Platform voor de bouw
Innovatief met beveiliging
Het toegangscontrolesysteem omvat een managementsysteem voor de bezoekerslockers.

Innovatief met beveiliging

Dat deze cocktail op maat van de Sint-Baafskathedraal gesneden was, ligt voor de hand. Een van ’s werelds belangrijkste kunstwerken beschermen, is echter geen evidentie. Zelfs niet voor een specialist als Alertis.

De controle werd waterdicht gemaakt met camerabewaking.

De opdracht was duidelijk: de gerenoveerde kathedraal uitrusten met een zeer effectieve beveiliging, en dat op een niet-storende en onzichtbare manier. “Respect voor de esthetiek van het erfgoed was in dit project ongelofelijk belangrijk”, aldus CEO Guy Slagmulder. “Gelukkig hebben we op dat vlak al enige ervaring. Denk maar aan de Sint-Salvators-kathedraal in Brugge of het Stadhuis van Gent. De Sint-Baafskathedraal staat echter gelijk met spelen in de Champions League, zeker nu het Lam Gods er opnieuw wordt tentoongesteld. Ook de omvang van het gebouw – en bij uitbreiding de technieken – zorgde voor de nodige uitdagingen. Daarom zijn we niet over één nacht ijs gegaan, integendeel. De ontwikkeling van het beveiligingsconcept was een werk van lange adem dat meerdere jaren in beslag nam. De effectieve uitwerking gebeurde in een intens teamverband met de architect, het studie-bureau en de installateur elektriciteit. Ook deze fase nam veel tijd in beslag. Zo hebben we meer dan duizend uren in de programmering van de
beheersystemen gestoken.”

State-of-the-artoplossing

De oplossing die Alertis ontwikkelde, bestaat uit een inbraak- en branddetectiesysteem. “Dit laatste bevat twee MD2400-centrales van Limotec”, vertelt Guy Slagmulder. “In de zolder en de kathedraal werden 24 units voor aspiratiedetectie geplaatst. Deze worden vervolledigd met punt- en beam-detectie. Verder ontwikkelden we een ingenieuze toegangscontrole op basis van de oplossingen van Nedap Security Management, inclusief een managementsysteem voor een 120-tal bezoekerslockers. Ten slotte is de controle waterdicht gemaakt met camerabewaking van Avigilon. De combinatie is werkelijk een state-of-the-artoplossing waarop we bijzonder trots zijn.”

“Respect voor de esthetiek van het erfgoed was in dit project ongelofelijk belangrijk”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details