Platform voor de bouw
Industriële site wordt bruisende stadswijk
De site werd de voorbije tien jaar gesaneerd en omgetoverd tot het Hoedhaarpark.

Industriële site wordt bruisende stadswijk

Gelegen in een schitterend landschapspark met de heraangelegde Vondelbeek als levensader, moet het een stadsdeel worden dat duurzaam wonen een nieuwe invulling geeft. Blikvanger wordt zonder twijfel Residentie Belvedère, een appartementencomplex met 78 appartementen waar licht, lucht en ruimte centraal staan.

Door het middelste volume van Belvedère laag te houden, werd het monoliete karakter van het gebouw doorbroken.

Hoedhaar is een indrukwekkend reconversieproject, waarbij een oude industriële site van ruim 2 hectare wordt verbouwd tot een stadsdeel dat verschillende functies verenigt. Het terrein tussen de Veldstraat en de Koning Bouwdewijnlaan in Lokeren werd de voorbije tien jaar gesaneerd door OVAM, Interwaas en Stad Lokeren en omgetoverd tot het Hoedhaarpark. Van Roey Vastgoed zorgt in samenwerking met Belfius Immo voor de verdere transformatie door te investeren in de bouw van woningen, appartementen, commerciële ruimtes en een crèche. In een eerste fase werden aan de linkerzijde vijftien ruime eengezinswoningen gerealiseerd. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan fase 2, die het klapstuk van dit project moet worden: Residentie Belvedère, die zich aan de andere kant van het park bevindt. Op de kopse zijde komt later nog een derde volume dat de andere functies zal verenigen.

Relevant artikel

Belgisch vakmanschap op maat

Lees artikel
Elk appartement heeft minstens één terras van 8 m².

Licht, lucht en ruimte

Residentie Belvedère telt zeven bovengrondse bouwlagen en een kelder met een garage voor 78 wagens, 24 bergingen en een ruime fietsenstalling. “Het gebouw is opgedeeld in drie blokken met respectievelijk 38, 13 en 27 appartementen”, vertelt Brecht Bettens, assistent-projectleider bij Algemene Bouw Maes. “Elk blok heeft een eigen inkom, trap en liftsas. Door het middelste volume bewust laag te houden, werd het monoliete karakter doorbroken en ontstond er een speelse uitstraling. Dit wordt nog versterkt door de materiaalkeuze. Het appartementencomplex is opgetrokken in een beton-structuur en afgewerkt met olijfgrijze gevelstenen die hier en daar donkere
nuances hebben. De matte bruine kleur van het buitenschrijnwerk en de borstweringen zorgt voor een mooi contrast. In het ontwerp staan licht, lucht en ruimte centraal. Daarom kreeg elk appartement minstens één terras van 8 m² en werd het dak van het middelste volume grotendeels ingericht als groendak.” 

Er werden meer dan 150.000 bakstenen gebruikt om circa 2.500 m² muren af te werken.

Onverwachte uitdagingen

De effectieve realisatie van dit project was logischerwijs in handen van Algemene Bouw Maes, een bouwonderneming die sinds 2007 deel uitmaakt van groep Van Roey. Brecht Bettens: “Bij Residentie Belvedère hadden we voornamelijk een coördinerende rol. Enkel het gevelmetselwerk werd door ons eigen team uitgevoerd. Gezien de omvang van het project waren we hier enkele maanden zoet mee. In totaal werden meer dan 150.000 bakstenen gebruikt om de circa 2.500 m² muren af te werken. Dit was echter niet het moeilijkste aan de realisatie van dit project. Het hele COVID-19-gebeuren was een veel grotere uitdaging. Naast de quarantainemaatregelen en ‘lockdown’ kregen we immers af te rekenen met een schaarste aan materialen en lange leveringstermijnen. Gelukkig gaat moeilijk ook. Ondanks deze problemen, verwachten we het merendeel van de appartementen voor het bouwverlof te kunnen opleveren. En nu al weten we zeker dat Belvedère een referentie wordt waarop zowel Algemene Bouw Maes als Van Roey Vastgoed bijzonder trots mogen zijn.”  

Het gebouw is afgewerkt met olijfgrijze gevelstenen, die hier en daar donkere nuances hebben.

TECHNISCHE FICHE

Bouwheer Van Roey Vastgoed (Rijkevorsel)
Architect Studio Inarco (Antwerpen) & eld (Antwerpen)
Hoofdaannemer(s) Algemene Bouw Maes (Gent)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details