Sinds 2016 betrekt De Architecten NV een statig pand op de hoek van De Grote Markt en het Felix Timmermansplein in Lier.

02:11
19-02-2020

Integrale ontwerpbenadering met specifieke signatuur

Inzetten op locatie, inplanting en oriëntatie, volumetrie en schaalvorming, materialisatie en technische knowhow, en dat volgens een integrale benadering waarin stedenbouw, architectuur, interieur, mobiliteit, duurzaam¬heid, programma, techniek en economie als één geheel worden ontwikkeld: dat is de corebusiness van De Architecten NV. We illustreren de signatuur van dit bijzondere ontwerpcollectief aan de hand van drie typeprojecten: het eigen kantoor in Lier, de Oude Gasfabriek in Lier en DCB Rupelzicht in Boom.

KANTOOR DE ARCHITECTEN NV

Sinds 2016 betrekt De Architecten NV een statig pand op de hoek van De Grote Markt en het Felix Timmermansplein in Lier. Tijdens de totaalrenovatie die hieraan voorafging, bracht het bureau enkele van zijn essentiële ontwerpprincipes in de praktijk: inzetten op aanwezige kwaliteiten en het project op die manier verankeren in de omgeving, op zoek gaan naar duurzame oplossingen, leven en beleving creëren, lichten en zichten genereren … Binnen het historische kader rolde De Architecten NV op die manier een uiterst actueel en multifunctioneel programma uit. Een reeks werkplekken wordt afgewisseld met vergaderruimtes en informele ontmoetingszones om de interne dynamiek te optimaliseren. Missie geslaagd, zo blijkt uit de vele mooie projecten die het bureau intussen al realiseerde. 

In het kantoor van De Architecten NV wordt een reeks werkplekken afgewisseld met vergaderruimtes en informele ontmoetingszones om de interne dynamiek te optimaliseren.

 

OUDE GASFABRIEK 

De Oude Gasfabriek is een van de absolute blikvangers in het portfolio van De Architecten NV. Het realiseerde in eigen gouw een stadsvernieuwingsproject met 132 diverse woonentiteiten (van appartementen over ruime lofts tot erkende assistentiewoningen), verspreid over vier gebouwen in een nieuw aangelegde parkomgeving aan de vesten (i.s.m. LANDLAB en Avantgarden), op de site van de voormalige gasfabriek aan de Lierse stadsrand. Als statig landmark markeert het ‘Poortgebouw’ aan de straatkant niet alleen de toegang tot het nieuwe residentiële complex, maar ook tot de rest van het stadscentrum. In het achterliggende groengebied zijn nog drie vrijstaande appartementsgebouwen ingeplant onder de noemer ‘Parkwonen’. De vier woonblokken worden verbonden door een verheven wandeldek, waaronder zich de parking bevindt. Een terugkerend patroon met wisselende metselwerkposten, horizontale betonnen lijsten en in- en uitpandige terrassen fungeert als architecturale rode draad, al zorgen enkele nuanceverschillen qua materiaalkeuze ervoor dat de gebouwen evengoed op zich kunnen staan.

De Oude Gasfabriek is een stadsvernieuwingsproject met 132 diverse woonentiteiten, verspreid over vier gebouwen in een nieuw aangelegde parkomgeving aan de vesten in Lier. (Beeld: Liesbet Goetschalckx)

 

DCB RUPELZICHT

Tussen de Rupel en de Kapelstraat, vlak bij de Boomse Grote Markt, verrezen zes vrijstaande woonblokken met telkens negentien woonentiteiten. De schaalgrootte van het projectgebied wordt bepaald door de afmetingen van de oorspronkelijke kleiputten, met hun rechthoekig patroon dwars op de Rupel. Deze geschiedenis maakt dat de site een zeer specifieke topografie heeft, die dienstdeed als uitgangspunt voor de nieuwe ontwikkeling. De eerste vier volumes zijn aan alle zijdes uitgerust met representatieve gevels, die er een dynamische en gevarieerde compositie op nahouden. Ze bestaan uit een mix van balkons en loggia’s, inspelend op de oriëntatie en de bezonning. Er is gewerkt met gevelmetselwerk in een horizontaal en verticaal verband, in combinatie met wit pleisterwerk. Terrassen die omhuld zijn met baksteen en terrassen in prefabbeton met balustrades in glas of staal wisselen elkaar af. De andere twee volumes zijn gelegen aan de Rupel en zijn afgewerkt met wit gevelmetselwerk. De terrassen lijken in één vloeiende lijn rond het gebouw te slingeren, en dit over de verschillende verdiepingen heen. De appartementsblokken huisvesten een mix van woningtypes met twee of drie slaapkamers en met verschillende afmetingen en oriëntaties. Alle wooneenheden beschikken over een kwalitatieve private buitenruimte die aansluit op de leefruimtes. De gelijkvloerse woningen grenzen aan een eigen tuin.

De eerste vier volumes van DCB Rupelzicht zijn aan alle zijdes uitgerust met representatieve gevels, die er een dynamische en gevarieerde compositie op nahouden.

Tekst Tim Janssens    |    Beeld  De Architecten NV, Liesbet Goetschalckx

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

DE ARCHITECTEN NV

Felix Timmermansplein 1

2500 Lier

+32 (0)3 491 01 01

info@architectennv.be

www.dearchitectennv.be