Engineering en weten dat ze op ons kunnen rekenen.”

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer TS 33 (Pelt)
  • Architect D&A architecten (Ham)
  • Hoofdaannemer(s) Derdaele+ Industriële gebouwen (Lommel)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details