Platform voor de bouw
Thema's

Innovatieve wand- en plafondsystemen met sublieme akoestische prestaties

amity-university-01-kopieren

24 juli 2019 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Als antwoord op de groeiende vraag naar geluiddempende plafondoplossingen bij architecten lanceert Hunter Douglas een innovatief assortiment houten wand- en plafondsystemen met nanoperforaties. “De panelen bieden een grote esthetische meerwaarde door het natuurlijke design van het houtfineer en oneindige afwerkingsmogelijkheden. Bovendien zijn ze duurzaam, brandveilig en eenvoudig te installeren en te onderhouden”, klinkt het.

In gebouwen die conform de hedendaagse archi-tecturale trends gerealiseerd zijn – veelvuldig gebruik van beton, open ruimtes en grote glaspartijen – moet de ruimteakoestiek het vaak bekopen. De nieuwe plafond- en wandpanelen in houtfineer van Hunter Douglas garanderen dankzij de nanoperforaties een perfecte demping van het geluid, zonder afbreuk te doen aan het creatieve ontwerp van de architect.

Quasi onzichtbare perforaties

Het grote verschil tussen normale cirkel- of sleufperforaties en nanoperforaties zit in de grootte van de gaatjes. Cirkel- of sleufperforaties zijn klein (5 tot 10 mm), maar blijven vanop een verdere afstand zichtbaar met het blote oog. De nanoperforaties hebben een zodanig minuscule diameter (Ø 0,5 mm) dat ze zelfs van dichtbij quasi onzichtbaar zijn, wat in esthetisch opzicht een enorm voordeel biedt. De akoestische panelen met nanoperforatie bestaan uit een samenstelling van brandvertragend MDF (16 mm), een zwart akoestisch vlies en een toplaag in houtfineer (0,5 mm). In de toplaag worden
microscopische perforaties met een diameter van 0,5 mm gestanst, terwijl er in het MDF grotere perforaties worden aangebracht.

Innovatieve wand- en plafondsystemen met sublieme akoestische prestaties

De nanogeperforeerde panelen bieden niet alleen oneindig veel afwerkingsmogelijkheden, maar zijn tevens brandveilig en zeer duurzaam. (Beeld: Fedde de Weert)

 

Grote ontwerpvrijheid

In het nieuwe assortiment wand- en plafondsystemen kunnen klanten kiezen uit meer dan veertig houtfineersoorten. Voor de afwerking is er naast standaard uv-lak een aanbod van verschillende glansgraden en pigmentlak (zoals bijvoorbeeld white wash) beschikbaar. Ook de zichtbaarheid van de voegen is volledig zelf te bepalen: verdekt, semiverdekt of open. De wand- en plafondpanelen zijn verkrijgbaar in verschillende standaardafmetingen, maar kunnen op aanvraag ook op maat gefabriceerd worden.

Brandveilig en duurzaam

De nanogeperforeerde panelen bieden niet alleen oneindig veel afwerkingsmogelijkheden, maar zijn tevens brandveilig (B-s2, d0 volgens EN 13501-1) en zeer duurzaam. Bij het maken van het hout-fineer wordt er erg spaarzaam omgesprongen met het beste deel van de boomstam. Als de kwaliteit van de panelen niet meer optimaal is – meestal op het einde van de levensduur van een gebouw – zijn ze makkelijk te recycleren en kunnen ze als grondstof voor nieuwe panelen fungeren. Het nieuwe assortiment wand- en plafondpanelen met nanoperforatie is vanaf heden verkrijgbaar.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details