Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Industrieel project voor wonen en sporten in stijl

Altez-Zedelgem-190221_WAK7163 kopiëren
Om de terreinoppervlakte maximaal te kunnen benutten, kreeg het gebouw een trapeziumvorm.

Tekst | Stephanie Demasure

Beeld | Altez, Karel Waignein

17 maart 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Dat was het uitgangspunt voor deze woning met uitgebreide sportruimte. In een trapeziumvorm en met doorgedreven engineering, om het perceel optimaal te benutten. Met een slank en esthetisch resultaat.

De samenwerking tussen aannemer Altez en deze bouwheer uit Loppem was zeker geen eerste kennismaking. Altez bouwde in het verleden al een vijftal stockagemagazijnen voor de professionele activiteiten van Alain Van Haecke en mocht ditmaal aan de slag voor een privaat project: een moderne woning met fitnessgedeelte. Van meet af aan dacht Altez actief mee na over het concept in functie van het perceel dat de klant voor ogen had. Na enkele besprekingen, een voorontwerp en een goedgekeurd budget gingen de werken van start.

De woning zelf is grotendeels uitgevoerd in zwarte geïsoleerde sandwichpanelen, wat belangrijk is voor het gewicht op de onderliggende, vrijdragende niveaus.

Complexe structuur

“De grootste uitdaging was om dit moderne, strakke ontwerp technisch uitgevoerd te krijgen”, weet Dorine Brackx, bouwconsulent bij Altez. “Om de terreinoppervlakte maximaal te benutten, bouwden we namelijk in een trapeziumvorm van circa 14 meter vooraan en 18 meter achteraan, met een lengte van ongeveer 20 meter. Het gebouw is volledig onderkelderd, zonder dat er ondersteunende tussen-kolommen of doorhangende balken zichtbaar mochten zijn. Dat terwijl er nog twee verdiepingen bovenop kwamen. Het ontwerp en de stabiliteitsstudie waren dus extra belangrijk.”

De in- en uitsprongen maakten het ook pittig. Al was het vooral de beperkte bouwhoogte van 7,30 meter die voor Altez een uitdaging van formaat vormde. Het vergde de nodige creativiteit om zowel de kelderruimte en het fitnessgedeelte als de woning in die oppervlakte te integreren. Uit-eindelijk realiseerde de aannemer een gebouw met verschillende vloerniveaus. Om zowel het stabiliteits- als het esthetische concept op punt te stellen, werd een betonbalk met zware bewapening in het niveauverschil boven de kelder verwerkt. Bovendien trekken de raamstroken net boven het terreinniveau dankzij die ingreep natuurlijk licht binnen in de kelder.

Dankzij de grote raampartijen vormt de aanpalende tuin als het ware een verlengde van de binnenruimtes.

Staalstructuur met stijlvol beton

Altez combineert expertise in staalbouw met kennis op het vlak van betonbouw. Door beide materialen inhouse te verwerken, houdt de aannemer de kwali-teit en planning van zijn projecten volledig in eigen handen. Bij realisaties met een bepaalde complexiteit, zoals in Loppem, is dat zeker een voordeel. Dorine Brackx: “Om de slankheid en de esthetiek van het ontwerp te behouden, inclusief alle voorziene uitkragingen, werkten we de bovenbouw uit in een zwarte staalstructuur. De kolommen achter de grote glaspartijen werkten we uit in elegante kokerprofielen. Voor de wanden van de fitnessruimte kozen we dan weer voor gladde witte betonpanelen, in een volledig koudebrugvrijgeïsoleerde uitvoering.”

De inkomhal en de toegangshelling, die een optimale toegankelijkheid garandeert, zijn uitgevoerd in wit beton. Dankzij de grote raampartijen vormt de aanpalende tuin als het ware een verlengde van de binnenruimtes. Tegelijk trekken zij het buitengevoel en de groene rust naar binnen. De woning zelf is grotendeels uitgevoerd in zwarte geïsoleerde sandwichpanelen, wat belangrijk is voor het gewicht op de onderliggende, vrijdragende niveaus. Het zuidelijk gericht terras fungeert met zijn oversteek meteen ook als zonwering in de zomer. Vanuit de slaapkamers kunnen de bewoners aan de achterzijde een tweede ruim terras betreden, waar ze genieten van een onvergetelijk vergezicht. “Dit project bewijst dat industriebouw niet saai hoeft te zijn”, besluit Dorine Brackx. “Dankzij de samenwerking met het bouwteam en het constructieve overleg met de bouwheer hebben we een fraai resultaat neergezet, en dat in een korte bouwperiode. Wederom een mooie referentie voor Altez!”    


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer
Alain Van Haecke (Loppem)

Architect
Architectenbureau Vanhoorn Frederic (Jabbeke)

Hoofdaannemer(s)
Altez Construction Group (Tielt)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details