Platform voor de bouw
Industriële site wordt dynamische woon- en werkwijk
Een van de kantoorgebouwen werd de nieuwe uitvalsbasis van Algemene Bouw Maes en Alides.

Industriële site wordt dynamische woon- en werkwijk

Sinds Algemene Bouw Maes deel uitmaakt van Groep Van Roey is er geen nood meer aan een grote eigen bedrijfssite. Daarom besloot dochteronderneming en vastgoedpromotor Alides de gronden in Gent te herbestemmen tot woon- en kantoorruimte met ondergrondse parking. Het is een immens reconversieproject dat uiteindelijk zal resulteren in een dynamische nieuwe wijk, waar vlak bij het stadscentrum toch maximaal kan worden geprofiteerd van de rust, het groen en het water van de Schelde.

Forum omvat onder meer een mix van kantoor- en polyvalente ruimtes, verdeeld over vijf gebouwen.

Het terrein van (de toenmalige) bouwonderneming R. Maes, gelegen tussen de Moutstraat en Foreestelaan in Gent, was jarenlang het toneel van industriële bedrijvigheid. Dit veranderde toen het bedrijf in 2007 onderdeel werd van Groep Van Roey. De betoncentrale met prefabafdeling, de schrijnwerkerij, de ijzerbinderij, het metaalatelier en het magazijn werden afgebroken omdat deze activiteiten sindsdien elders binnen de groep gebeuren. “Een herbestemming drong zich op en de familie kreeg de toestemming om er een woon- en werksite van te maken”, vertelt Nick Raman, hoofdprojectleider van de Forum-site.

“In de eerste fase – ‘Veld E’ – werden twee kantoorcomplexen met vier achter-liggende bedrijfsloodsen gebouwd. Aansluitend werd Veld A gerealiseerd, een mix van kantoor- en polyvalente ruimtes, verdeeld over vier gebouwen met drie niveaus en één volume met vier verdiepingen. De prefabbetonstructuur is afgewerkt met een combinatie van grijsgeel architectonisch beton, gevelmetselwerk en sierpleister in betonlook. Bronskleurig schrijnwerk en aluminium zonweringen zorgen voor een stijlvolle toets. Elk gebouw kreeg een dakterras dat de bedrijven naar wens kunnen inrichten. Door de architectuur van de vijf volumes bewust gelijkaardig te houden, ontstond een coherent geheel dat rust uitademt en de brug naar het woongedeelte slaat. Een van die volumes werd trouwens de nieuwe uitvalsbasis van Algemene Bouw Maes en vastgoedpromotor Alides.”

Ook acht woonvolumes

In fase 2, die de naam ‘LUX1’ kreeg en die nu wordt opgeleverd, werden vier volumes met een ondergrondse parking gebouwd. ‘Casa’ bestaat uit negen woningen en ‘Prisma’ beslaat achttien appartementen, vijf schakelwoningen en één commerciële ruimte. ‘Clara’ omvat 24 appartementen en vier schakelwoningen. En in ‘Alba’ zijn 22 appartementen en drie schakel-woningen ondergebracht. Fase 3 werd onlangs opgestart en omvat eveneens vier volumes en een ondergrondse parking. ‘Luna’ zal plaats bieden aan dertig parkappartementen, twee schakelwoningen en één commer-ciële ruimte. ‘DIA’ wordt ingericht met 26 parkappartementen, drie penthouses en vijf schakelwoningen. Dan is er nog ‘Stella’ met elf park-appartementen, vijf stadswoningen en één commerciële ruimte. En last but not least is er ‘Vita’ met twaalf maisonnettes, twee parkappartementen en twee penthouses.

In LUX krijgt elk gebouw een eigen identiteit dankzij nuanceverschillen in de afwerking, kleuren en type balkon.

Uniforme look-and-feel

Bij LUX1 en 2 wordt eveneens voor een uniforme uitstraling met enkele individuele toetsen gekozen. De gevels kregen eenzelfde afwerking als de kantoorcomplexen. De architectuur is gelijklopend, maar toch verschillend. Elk volume heeft een eigen identiteit dankzij nuanceverschillen in de afwerking en het type balkon. Doordat er ook sprake is van variatie qua hoogte en omvang ontstaat er een dynamisch geheel dat uniform oogt. Alle gebouwen worden met elkaar verbonden door binnentuinen met paden en bomen, wat voor een aangename en groene leefomgeving zal zorgen.     

De daken van de kantoren werden als gezellige ontmoetingsplaatsen ingericht.

