Platform voor de bouw
Jaarboek

Industriële kanker wordt kwalitatief wooncomplex

Naamloos-1
In het binnengebied is een grote gemeenschappelijke tuin ingericht.

Tekst | Tim Janssens

Beeld | Nathalie Van Eygen

30 december 2021 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

En of stadsvernieuwing zijn vruchten afwerpt! In Sint-Jans-Molenbeek maakte een verloederde drukkerij plaats voor ‘The Factory’, een nieuw wooncomplex met zeven bouwlagen, 93 appartementen en ruimtes voor commerciële en professionele activiteiten. Bouwheer Home Invest Belgium klopte aan bij DDS+, dat op architecturaal vlak het onderste uit de kan haalde. Een fraai L-vormig hoekgebouw dat het stedelijk weefsel herstelt en de omringende wijk opwaardeert: de meerwaarde van dit project is niet te onderschatten.

Het gebouw heeft een L-vorm en volgt de bouwlijn langs de Fernand Brunfautstraat en de Finstraat.

Kwalitatieve wooneenheden met de nodige privacy, gekoppeld aan een gevarieerde ruimtelijke beleving en gemeenschappelijke voorzieningen die de levenskwaliteit aanzienlijk bevorderen: dat is het felgesmaakte succesrecept van The Factory. Het rijkelijk beglaasde gelijkvloers van het nieuwe gebouw, dat de nodige flexibiliteit biedt dankzij een open grondplan en grote plafondhoogtes, is voorbehouden voor commerciële en professionele activiteiten, terwijl de zes verdiepingsniveaus plaats bieden aan 93 appartementen met diverse groottes – van studio’s tot flats met vier slaapkamers. Een grote collectieve binnentuin, fietsenstallingen, 73 ondergrondse parkeerplaatsen en 93 privékelders maken het plaatje compleet.

De straatgevels zijn bekleed met een zachtgrijs genuanceerde gevelsteen, terwijl de achtergevel is afgewerkt met witte crepi.

Integratie in de stedelijke context

The Factory bevindt zich op een steenworp van het Kanaal Charleroi-Brussel en de befaamde Dansaertwijk. “Het gebouw heeft een L-vorm en volgt de bouwlijn langs de Fernand Brunfautstraat en de Finstraat”, klinkt het bij DDS+. “Het 12.240 m² grote geheel is optimaal geïntegreerd in de stedelijke context via een doordacht ontwerp dat bewust de nadruk legt op de privacy van de bewoners, de oriëntatie, de aanwezigheid van groen en akoestisch comfort. In het binnengebied is een grote gemeenschappelijke tuin ingericht, inclusief fraaie plantenbakken en een serre voor collectief gebruik. De straatgevels zijn bekleed met een zachtgrijs genuanceerde gevelsteen, terwijl de achtergevel is afgewerkt met witte crepi. Het okerkleurige schrijnwerk breekt met dit kleurenpalet en zorgt voor een warme toets. De volumetrie en de architecturale accenten – ruime terrassen, okerkleurige loggia’s en dito claustra’s ter hoogte van de afzonderlijke ingangen, in combinatie met variabel geschikte ramen en uitkragingen die een al te monolithische uitstraling verhinderen en een harmonieuze integratie in het stedelijk weefsel toelaten – doen de rest.” 

Het okerkleurige schrijnwerk zorgt voor een warme toets.

Specifieke uitdagingen

Een hoekgebouw optrekken op een groot braakliggend perceel: het lijkt niet al te complex. Toch bracht dit project enkele specifieke uitdagingen met zich mee voor de architecten van DDS+. Zo was het geen sinecure om de nieuwbouw harmonieus te laten aansluiten op de gemene muur van de aanpalende gebouwen. Er moest ook wat gegoocheld worden met de volumetrie (verschillende hoogtes, teruggetrokken gevels …) om de visuele impact van het project te verkleinen en het optimaal te kunnen inpassen in de omgeving. Er moest tevens een brandweertoegang voorzien worden aan de binnenkant van het gebouwblok, die meteen ook fungeert als doorsteek naar de binnentuin en de fietsenstallingen. En aangezien de werf zich in de dichtbebouwde Brusselse regio bevond, was hij niet altijd even vlot bereikbaar en toegankelijk.   

De volumetrie en de architecturale accenten zorgen voor een harmonieuze integratie in het stedelijk weefsel.

Focus op duurzaamheid

“De bouwheer besteedde heel wat aandacht aan de duurzaamheid van het project, onder meer met betrekking tot de veroudering van de materialen, het onderhoudsgemak en de installatie van energiezuinige technieken”, aldus DDS+. “Zo viel de keuze op deze grijze gevelsteen omdat hij erg traag veroudert en uitstekend bestand is tegen stedelijke luchtvervuiling. The Factory is ontworpen en gerealiseerd volgens de EPB-normen die van kracht waren op het moment dat de bouwvergunning werd afgeleverd (2015).
Er zijn zonnepanelen geïnstalleerd en groendaken aangelegd, conform de Brusselse regelgeving. In de binnentuin, die is ingericht in samenwerking met landschapsbureau Avantgarden, zijn een grote zone voor regenwater-infiltratie en een ondergronds stormbekken voorzien. Na een grondige bodemsanering is de industriële betonverharding van weleer vervangen door grote waterdoorlatende oppervlakken. De scheidingsmuren in de tuin zijn verlaagd om de natuurlijke lichtinval en het ruimtegevoel in het binnen-gebied te maximaliseren. Home Invest Belgium besloot bovendien ook te investeren in de renovatie van de zogeheten Place d’Or – het plein op de kruising tussen de Fernand Brunfautstraat en de Finstraat – om de bewoners van The Factory en de naburige gebouwen een kwalitatieve publieke buitenruimte te kunnen bieden. Kortom: alles is aanwezig om een unieke woonbeleving te garanderen!”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details