Platform voor de bouw
Zorgprojecten

Ingenieus HVAC-concept reduceert ecologische footprint

Hoogbouw met een houtskeletstructuur, een stookplaats op de bovenverdieping van de toren, een veelvoud aan planwijzigingen en optimalisaties…: ook op...

img_0971-kopieren

30 september 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Hoogbouw met een houtskeletstructuur, een stookplaats op de bovenverdieping van de toren, een veelvoud aan planwijzigingen en optimalisaties…: ook op het vlak van HVAC en sanitair had Klein Veldekens heel wat bijzondere uitdagingen in petto. Spek naar de bek van Belcotec, dat op een steenworp van zijn eigen vestiging alles uit de kast haalde om het kersverse woonzorgcomplex installatietechnisch op punt te stellen.

Belcotec is op de projectmarkt een ware referentie inzake HVAC en sanitair. De Geelse onderneming nam dan ook met alle plezier de installatie van de technieken op de nabijgelegen site van Klein Veldekens voor haar rekening. “We hebben dat traject van a tot z in goede banen geleid: engineering, prefabopbouw in ons eigen atelier, plaatsing, regeling en opstart”, licht projectleider Lennert Vanherck toe.

De houtskeletstructuur van de toren en de aanpalende kubus maakte dat Klein Veldekens
geen alledaagse opdracht was.

 

Gunstige invloed op E-peil

Opvallend is dat de centrale stookplaats zich op de bovenverdieping van de toren bevindt. “Een architecturale keuze, maar het bood ook voordelen met betrekking tot de dimensionering van de installatie”, zegt Vanherck. “Twee gascondensatieketels van 450 kW, die in cascade geplaatst zijn, voeden de radiatoren op de verdiepingsniveaus en de vloerverwarming op het gelijkvloers van de gebouwen. Ze worden ondersteund door een BEO-veld en een geothermische warmtepomp van 110 kW, die het retourwater lichtjes opwarmen en die tevens instaan voor de koeling van bepaalde delen van het complex. Een zonneboilerinstallatie met 55 m² zonnecollectoren draagt bij tot de centrale productie van het sanitair warm water, waarvoor elk blok beschikt over een eigen sanitair buffervat. Een buis-in-buissysteem laat warmterecuperatie via de retourleiding toe, wat de warmteverliezen beperkt en het E-peil ten goede komt.”

Prestigieuze thuismatch

Los van de gesofisticeerde HVAC-installatie bracht Klein Veldekens nog enkele andere bijzonderheden met zich mee. “We konden aanvankelijk voortborduren op de aanzet van studiebureau Ingenium, maar in de loop van de uitvoering zijn er nog tal van wijzigingen doorgevoerd. Dat maakte het soms behoorlijk complex”, aldus Vanherck. “Ook de houtskeletstructuur was niet alledaags. De plafonds bevatten zeer veel balken, die we niet mochten doorboren met het oog op de brandveiligheid. We moesten alle technieken (ventilatie, verwarming, sanitair, elektriciteit én sprinklers) dan ook integreren in de vloeropbouw, zonder dat de dikte van die vloeropbouw al te zeer mocht toenemen. Een heus puzzelwerk, want de hoofdtracés van de ventilatie- en sprinklerleidingen mochten elkaar niet kruisen. De coronacrisis maakte ons werk er evenmin makkelijker op, al hebben we ons via een verminderde bezetting, het dragen van mondmaskers en het nodige gezond verstand aardig uit de slag getrokken de voorbije weken. Dat de planning van de bouwwerken en de installatie van de technieken goed op elkaar afgestemd was, heeft uiteraard ook geholpen. Klein Veldekens is in ieder geval een zeer mooi project voor Belcotec, want het was een echte thuismatch. We zien het toren-gebouw zelfs staan vanuit onze eigen vestiging. Topkwaliteit afleveren was dan ook een must, en dat is uitstekend gelukt!”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%