Platform voor de bouw
Duurzaam bouwen

Innovatief aluminium gevelsysteem voor groen stadsbaken

BIG-GERAARDSBERGEN-40-aangepast
Het nieuwe kenniscentrum profileert zich als een imposant, groen baken.

Tekst | Schüco

Beeld | Olena Tselykh

5 oktober 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

De bibliotheek, het stadsarchief, vergaderzalen en werkruimtes voor stadsdiensten: allemaal krijgen ze binnenkort hun eigen plek in het gloednieuwe kenniscentrum van de Oost-Vlaamse stad Geraardsbergen. In hun streven naar een uiterst duurzaam en esthetisch ontwerp kwamen architect en bouwheer al snel uit bij een innovatief aluminium gevelsysteem met onzichtbaar geïntegreerde vleugel.

Al deze functies in één gebouw, dat was aanvankelijk niet zo voorzien. Architect Koen Van Der Mynsbrugge, die met zijn architectenbureau een ruime expertise heeft opgebouwd in overheidsopdrachten en woningbouw, kreeg het project al in 1987 toegewezen. De oorspronkelijke opdracht omvatte enkel de realisatie van een nieuwe bibliotheek, aangezien het gebouw in de Gasthuisstraat niet meer voldeed aan de noden van een hedendaagse bibliotheek. Er werden verschillende inplantingsplaatsen overwogen alvorens de keuze in 2015 op de site achter het administratief centrum en het politiegebouw viel. Daar verrees een imposant, groen baken, zowel letterlijk als figuurlijk. Om het groene karakter van het gebouw te accentueren, koos het bouwteam immers voor een bijzondere geglazuurde groene gevelsteen.

Esthetisch en duurzaam

De architect wilde de energievraag maximaal reduceren, het gebruik van fossiele brandstoffen terugdringen en zoveel mogelijk duurzame energiebronnen inzetten. Daarbij bleek de keuze van het buitenschrijnwerk cruciaal te zijn. Grote raampartijen moesten voor een maximale lichtinval zorgen, maar dit mocht uiteraard niet leiden tot oververhitting. In zijn zoektocht kwam Koen Van der Mynsbrugge uit bij Schüco. “Uit een eerste gesprek met Koen bleek dat hij op zoek was naar een passende oplossing om een zo strak en slank mogelijk gordijngevelsysteem te kunnen implementeren. Ook de opengaande delen wilde de architect graag zo slank mogelijk uitvoeren”, aldus Kristof De Sadeleer, Project Manager bij Schüco.

Hiervoor is het FWS 60 CV-systeem (waarbij ‘CV’ staat voor Concealed Vent) van Schüco perfect. Het is een innovatief aluminium gevelsysteem met onzichtbaar geïntegreerde vleugels, waardoor het thermisch optimaal isoleert en esthetisch heel smal oogt.

Vaste velden en opendraaiende ramen zijn van buitenaf niet te onderscheiden.

Geen opengaande delen?

“Dat we wel degelijk in ons opzet geslaagd zijn, blijkt uit enkele ongeruste berichten van toekomstige gebruikers, die – afgaande op het buitenaanzicht – dachten dat er geen opengaande delen voorzien waren”, vertelt Koen Van Der Mynsbrugge. Vaste velden en opendraaiende ramen zijn van buitenaf niet te onderscheiden. En ook de glasbalustrades, die met het oog op de doorvalveiligheid geïntegreerd werden, zie je haast niet. Dat zorgt voor een mooi en strak resultaat, precies zoals de architect voor ogen had. Het gevelsysteem werd gecombineerd met de CTB-zonwering, die dankzij haar vormgeving en positie van de lamellen een optimale zonwering én een transparante doorkijk garandeert. De lamellen kunnen trouwens ook bij hoge windsnelheden gebruikt worden en zowel in opbouw gemonteerd als verborgen geïntegreerd worden in de gevel. 

Installatie

Partner Alulim stond in voor de productie en plaatsing van de systemen. Een constructie met onderlicht en bovenlicht, in combinatie met de zonwering, was voor dit gloednieuwe systeem nog niet toegepast. Daarom heeft Schüco, samen met Alulim, een grondige voorstudie uitgevoerd. De nauwe samenwerking tussen de bouwheer, architect, aannemer en Schüco zorgde voor een goed verloop van de uitvoering en een mooi resultaat. De strakke vormgeving en verschillende groene tinten in de baksteen en de beglazing zijn samengesmolten tot een uniek gebouw. “Net zoals bij andere bouwprojecten zijn we ook hier op uitdagingen gebotst, maar het eindresultaat mag er wezen”, besluit Kristof De Sadeleer. “Esthetiek en duurzaamheid komen hier heel mooi samen, dus het nieuwe kenniscentrum van Geraardsbergen is een inspirerende referentie voor toekomstige projecten. Ondertussen werken we trouwens ook samen aan een renovatieproject voor een school in Geraardsbergen, waar de CTB-zonwering wordt toegepast op een klassiek raamsysteem.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details