Platform voor de bouw
Instroom: waar het schoentje knelt…

Instroom: waar het schoentje knelt…

Het is Batibouw, de hoogmis van de bouwsector en volgens de traditie wordt er verteld hoe goed het gaat, maar eveneens wat niet goed gaat. En het gaat niet goed met de sector als het op mensen aankomt. We hebben te weinig. In onze sectoren, elektriciteit, verwarming en sanitair alleen al geraken er jaarlijks meer dan duizend vacatures niet ingevuld. En het ziet er ook helemaal niet goed uit, want de energietransitie vraag niet enkel nog meer, maar ook nog beter opgeleide mensen omwille van de toenemende complexiteit van de technieken.

Volgens de “Skills roadmap voor de Vlaamse klimaattransitie” zijn er in de komende 15 jaar 30.000 nieuwe medewerkers nodig. Helaas is de instroom in het technisch onderwijs nu reeds onvoldoende, laat staan in de toekomst. Daarom doen we als sectorfederatie een oproep om naar oplossingen te zoeken.

Oproep aan de politiek

We roepen de politiek op om te investeren in technisch onderwijs en scholen. Veel scholen kampen met een infrastructuur die ondermaats is. We zien praktijklabo’s die niet zijn aangepast aan de technische evolutie, noch aan de huidige, noch aan de toekomstige. We zien gedemotiveerde leerkrachten, leerkrachten die vakken moeten geven waar ze geen expertise in hebben, en helaas zien we ook een tekort aan leerkrachten. Hoe kunnen we dan de kinderen en ouders motiveren om een richting te kiezen waar deze problemen heersen? Voordat er met de vinger naar het bedrijfsleven wordt gewezen, raden we aan om te kijken naar de bijdragen die werkgevers, zowel groot als klein, vandaag de dag leveren, dit is al vrij indrukwekkend, maar er is een goed onderwijsbeleid nodig. Daarom, Dames en Heren politici, de toekomst van ons land en onze samenleving ligt in de handen van het onderwijs, laten we dit dan ook naar waarde schatten.

Vraag aan de ouders

De vraag aan de ouders is om hun kinderen naar het technisch onderwijs te sturen. Zie dit niet als ’te min’. Technische profielen verdienen goed, zoals blijkt uit diverse salariskompassen. Maakt u zich zorgen over het imago of dat uw kinderen vuile handen krijgen? Een technisch beroep vereist denken én doen. Het zijn geen gemakkelijke richtingen. We nodigen u uit om een elektrisch schakelbord te monteren of een warmtepomp te repareren. Het vergt vakmanschap om dit te kunnen. Het is iets om trots over te zijn!

Ons Ecosysteem speelt ook een rol

Maar ook de bedrijven, waaronder installatiefirma’s, fabrikanten, importeurs, groothandels, zowel kleine zaken als grote bedrijven, ook jullie kunnen hier een rol spelen. We erkennen dat jullie al veel doen. Maar we geloven dat er nog meer kan worden gedaan. Uiteindelijk gaat het ook over jullie toekomst, of je kunt groeien, of zelfs overleven als je geen nieuwe medewerkers vindt. We moedigen jullie aan om samenwerkingen aan te gaan met technische scholen in je buurt, materiaal te doneren dat misschien niet meer verkoopbaar is maar wel bruikbaar voor een school, en om gastspreker te worden op een school. Uw tijd is kostbaar, dat weten we, maar er is een systeem ontwikkeld dat dit allemaal meer mogelijk maakt en de scholen zullen u meer dan dankbaar zijn.

Allemaal samen spelen we een rol

Tenslotte doen we als sectorfederatie een oproep aan onze collega-sectororganisaties, zowel die van dezelfde beroepen als die van andere technische beroepen, om samen te werken. Als Techlink nemen we al heel wat initiatieven, zoals Install Skills, Install Tomorrow en een studentenprogramma op onze beurs Install Day. We zien dat jullie ook mooie dingen doen en we waarderen het dat iedereen initiatief neemt. Maar het probleem van de knelpuntberoepen is nu zo ernstig dat het de bedrijven die we vertegenwoordigen in gevaar brengt. Dat mogen we niet laten gebeuren. Daarom doen we een warme oproep om de handen in elkaar te slaan en er samen iets aan te doen.

“De energietransitie moet versnellen, maar bij de instroom blijft het knellen.” – Wilfried De Greef, Account Manager Febetec

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?