Platform voor de bouw
Innovatie en efficiëntie troef bij renovatie van ondergrondse parking
De structurele renovatie van de ondergrondse parking Brouckère is tot nog toe uitstekend verlopen.

Innovatie en efficiëntie troef bij renovatie van ondergrondse parking

De renovatie van de ondergrondse parking Brouckère in hartje Brussel is volop aan de gang. Een project met de nodige logistieke uitdagingen. En met een bijzondere nieuwe techniek! “We hebben geïnvesteerd in een krachtige pompmachine om de dekvloer zo efficiënt mogelijk te kunnen storten”, vertelt projectleider Gert Ulrichts. 

De opdracht die bouwheer Interparking op tafel legde, was zeer duidelijk: een volledige structurele renovatie van de ondergrondse parking Brouckère. “Geen onbekende opdracht voor ons, want voor deze klant renoveerden we de voorbije jaren al enkele parkings in Antwerpen”, aldus Gert Ulrichts van aannemer Renotec. “Interparking onderwerpt zijn parkings geregeld aan een onderhoud of renovatie wanneer bijvoorbeeld betonrot of andere problemen de kop opsteken. Wat Brouckère betreft, zijn we in november 2020 gestart met de – voornamelijk structurele – werken. Het gaat om drie verdiepingen die we onder handen nemen, meer bepaald de niveaus -2, -3 en -4.”

“We begonnen met het vervangen van de aangetaste vloerplaten”, gaat Gert Ulrichts verder. “Enerzijds hebben we soms volledige delen uitgebroken, opnieuw gewapend, bekist en gestort. Anderzijds werd op de niveaus -2 en -3 de bovenste centimeter van het beton gefreesd omdat die laag het zwaarst aangetast was door chloriden en carbonatatie. Daarnaast zijn ook de balken op de niveaus -2 en -3 hersteld. In augustus 2021 konden we deze structurele werken, die in zeven fases werden uitgevoerd, afronden.” 

“In dit geval klopt het cliché ‘een goeie voorbereiding is het halve werk’ helemaal”, onderstreept Gert Ulrichts.

15.000 m² brandbescherming

Sindsdien werkt Renotec stevig aan de opbouw. Gert Ulrichts: “Er wordt een nieuwe dekvloer gelegd met Sika-mortel. Er werd dus 1 cm gefreesd en daarop brengen we een nieuwe laag van 2 cm aan om tot een egale afwerkingsvloer te komen. Wanneer de nieuwe dekvloer er ligt, zorgen we ook nog voor een waterdichting en worden de plafonds en de balken van brandbescherming voorzien. Goed voor een totale oppervlakte van zo’n 15.000 m². Uiteraard wordt ook de vloer nog volledig gereinigd. We verwachten dat onze werken tegen het einde van het voorjaar zijn afgerond. Daarna zal een andere aannemer de elektriciteit en de sprinklerinstallaties installeren en ook de trappenhal, die niet in ons takenpakket zat, wordt nog gerenoveerd.”

“We kozen voor de aankoop van een krachtige Inotec-machine in combinatie met Sika-producten die geleverd werden in bigbags”, vertelt Gert Ulrichts.

Nieuwe pomp

Dat Renotec een hart heeft voor innovatie en nieuwe technieken wordt ook in dit project mooi geïllustreerd. “Zo werd de dekvloer gerealiseerd met een nieuw systeem, dat Sika ontwikkelde in samenwerking met machinespecialist Inotec. In plaats van op de klassieke manier een traditionele herstelmortel toe te passen, kozen we voor de aankoop van een krachtige Inotec-machine in combinatie met Sika-producten die geleverd werden in bigbags. We zijn de eerste aannemer in België die zo’n pompmachine heeft aangekocht om mortel op die manier te leggen. Een investering die de efficiëntie de hoogte injaagt en die we ook in toekomstige projecten zeker kunnen gebruiken. Verder hebben we in dit project ook onze gekende competenties in de strijd gegooid: van lokaal betonherstel en het vervangen van vloerplaten tot het aanbrengen van gelijmde wapening met inkeeplamellen en het plaatsen van brandbescherming.”

Alle aangetaste vloerplaten zijn in zeven fases vervangen of hersteld.

Project op maat

Voor specialist Renotec is dit een renovatieproject op maat. “Maar uitdagend is het wel, vooral op logistiek vlak”, verduidelijkt Gert Ulrichts. “We zitten onder de grond in het centrum van Brussel, in de Europese wijk, terwijl boven ons nog een andere aannemer aan de slag is met een bouwproject. Dat betekent dus twee aannemers op dezelfde plek, met dezelfde beperkte toegangen. Er is dus heel weinig ruimte voor leveringen, stockage en containers. Planning was dus zeer cruciaal in dit project. Zo moest er bijvoorbeeld 400.000 kg mortel geleverd worden – goed voor vierhonderd bigbags en een twintigtal leveringen. Dat lukte alleen mits een goede planning en coördinatie.” Missie geslaagd, want het project zit nog steeds mooi op schema. “In dit geval klopt het cliché
‘een goeie voorbereiding is het halve werk’ helemaal. En dat is ook een van onze kwaliteiten. Net als de voortrekkersrol op het vlak van technieken en materiaal, wat we hier bewijzen met het innovatieve vloerdeksysteem. Voor ieder project willen wij kwaliteit en efficiëntie leveren en daar willen we ook steeds de nodige investeringen voor doen”, besluit Gert Ulrichts.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details