Peri Steigersysteem
01:58
15-05-2017

Innovatief metrisch steigersysteem met multifunctionele kenmerken

Met PERI UP Flex dient zich een nieuw, veelbelovend steigersysteem aan. Aangezien het een metrisch systeem is, biedt het heel wat voordelen in vergelijking met bestaande (lees: niet-metrische) steigersystemen. De hoofdonderdelen zoals verticaalstaanders, horizontaalliggers en roosters zijn in meerdere lengtes (telkens per 25 cm) en breedtes (telkens per 50 cm) beschikbaar. Een metrisch systeem zorgt tevens voor snelle berekeningen, werkt intuïtief en gemakkelijk op de werf en laat quasi onbeperkte aanpassingen toe – ook voor ingewikkelde steigers. Dit alles resulteert in aanzienlijke kostenbesparingen.

De grootste troef van PERI UP Flex is dat het intuïtief en polyvalent inzetbaar is en zowel gebruikt kan worden om te werken op hoogte als in de vorm van ondersteuning (hoge draagkracht gegarandeerd), overspanning of toegangssysteem. Alle PERI-onderdelen – inclusief het bekistingsgamma – zijn onderling combineerbaar. Dat biedt heel wat voordelen op logistiek vlak. Voor de montage van PERI-steigers is bovendien amper extra gereedschap vereist. PERI UP Flex is uitermate geschikt voor ronde én complexe steigerbouw.

Peri Steigersysteem
In Sint-Pieters-Woluwe is een bestaande evacuatietrap van een Colruyt-supermarkt vervangen door een steigertrap die de onderliggende graafwerken volledig overkraagt.

Gravity lock
Met ‘Gravity lock’ beschikt het steigersysteem over een unieke zelfvergrendelende liggeraansluiting. Door de zwaartekracht valt de spie van de ligger in het gat van de rozet, met automatische vergrendeling tot gevolg. Dit maakt dat het steigersysteem zich tot 25% sneller en een stuk veiliger laat monteren. De grote drukpuntafstand van 11,6 cm in de vergrendeling – ten opzichte van 2,5 cm bij andere systemen – zorgt tevens voor een hoge knooppuntstijfheid en een grote draagkracht. Extra diagonalen zijn daarom in veel gevallen niet nodig – zelfs bij trappentorens tot 90 meter hoog, waarbij de aluminium onderdelen een licht trappensysteem garanderen dat stevig genoeg is om maximaal vijftig personen gelijktijdig toegang te geven. “De vloeren van Peri zijn automatisch beveiligd tegen opwaaien via een uniek kliksysteem. Het systeem is eenvoudigweg niet op te stellen zonder dat het veilig is”, getuigt Erik Alderweireld, zaakvoerder van valbeveiligingsspecialist Group Delta. “Als we staanders stapelen, rollen ze niet weg dankzij de vorm van de rozet. De liggers zijn lichter dan bij andere systemen en kunnen veel eenvoudiger in de rozetten geplaatst worden doordat ze er zich automatisch in vastzetten. De montage verloopt daardoor een stuk sneller, en dat is een enorme troef in grote projecten zoals de bouw van de Ghelamco Arena of het nieuwe NAVO-complex.”

Peri Steigersysteem
Op de begraafplaats van Sint-Jans-Molenbeek is het 10 meter hoge classicistische stiltepaviljoen overkraagd met een complexe steigerconstructie.

Kleine details, groot effect
PERI UP-roosters zijn uitgerust met een antislipoppervlak en een geïntegreerde roosterbeveiliging. Extra verankeringen zijn niet nodig. Horizontaalliggers kunnen niet enkel als leuningen, maar ook als steun voor de roosters dienen. Hierdoor vermindert het aantal verschillende systeemonderdelen. Liggers met een rechthoekig profiel bovenaan wegen – in vergelijking met een rond profiel – tot 30% minder. Ook kantplanken hebben een laag gewicht en laten zich gemakkelijk stapelen. Hun opvallende kleur zorgt voor extra visuele veiligheid. Al deze voordelen kwamen intussen ruimschoots tot uiting in de praktijk. In Drongen werd er in functie van een dakrenovatie een weersbestendige overkapping geplaatst over een woning, gemonteerd op PERI-steigers. Op de begraafplaats van Sint-Jans-Molenbeek is het 10 meter hoge classicistische stiltepaviljoen overkraagd met een complexe steigerconstructie. Gezien de historische waarde van het volume mochten de steigers nergens op de koepel steunen, een hele uitdaging. En in Sint-Pieters-Woluwe is een bestaande evacuatietrap van een Colruyt-supermarkt vervangen door een PERI-steigertrap die de onderliggende graafwerken volledig overkraagt. Met een draagkracht van 500 kilogram per vierkante meter is de constructie geschikt voor intensief publiek gebruik.

Tekst en beeld | Peri
Uitgelichte foto boven: Plaatsing van een weersbestendige overkapping over een woning in Drongen. 

 

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwen aan Vlaanderen partners

IKO BIMTegeldesign