Platform voor de bouw
Thema's

Innovatieve renovatiespecialist mikt op win-winsituaties voor alle partijen

renotec-03-kopieren

22 juli 2019 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Bij heel wat appartementsgebouwen en kantoren wordt het balkon geteisterd door vochtproblemen en betonschade. Maar niet alleen de balkons, ook de integrale buitenschil van een gebouw krijgt het vaak hard te verduren. Dergelijke renovatieprojecten zijn voer voor specialisten zoals Group Renotec, dat met zijn divisie Energetische Renovatie voor een integrale aanpak kiest, waardoor het gebouw ‘gezonder’ én energetischer de toekomst tegemoet kan gaan. “‘Renovating for the future’ is dan ook niet voor niets onze slagzin”, klinkt het.

“In het verleden werd er niet altijd gewerkt met de meest geschikte materialen en technieken. Hierdoor verkeren heel wat balkons en parkeerdaken in slechte staat, met scheuren, waterinsijpeling, betonrot en andere euvels tot gevolg”, vertelt John Van Vooren, directeur van de divisie Energetische Renovatie bij Group Renotec. “Wij bij Group Renotec nemen deze projecten integraal onder handen en kiezen omwille van de kwaliteit en de betrouwbaarheid zo veel mogelijk voor een uitvoering in eigen beheer, met eigen personeel en materiaal.”

G1018002 Camilo Torres - foto’s

John Van Vooren: “Omwille van de kwaliteit en de betrouwbaarheid kiezen we zo veel mogelijk voor een uitvoering in eigen beheer, met eigen personeel en materiaal.”

 

Energiebesparing, comfort én meerwaarde

Een aantal van de huidige projecten waar Renotec aan werkt zijn onder andere Residentie Hansa in Merksem, Green Park in Berchem en Camilo Torres in Leuven. “De eerste uitdaging bij dergelijke projecten is iedereen bewustmaken van de nood aan renovatie. Op dat ogenblik moeten we mensen overtuigen om het verhaal op lange termijn te bekijken. Het uiteindelijke doel van energetische renovaties is energiebesparing, maar ook – en dat mag niet vergeten worden! – het verhogen van het comfort voor de bewoners én de (meer)waarde van hun eigendom”, legt John Van Vooren uit. “De tweede uitdaging is dan het financieringsverhaal. En ook in dat opzicht probeert Renotec mee te denken. Samen met
alle betrokkenen starten we een voortraject en worden er verschillende scenario’s uitgewerkt en geëvalueerd.”

Win-winsituatie voor alle partijen

“Ik heb soms het gevoel dat de markt actiever op zoek is naar oplossingen en dat de overheid achterophinkt. Na het opstellen van de regelgeving is het volgens mij de taak van de overheid om de energetische renovatiegolf te versnellen en op tempo te houden”, aldus Van Vooren. “Bij Renotec
willen we wél dat stapje verder gaan en zoeken we graag mee naar innovatieve concepten die een win-winsituatie voor alle partijen creëren. In 2016 introduceerde Renotec daarom het concept Renocom, een unieke a-tot-z-renovatieformule waarbij er slechts één contactpersoon is voor het ontwerp, de bouw, de financiering én het onderhoud. Hierbij worden de eigenaars en de bewoners maximaal ontzorgd, waardoor dergelijke ingrijpende verbouwingen zeer vlot kunnen verlopen. Deze formule zorgt voor tijdswinst, een betere opvolging, minder fouten, betere en vaste prijzen en een maximaal comfort voor de klant.

residentie-hansa-kopieren

“We blijven zoeken naar de meest betaalbare, energiezuinige, snelle én innovatieve manier voor gevel- en balkonrenovatie”, verzekert John Van Vooren.

 

Weekrenovatie

“Een ander project waar we zeer trots op zijn, is onze weekrenovatie”, zegt Van Vooren. “Het concept is gebaseerd op twee doelstellingen. De eerste doelstelling is om woningrenovaties zo snel mogelijk uit te voeren. Huurders willen het liefst zo snel mogelijk terug naar hun woning. En voor de sociale huisvestigingsmaatschappij betekent dit dat ze geen inkomsten verliezen. Bovendien kan er voor een gefaseerde projectaanpak gekozen worden, waarbij de verschillende woningen één voor één afgewerkt worden. Hierdoor vermijd je dat volledige wijken leeg komen te staan. Het tweede doel is de enorme energiebesparing. De normen worden steeds strenger, en dat vraagt ingrijpendere oplossingen. In het kader van het eerste proefproject hebben we een sociale woning van de huisvestigingsmaatschappij De Ideale Woning op amper één week tijd volledig gerenoveerd. Een zeer indrukwekkende prestatie, zeker als je weet dat deze woning nu volledig voldoet aan de EPB-eisen van 2050.”

Blijven innoveren

“En uiteraard zal het daar niet bij blijven”, benadrukt Van Vooren. “Bij Renotec blijven we zoeken naar de meest betaalbare, energiezuinige, snelle én innovatieve manier voor gevel- en balkonrenovatie. We participeren actief in een aantal Flux50-projecten, waarbij we samen met verschillende partners op een vernieuwende manier renovatieprojecten aanpakken. Er zitten nog interessante projecten in de pijplijn, dus kom volgend jaar nog maar eens terug voor een nieuw interview!”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details