Platform voor de bouw
Ingenieuze afwatering voor Gentse Leopoldkazerne
De PP-Ribwallbuizen zitten 6 meter diep in de grond.

Ingenieuze afwatering voor Gentse Leopoldkazerne

De befaamde Leopoldkazerne in Gent ondergaat een volledige metamorfose. Het honderd jaar oude militaire complex aan de Gaspar de Craeyerstraat wordt omgetoverd tot een nieuwe, bruisende buurt. Verticale infiltratiebuizen spelen de hoofdrol bij de regenwaterafvoer, met dank aan de kwalitatieve materialen en de deskundige ondersteuning van Deschacht.

Het nieuwe provinciehuis, een hotel, een restaurant, een kinderdagverblijf, het Hoger Instituut voor Schone Kunsten, een tiental woningen en 82 appartementen: de site van de Leopoldkazerne huisvest binnenkort allerlei nieuwe functies en faciliteiten. “Bovendien krijgen ook Monumenten-zorg en Defensie een nieuw onderkomen in het complex”, vertelt Johnny Bleijenberg, project-
manager bij hoofdaannemer Democo: “De originele gebouwen zijn meer dan honderd jaar oud, dus het project is een combinatie van nieuwbouw, renovatie en restauratie. We moeten zowel rekening houden met de regels van monumentenzorg als met de nieuwe BREEAM-standaarden voor duurzaamheid en energiezuinigheid.”

“Een project zoals de Leopoldskazerne in Gent, met die omvang en complexiteit, maak je maar een paar keer in je carrière mee”, zegt Johnny Bleijenberg.

6 meter diep

Voor de rioleringswerken en de buitenaanleg schakelde Democo Steenhaut uit Deerlijk in. Het bedrijf is gespecialiseerd in de volledige omgevingsaanleg van bedrijfsterreinen, woonomgevingen en openbare plaatsen, van de riolering over de grondwerken tot de tuinafwerking. Bovendien neemt Steenhaut nadien ook het onderhoud voor zijn rekening. “Op de site van de Leopoldskazerne in Gent staan we in voor alle buitenriolering, afwatering, regenputten en septische putten. We sluiten de riolering aan op het straatriool en verzorgen de omgevingsaanleg op de site”, verduidelijkt Thomas Lecompte, calculator en landschaps- en tuin- architect bij Steenhaut. “Het bijzondere aan dit project zijn de verticale infiltratiebuizen die het regenwater ondergronds in de bodem laten sijpelen. Normaliter gebeurt dat met behulp van horizontale buizen, maar daarvoor was er niet genoeg ruimte op de site. De PP-Ribwallbuizen zitten 6 meter diep in de grond.”

Complex project, juiste partners

Steenhaut schakelde Deschacht in voor de levering van alle materialen. “De studiedienst van Deschacht maakte van het rioleringsplan van de architect een optimaal uitvoeringsplan. Dat is een enorme hulp geweest”, zegt Thomas Lecompte. “Een project zoals de Leopoldskazerne in Gent, met die omvang en complexiteit, maak je maar een paar keer in je carrière mee. Dat het een uitdaging is, is dus een understatement. In dergelijke gevallen is het belangrijk dat je je omringt met betrouwbare en ervaren partners. Afgaande op de rioleringswerken en de buitenaanleg blijkt dat dit zeker gelukt is”, besluit Johnny Bleijenberg.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details