inofec

Het zadeldak verbindt het renovatiedeel en de nieuwbouw.

01:48
26-02-2019

Inofec | Tielt – Nieuwbouw en renovatie verenigd

Inofec heeft een nieuwe thuis. Op de bedrijfssite in Tielt blies de specialist in kantoormeubelen een oud magazijn en een bestaande loods nieuw leven in. In combinatie met een nieuwbouwvolume beschikt Inofec nu over een moderne uitvalsbasis, inclusief aantrekkelijke showroom.

Kantoorruimte, magazijnen en een toonzaal die drie maal zo groot is als de huidige: een site van 16.000 vierkante meter biedt veel mogelijkheden. Via het behoud en de opwaardering van enkele bestaande volumes en een moderne nieuwbouw transformeerde GC-Architecten de voormalige Houtteman-loods tot een bedrijfsgebouw annex showroom met een hedendaagse uitstraling.

Van loods tot moderne showroom
voor kort deden de gebouwen in kwestie nog dienst als tijdelijke locatie voor cultureel centrum Gildhof. Nog voor dat pop-upgebruik was het de vaste stek van Houtteman Bouwcentrum. De gebouwen dateerden uit de jaren 50. Bijgevolg volstond de bestaande toestand van de site niet om als uithangbord van Inofec te kunnen fungeren.

Toch ging Inofec niet resoluut voor een complete nieuwbouw. De oude toonzaal werd volledig gesloopt, maar het magazijn onderging een renovatie. Het oude magazijn werd volledig gestript en verbouwd tot showroom. Het dak werd geïsoleerd en de muren gezandstraald. Zo zijn de oorspronkelijke structuren blootgelegd en geven ze het interieur een industrieel tintje.

inofec_achterste-deel-showroom-_landscape-kopieren

Dankzij de grote raampartijen kijk je vanuit de showroom uit op de weidse vlakten.

 

Bedrijfsgebouw in het groen
De gerenoveerde showroom kreeg vloer­isolatie en vloerverwarming. Met een polybetonvloer en grote raampartijen waar de poortopeningen zaten, is het gedateerde magazijn nog amper herkenbaar. Het is getransformeerd tot hedendaagse showroom.

De nieuwe aanbouw voegt met zijn glasgevel aan de voorzijde een landelijk karakter toe. De glasgevel is geen louter stilistische keuze. Neen, hij heeft ook een functionele meerwaarde. Architect Bert Ghesquiere: “Er ontstaat een grote openheid. Achteraan kijk je uit op de velden. Met de glaspartijen creëerden we een volledige doorkijk. We trekken de groene omgeving door naar de binnenzijde van het gebouw, tot aan de ingang.”

inofec_achterkant-showroom-kopieren

Aan de achterkant van de showroom komt nog buitenmeubilair.

 

Efficiënte technieken
Bij een hedendaags bedrijfsgebouw horen milieuvriendelijke en energie-efficiënte technieken. In overleg met de bouwpartners koos Inofec onder meer voor ledverlichting en vloerverwarming. “Via geothermische warmtepompen gebruiken we energie uit de aardbodem”, zegt Niels De Four van MC Bouw, dat het volledige bouwtraject coördineerde. “In de showroom is het plafond in de nok wel 9 meter hoog. Dankzij de vloerverwarming kan Inofec een aangename temperatuur creëren zonder al te veel energie te verbruiken.”

Daken als verbindende factor
De architectuur van de nieuwe site speelt met het contrast tussen de openheid van het glas en gesloten, zwarte volumes. Zwarte lamellen breken de glasgevel. De nieuwbouw en het renovatiegedeelte vloeien binnen in elkaar over. Die eenheid wordt ook benadrukt in de buitenschil, met name via de vorm van de daken. “Het lessenaarsdak van de nieuwe toonzaal loopt omhoog naar de straat toe. Zo ontstaat er een aantrekkelijke gevel, maar tegelijk ook een natuurlijke verbinding met het achterliggende gebouw. Dat is namelijk ook voorzien van een lessenaarsdak, dat oploopt naar de achterkant en op het laagste punt de verbinding maakt met het dak van de nieuwbouw. Het resultaat is een harmonisch geheel met een tijdloze uitstraling”, besluit Bert Ghesquiere.   

Tekst: Stephanie Demasure
Beeld: Inofec
Lees meer over: GC-Architecten , Inofec , MC Bouw

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer
Inofec (Tielt)

Architect
GC-Architecten (Meulebeke)

Coördinator
MC Bouw (Tielt)

TUYTELAERS NVTom en Patrick Van de Sande van PVS