Platform voor de bouw
Het gloednieuwe gebouw heeft vier niveaus, waarvan één ondergronds. Daar toont Ooms Woonrealisaties ruwbouw en domotica.

Inspiratie en informatie voor woningbouw

Dit voorjaar heeft Ooms Woonrealisaties in Rijkevorsel zijn nieuwe toonzaal geopend. Of beter gezegd: zijn inspiratiecentrum voor mensen die een woning willen laten bouwen of verbouwen. Want de nieuwbouw is niet alleen veel ruimer dan zijn voorganger, hij is ook veel meer gericht op woonbeleving.

Al tijdens de openingsdagen kwamen meer dan tweeduizend belangstellenden daarvan proeven, niet alleen uit de Antwerpse Kempen, maar ook uit de rest van Vlaanderen. “Het viel ons op dat mensen met concrete (ver-)bouwplannen beseffen dat wachten op een algemene prijsdaling in de bouwsector op dit moment weinig zin heeft”, zegt bestuurder Christ Schalk. “Er was opvallend veel aandacht voor de duurzaamste energieoplossingen die tegenwoordig beschikbaar zijn.”

“Dit familiebedrijf is groot geworden door sleutel-op-de-deur (SOD) te bouwen”, vertelt gedelegeerd bestuurder Bart Geentjens. “Dat kan nog altijd, al is dat niet op de manier die veel mensen traditioneel associëren met het SOD-concept. Ooms Woonrealisaties bouwt vandaag steevast op maat. Geen standaardplannen of een beperkt aanbod aan materialen, wél altijd unieke ontwerpen die volledig zijn afgestemd op de individuele smaak van de klant. SOD betekent bij ons vooral dat wij onze klanten ontzorgen van alle administratieve verplichtingen die bij een bouwproject komen kijken. We begeleiden hen van start tot finish. Wie wil, kan in ons inspiratiecentrum zijn volledige woning samenstellen. Het is niet nodig heel Vlaanderen te doorkruisen om diverse keuzes te kunnen maken. Wie daar toch zin in heeft, kan dit uiteraard blijven doen.”

Maatwerk en ontzorging

Los van het SOD-concept kan Ooms Woonrealisaties ook als aannemer worden ingezet, op basis van ontwerpen van een al rechtstreeks door de klant aangeduide architect. “Niet alleen staat het inspiratiecentrum ter beschikking van de architecten, we hanteren ook een toegangscontrole met badges. Daardoor kunnen we de architecten waarmee we samenwerken de
mogelijkheid bieden om samen met hun klanten ons inspiratiecentrum te bezoeken en er gebruik te maken van de vergaderruimtes, ook tijdens onze eigen sluitingsmomenten.” Verder kan het inspiratiecentrum fungeren als evenementenlocatie voor verenigingen en organisaties.

Het inspiratiecentrum mikt niet alleen op nieuwbouwprojecten en grote renovaties. “Je kan er ook terecht voor een nieuw interieur of bijvoorbeeld alleen een keuken, een badkamer, een maatkast of een binnendeur. We hebben vijf interieurarchitecten en -adviseurs in dienst om de bezoekers hierbij te begeleiden”, aldus Geentjens. “Ook wie niet met ons heeft gebouwd, kan hiervoor voortaan bij ons terecht.” Vroeger was de interieurafdeling strak gebonden aan een nieuwbouw of renovatie. “Dat hebben we nu van elkaar losgekoppeld.”

Het 2.200 m² grote inspiratiecentrum strekt zich uit over drie niveaus (-1, 0 en 1). Het complex omvat, op de tweede verdieping, eveneens de kantoren van de totaalaannemer. Samen zijn ze goed voor 4.330 m². De eerste verdieping staat helemaal in het teken van interieurafwerking. Al het binnenschrijnwerk wordt overigens in de eigen ateliers gemaakt. “Via de uitgebreide detailleringen demonstreren we hier niet alleen de meest gekozen afwerkingen, maar tonen we ook welke mogelijkheden er verder nog bestaan.”

Onzichtbaar comfort zichtbaar

In tegenstelling tot slechts enkele jaren geleden, hechten zowel producenten als eindklanten anno 2023 veel aandacht aan energie-efficiëntie en ventilatie. “Niet meteen de meest sexy aspecten van een woning, maar door de recente energiecrisis is de eindklant er zich wel bewuster van. Omdat die zaken in een afgewerkte woning vaak onzichtbaar zijn, maakten wij ze hier bewust zichtbaar. Om isolatie op bouwknopen te tonen, hebben we een dakdoorsnede opgesteld. Ook voor onder meer warmtepompen, ventilatiesystemen en domoticapanelen hebben we de nodige installaties om bezoekers waardevol te informeren.”

Ooms Woonrealisaties maakt al het binnenschrijnwerk in zijn eigen atelier.

Tradities en trends

In een deel van de ruimte zijn diverse types bouwmaterialen – zoals gevelstenen, tegels, parketstroken en dakpannen – naast elkaar uitgestald, zodat bouwlustigen de visuele uitstraling met elkaar kunnen vergelijken. Elders in het inspiratiecentrum zijn sfeerzones ingericht. “Zithoeken, slaapkamers, dressings en badkamers, telkens in een andere stijl. We passen deze zones af en toe aan naargelang er nieuwe trends opduiken. Hiervoor bezoeken we regelmatig toonaangevende internationale vakbeurzen.” Keukens zijn er in wel dertien verschillende opstellingen te zien. “Zo maken we duidelijk dat we mee zijn met de recentste trends en blijven we tegelijk aantrekkelijk voor het grote publiek, dat blijft zweren bij een traditionele landelijke of sobere witte keuken.” 

Gavra – Keramische trends

Prominent aanwezig in het nieuwe inspiratiecentum van Ooms Woonrealisaties is Gavra. Dit familiebedrijf kan terugblikken op een geschiedenis van 91 jaar, maar is tegelijk helemaal mee met de nieuwste woontrends en technologieën. Vandaag heeft de derde generatie er de leiding. “Gavra biedt zijn klanten een uitgekiend assortiment relevante, vernieuwende harde vloeren/wanden en diensten aan voor in én rond de woning”, zegt co-CEO Gert Fluyt. “We beschikken over een 2.500 m² grote eigen toonzaal in het centrum van Geel, die als inspiratiebron fungeert voor professionals en particulieren. We zijn blij dat ons aanbod ook zichtbaar is in de prachtige nieuwe toonzaal van Ooms Woonrealisaties in Rijkevorsel, waarmee we al meer dan vijftig jaar samenwerken. Met onze eenvoudige en overzichtelijke, maar tegelijk inspirerende presentaties willen we allebei beleving overbrengen naar de eindgebruikers. In overleg bekijken we samen welke producten we het best tot uiting laten komen in welke toepassingen. Ooms Woonrealisaties kan ook in onze toonzaal inspiratie opdoen voor de aanpassing en bijsturing van onze producten in zijn belevingscentrum.” Gavra bezoekt regelmatig fabrieken om er de nieuwe trends te ontdekken en houdt ook de vinger aan de pols op internationale vakbeurzen in Italië en Spanje. “Een van de huidige nieuwigheden is een keramisch werkblad met een dikte van 12 mm. Uiteraard presenteren we dit in een keukenomgeving.”    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Ooms Woonrealisaties (Rijkevorsel)
  • Architect KJ-Architect (Geel)
  • Hoofdaannemer(s) Ooms Woonrealisaties (Rijkevorsel)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details