Trots op herbestemming

Logischerwijze is het Algemene Bouw Maes zelf dat instaat voor de realisatie van dit ambitieuze project. Bij LUX1 zorgde het eigen team voor de ruwbouwwerken. De rest werd uitbesteed aan competente onderaannemers. “De grootste uitdaging in dit project was de korte uitvoeringstermijn”, vertelt junior projectleider Reinout Lauvrijs. “We moesten dit immers zien te combineren
met de COVID-19-perikelen: lockdowns, uitval door quarantaine, lange leveringstermijnen … Toch zijn we in de opdracht geslaagd. Enerzijds door meerdere volumes tegelijkertijd te bouwen en extra werkkrachten in te schakelen, anderzijds door alle materiaalkeuzes ruim op voorhand vast te leggen en ook af te roepen. Het resultaat is in ieder geval geslaagd te noemen. We zijn dan ook bijzonder fier dat we de oude R. Maes-site hebben kunnen transformeren in een mooie en multifunctionele wijk aan de Gentse stadsrand.”    

Tijtgat Asfaltbedrijf – Platte daken Forum-gebouwen

Platte daken vormen weleens de achilleshiel van een gebouw. De hoofdaannemer van Forum wilde geen risico nemen en koos daarom voor een expert die de kneepjes van het vak kent. Tijtgat Asfaltbedrijf is immers een familiebedrijf dat zich al drie generaties lang toelegt op het isoleren en waterdicht maken van uiteenlopende gebouwen. “Onze specialiteit is het klassiek tweelaags bitumineus pakket, maar desgewenst werken we ook met kunststofafdichtingen”, vertelt medezaakvoerder Anthony Tijtgat. “Een grote sterkte is ons eigen team met zeventig ervaren plaatsers, die erg flexibel inzetbaar zijn. Onze werfleiders zijn mensen met minstens tien jaar ervaring, die de klanten graag met raad en daad bijstaan. Ook het feit dat we zelf over drie kraanvrachtwagens beschikken, blijkt een belangrijke troef te zijn. De hoofdaannemers worden immers niet belast met het verticale transport van ons materiaal, waardoor ze zich op hun eigen taken kunnen concentreren.” Tijtgat Asfaltbedrijf kreeg de opdracht om de platte daken van de vijf Forum-kantoorunits te realiseren – goed voor een oppervlakte van meer dan 4.100 m². Er werd gekozen voor een klassieke opbouw met dampscherm, 120 mm PIR-isolatie en een tweelaagse bitumineuze dichting. Daarnaast zorgde Tijtgat Asfaltbedrijf ook nog voor zo’n 2.600 m² kelderafdekking. 

ABESIM – EFI Global – Bodem- en milieuonderzoek

Net als elk groot project ging ook de realisatie van Forum/LUX gepaard met een doorgedreven bodemonderzoek. Hiervoor vroeg Alides reeds in de ontwerpfase aan ABESIM om het volledige traject voor zijn rekening te nemen en proactief mee te denken over de volledige sloop en ontwikkeling. “Sinds 2001 zijn we een gevestigde waarde op het vlak van bodemonderzoek en -sanering”, vertelt Stijn Vandeburie, operations manager Belgium. “De laatste jaren deden we ook de nodige investeringen om ondersteuning te kunnen bieden bij bouwtechnische vragen zoals asbestonderzoek, sloopinventarisatie, trillingsmetingen, infiltratieonderzoek … Ook daarvoor doen we de metingen, boringen, staalnames en begeleiding met eigen mensen. Sinds eind 2021 zijn we trouwens onderdeel van de Sedgwick-groep binnen de EFI Global-activiteiten. Niettemin blijven we dezelfde vertrouwde partner, die op een persoonlijke manier een pragmatische en economische oplossing biedt binnen de krijtlijnen van het wetgevend kader.” 

Voor Forum/LUX besteedde ABESIM meer dan vijfhonderd uur aan onderzoek en technische expertise. Het oriënterend bodemonderzoek bij de stopzetting van de industriële activiteiten in 2016 toonde in combinatie met de grondverzetstudie aan in welke zones de bodem en het grondwater verhoogde waarden vertoonden. “Het getuigt van een doordachte aanpak om het studiewerk in zo’n vroege fase aan te pakken”, aldus Stijn Vandeburie. “Zo kon Alides optimaal en tijdig de gedetecteerde vervuilingen aanpakken, de grondstromen afstemmen en de zuiveringskost bij bemaling beperken.”

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Alides (Gent)
  • Architect Orens-Van Grimbergen Architecten (Kapellen) & evr-architecten (Gent)
  • Hoofdaannemer(s) Algemene Bouw Maes (Gent)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details