kijkwonng lapeirre nevele ducoslide
02:01
30-08-2016

Inspirerende kijkwoning Lapeirre met dynamisch gevelbeeld

Een strakke, duurzame en luchtdichte woning met specifieke aandacht voor het binnenklimaat trekt steeds meer kandidaat-bouwers aan. Dit maakt dat ook architectenbureaus en bouwondernemingen op deze sterk opkomende trend moeten inspelen. Onder de noemer ‘less is more’ trokken architectenbureau denc!-studio en Lapeirre Woningbouw alle registers open om in Nevele een doortimmerd woonconcept neer te zetten waarbij moderne en tijdloze architectuur hand in hand gaat met energiezuinigheid. Een inspiratiewoning met de mens als uitgangspunt.  

Net zoals de markante KBC Arteveldetoren nabij Gent vormt ook de nieuwe kijkwoning van Lapeirre Woningbouw in het landelijke Nevele een duidelijk herkenningspunt voor de passerende verkeersstroom op de E40. Het vervallen gebouw, dat ooit dienst deed als hoevewoning, onderging in januari 2015 een ingrijpende transformatie. Isabel Lapeirre, zaakvoerder van Lapeirre Woningbouw en bouwheer van het nieuwbouwproject: “Het ontwerpen van een kijkwoning is een complexe zoektocht naar wat de kandidaat-bouwer echt wil. De kunst is dan ook om een concept te ontwikkelen dat geschoeid is op de leest van je klant. Door de ligging waren we echter gebonden aan stedenbouwkundige beperkingen en was het een ware uitdaging om het eenvoudige woonvolume er toch aantrekkelijk en opvallend te laten uitzien, zonder de huidige energienormen en een comfortabel binnenklimaat uit het oog te verliezen. Om aan al deze eisen te voldoen, kozen we er bewust voor om de bestaande hoeve af te breken en ruimte te creëren voor een woning met één bouwlaag, naar analogie met het oude bouwplan. De combinatie van onder meer wit gekaleide gevelsteen met roodbruine tegelpannen en zwarte aluminium ramen zorgt voor een moderne, frisse uitstraling.”

Grote glaspartijen
Dat grote glaspartijen niet mogen ontbreken in hedendaagse architectuur, heeft ook Lapeirre Woningbouw goed begrepen. Zo is de achtergevel quasi volledig opgetrokken uit glas, waardoor er een uniek zicht op de omgeving ontstaat. Om de privacy te garanderen, oververhitting tegen te gaan en hinder door de opkomende of ondergaande zon te vermijden, werd er geopteerd voor buitenzonwering – naast verwarming, koeling, ventilatie en verlichting een belangrijk aandachtspunt bij het realiseren van een optimaal binnenklimaat. “Met zonwering voorkom je hinderlijke lichtinval en reflectie”, vertelt Isabel Lapeirre. “Daarnaast houdt ze de warmte buiten, waardoor er minder gekoeld hoeft te worden. Dit zorgt niet alleen voor een prettiger binnenklimaat, maar ook voor een lagere energierekening. En dat was nu net ons opzet: als energiezuinige aannemer een krachtig energieconcept neerzetten. We zijn in zee gegaan met Duco, zodat we al in een vroeg stadium konden nadenken over een concrete invulling op het vlak van buitenzonwering. Het was een bewuste keuze om niet het pad van de klassieke zonwering op basis van textiel of screens te bewandelen, maar om te werken met een architecturaal zonweringsysteem.”

Functioneel én esthetisch verantwoord
In nauw overleg met Duco opteerde Lapeirre Woningbouw voor DucoSlide, een architecturale oplossing met schuifpanelen die naadloos aansluit bij het inspirerende concept van de kijkwoning. De horizontaal geplaatste, aluminium lamellen garanderen een goede daglichtinval en maximale privacy. Enerzijds zorgen ze op een natuurlijke manier voor een aanzienlijke daling van de hitte in de warmere periodes van het jaar, anderzijds laten ze de warmte van de laagstaande zon toe in de koudere maanden, wat resulteert in een optimale energiewinst. Daarnaast biedt de DucoSlide-zonwering ook een esthetische meerwaarde. “Ze geeft het gevelbeeld een unieke toets dankzij haar strakke, rechtlijnige design”, aldus Isabel Lapeirre. “Als kaderprofiel is er gekozen voor SlimFrame, met  discrete en elegante zijprofielen. Voorts creëert DucoSlide extra dynamiek dankzij de schuifbare elementen, die een speels en boeiend samenspel creëren met de strikte architectuur. Dat de lamellen van DucoSlide konden worden gelakt in dezelfde kleur als de wit gekaleide gevelsteen, vormde een bijkomend pluspunt!”

Tekst en beeld | Duco

Bouwen aan Vlaanderen partners

scalini torhoutkunscentrum wiels brussel