Platform voor de bouw
Industriebouwer realiseert in Bilzen grootste project ooit
De magazijnen beschikken over 44 laadkades.

Industriebouwer realiseert in Bilzen grootste project ooit

In Bilzen realiseerde industriebouwer edibo met meer dan 40.000 m² aan nieuwbouwmagazijnen en 3.650 m² aan kantoren voor projectontwikkelaar Logistics Capital Partners zijn grootste project ooit. De realisatie, onder leiding van projectleider Kris Verbruggen en werfleiders Ruben Bloemen en Gilles Verhaert, werd bovendien helemaal volgens de BREEAM Excellent-standaarden opgeleverd. Dit artikel biedt een blik achter de schermen van de bijzondere werf.

Het indrukkende nieuwebouwcomplex verrees het afgelopen jaar op de grens van Bilzen met Genk, pal naast het Albertkanaal. Het bestaat uit twee magazijnen van in totaal 40.555 m², 44 laadkades, zes verdiepingen aan kantoorruimtes van in totaal 3.650 m² en een mezzanine van 2.650 m². Samen goed voor bijna 47.000 m² aan bebouwde oppervlakte.

Hoewel het gebouw bestaat uit traditionele industriële bouwmaterialen zoals beton- en sandwichpanelen en steeldeck dakplaten, vallen ze wel extra op. Zo kregen de staalstructuur en de gevel- en dakelementen aan de binnenzijde van de constructie een kenmerkend wit kleurtje mee. Aan de voorkant van het gebouw zorgt een lange, smalle strook in polycarbonaat voor heel wat extra lichtinval.

Het indrukkende nieuwebouwcomplex verrees het afgelopen jaar op de grens van Bilzen met Genk, pal naast het Albertkanaal.

Vijf grote challenges

Edibo nam het volledige bouwtraject voor zijn rekening, inclusief de omgevingswerken. Een huzarenstukje gezien de volgende vijf uitdagingen waar de industriebouwer meer geconfronteerd werd. 

1. Onverwachte plottwist
In maart 2022 gingen de werken voor edibo van start met de geplande oplevering een jaar later als strakke deadline. “Doordat we stevige garanties konden bieden rond het tijdig leveren van de materialen voor de betonstructuur, wonnen we snel het vertrouwen van de bouwheer”, vertelt projectleider Kris Verbruggen. “Toch hebben we meermaals een beroep moeten doen op een van onze grootste sterktes om op koers te blijven voor het behalen van de deadline: onze flexibiliteit. Zo waren er voor beide magazijnruimtes bij de start van de bouwwerken nog geen huurders gecontracteerd. Tijdens het plaatsen van de gebouwstructuur voor het eerste magazijn kregen we plots echter te horen dat er zich een kandidaat-huurder had aangediend voor het andere magazijn. Alleen stond de opbouw hiervan pas later in het traject ingepland. Door die plottwist dienden we de planning volledig te herschikken. Om extra snelheid te pakken, schakelden we tijdens de montagewerken de hulp in van verschillende ateliermedewerkers. Op een bepaald moment waren we met vijftien collega’s aan het monteren, een
heel aantal.”

2. Flexibele stockage
Door leverschaarste ten gevolge van corona en de oorlog Oekraïne koos edibo ervoor heel wat materialen op de werf te laten bezorgen nog voordat de werken effectief opgestart waren, om de doorlooptijd van de werk te kunnen garanderen. Dat betekende wel dat het die materialen moest stockeren en nu
en dan herplaatsen.

3. Steenharde ondergrond
Onder de betonvloeren voorzag edibo grindkernen als fundering. De ondergrond bleek echter zo hard dat de grindkernmachine er initieel niet doorheen geraakte en er eerst voorboringen dienden uitgevoerd.

4. Letterlijke hoogspanning
Tijdens de montagewerken diende edibo ook bijkomende veiligheidsmaatregelen te nemen door de nabijheid van hoogspanningskabels. Omdat het de stroom niet zomaar mocht onderbreken – of een heel deel van Bilzen zat zonder elektriciteit – werd een aangepaste kraan aangevoerd.

5. Glibberige werf
Later in de werffase kreeg edibo te maken met veel modder. De eerder leemachtige bodem verhinderde dat het regenwater zijn weg naar de bodem vond. Zeker voor de werken voor de buitenverharding werden daardoor bemoeilijkt.

Edibo nam het volledige bouwtraject voor zijn rekening, inclusief de omgevingswerken.

Voortbouwen op BREEAM-pionierschap

Het project toont ook aan dat edibo voorloper blijft op het vlak van duurzaam bouwen. In 2013 leverde de industriebouwer zijn allereerste BREEAM-gecertificeerde project ooit op in ons land. Dat zo’n groot project als de nieuwbouwmagazijnen en kantoren voor Logistics Capital Partners tien jaar later kan uitpakken met het hoogst haalbare BREEAM-certificaat, BREEAM Excellent, is bepaald een prestatie. Onder meer de volgende ingrepen zorgden daarvoor:

  • De volledige aanvoer voor de grondwerken, 70.000 m³ aan steenslag, gebeurde per boot. Dat betekende 3.500 vrachtwagens minder op de weg.
  • In plaats van grond af te voeren, behandelde edibo die ter plaatse met het oog op hergebruik op de site.
  • Het waterverbruik op en rond de werf werd gedetailleerd gemonitord.
  • Geluidsmetingen op de bouwplaats moesten hinder voor mens en dier maximaal beperken;
  • Edibo plaatste in het project ook bomen en bijenkasten voor de vogels en bijen in de buurt.

“Trots”

“Dat we een project van dergelijke omvang op zo’n korte termijn aan de hoogste kwaliteit konden opleveren en dat nog eens gekoppeld aan het BREEAM-duurzaamheidsverhaal, daar mogen we als team absoluut trots op zijn. Het aanpassingsvermogen dat we in dit project aan de dag gelegd hebben, bewijst dat we op elke uitdaging voorbereid zijn. Wie op zoek is naar een industriebouwer voor het realiseren van zijn project, nodigen we graag uit contact met ons op te nemen”, besluit Kris Verbruggen.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details