Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Intelligent kantoorgebouw doordrongen van ecologie en technologie

Foto-4
Zuidwestgeoriënteerde hoek met vluchttrap op de zevende verdieping. 860 PV-panelen maken het gebouw nagenoeg het hele jaar door energieneutraal.

Tekst | Wouter Peeters

Beeld | Philippe Van Gelooven

13 oktober 2022 Leestijd 23 minuten

Deel dit artikel

VanRoey.be is een belangrijk ICT-speler op de Belgische markt. Het management van dit techbedrijf koos voor een nieuwe, duurzame werkplek boordevol technologie: Kempus. Want wie technologie als beroep heeft, vertoeft ook graag in een werkomgeving die voorzien is van intelligente tools.

Omdat een kubusvorm verhoudingsgewijs minimale verliesoppervlaktes heeft, is het gebouw vooral in de hoogte opgetrokken.

De nieuwe hoofdzetel aan de Kempenlaan in Turnhout telt negen bouwlagen (-1 tot +7). Op niveau -1 bevinden zich parkings en de technische installatie. Niveau 0 huisvest het ‘Digital innovation center’ met een XR MetaVerse Experience-ruimte in volle evolutie. Daarboven bevinden zich zes kantoorverdiepingen met meetingrooms, voorzien van alle mogelijke communicatietools. De zevende verdieping, op bijna 30 meter hoogte, is voorbehouden voor gemeenschappelijke hightech ontmoetings-, event- en vergaderruimtes, de uitnodigende horecazaak ‘Roeftop’ en een ruim, zuidwestgeoriënteerd terras met prachtige vergezichten over de boomkruinen heen – tot in het gezellige centrum van Turnhout. 

Witte prefabterrassen, gevels en luifels genereren een fraai architecturaal spel van verticale en horizontale lijnen.

Voorzien op meerdere levens

“We realiseerden de zevende verdieping een maand vroeger dan gepland en waren werkelijk overdonderd door het geweldige panorama”, lacht Reginald Schellen, bestuurder van Schellen Architecten, dat zowel het ontwerp als de uitvoering voor zijn rekening nam. Extern is het gebouw uitgerust met dragende prefabbetongevels. “Daardoor konden de overspanningen in één keer gebeuren,
waren kolommen overbodig én kon er met één niveau per week heel snel gebouwd worden”, aldus Schellen. Intern bevindt zich een centrale, dragende kern (8 x 8 meter) in prefabbeton die trappen, liften, sanitaire voorzieningen en keukens herbergt. “Die compacte kern en de afwezigheid van kolommen maken het gebouw flexibel en aanpasbaar.” Circulair bouwen wint immers aan belang. “Deze realisatie is zodanig logisch en eenvoudig qua structuur en opbouw dat ze zelfs meerdere levens kan leiden. Zoals later bijvoorbeeld op de private woningmarkt, als zorg- of onderwijsinstelling enzovoort.”

De compacte kern en de afwezigheid van kolommen maken het gebouw flexibel en aanpasbaar.

“In overleg met bouwheer VanRoey.be gebeurde de afwerking optimaal qua efficiëntie en flexibiliteit”, vertelt Kevin Van Dyck, Senior Projectleider Bouwafdeling bij vanhout.pro. “Zo werden er verhoogde, demonteerbare vloeren met tapijttegels en modulaire glazen wanden geplaatst, opdat eventuele toekomstige aanpassingen relatief eenvoudig realiseerbaar zouden zijn.”

Great Place To Work

“In juni finaliseerden we, samen met verschillende lokale bouwbedrijven, dit knap staaltje architectuur naast het bestaande gebouw”, zegt Tom Hufkens, Marketing Manager bij VanRoey.be. “Het is een grote uitdaging om IT-specialisten aan te trekken én te behouden in de huidige jobmarkt. Met dit intelligente en duurzame kantoorgebouw willen we de aantrekkelijkste postcovidwerkplek van België zijn. De groene omgeving en gunstige ligging in het hart van de Kempen dragen hiertoe bij.” Onder het bedrijfsmotto ‘werknemers maken het bedrijf’ legt VanRoey.be de vele medewerkers graag in de watten. En dat loont, want de onderneming draagt met trots het internationale ‘Great Place to Work® Certified’-label. “Daar is onze aandacht voor het zogenaamde ‘nieuwe werken’ niet vreemd aan. Want als we medewerkers adequaat willen laten presteren, moeten we ook in aangename, flexibele en volledig ergonomische werkplekken voorzien, aangevuld met uitnodigende ontspanningsruimtes en fijne activiteiten. Ook extra muros.” Dat wordt volmondig beaamd door general manager Patrick Van Roey: “Ik kan bevestigen dat het tevredenheidsgevoel bij de werknemers sterk toenam sinds de verhuis naar ons nieuwe gebouw.”      

Op enkele verdiepingen maken derden gebruik van kleinere units die een eigen inrichting kregen.

Intelligent gaat verder dan slim

VanRoey.be opteerde bewust voor een minimale footprint. De parkeerplaatsen worden optimaal benut en uitgerust met laadpunten voor elektrische wagens, terwijl er maximaal wordt ingezet op fietsgebruik. “Vanuit datzelfde energievriendelijk oogpunt werd gekozen voor een zo compact mogelijk bouwvolume”, verduidelijkt Schellen. “Omdat een kubusvorm verhoudingsgewijs minimale verliesoppervlaktes heeft, meet het vierkante grondplan 24 x 24 meter en werd er in de hoogte gewerkt. Het zijn trouwens net die hoogte en de markante architectuur die het gebouw een soort van ‘poortfunctie’ op het kruispunt N12/Ring Turnhout verlenen.”

De door Vörtgang opgemaakte dynamische simulatie resulteerde in verwarming en koeling via klimaatplafonds, gekoppeld aan een open KWO. “Een vernuftig systeem waarbij de overtollige warmte in de zomer ondergronds wordt opgeslagen, om ze tijdens de koudere maanden van het jaar te gebruiken voor verwarming. Via een warmtepomp en een netwerk van kleine leidingen bereikt deze grondwaterenergie de verschillende koelplafonds, waardoor verwarming en koeling zeer efficiënt zijn. Bovendien wordt op elke verdieping de hoeveelheid CO2 gemeten en – indien nodig – de ventilatie bijgestuurd. Het gebruik van 860 PV-panelen maakt het volledige gebouw tijdens het grootste deel van het jaar energieneutraal omdat er dan ook geen externe energievraag is. De restenergie van de PV-installatie wordt gebruikt voor de laadpalen van de elektrische wagens. We genereren gemiddeld meer energie dan we nodig hebben voor het gebouw.” De vraaggestuurde installatie zorgt ervoor dat er letterlijk geen druppel of eender welke andere energievorm verloren gaat.

Op even verdiepingen bevinden de terrassen zich aan de zuidgevel, terwijl ze op de oneven verdiepingen volledig doorlopen.

“Een slim gebouw gebruikt sensoren om slimme informatiesilo’s te creëren, terwijl een intelligent gebouw alle slimme informatie samenbrengt in portalen”, stelt Patrick Van Roey. “Kempus is meer dan een slim gebouw. Het samenbrengen in portalen zorgt ervoor dat iedereen die betrokken is bij het beheer van het gebouw alle data en informatie ter beschikking heeft. Het bouwteam is erin geslaagd om een gebouw te creëren dat vol technologie zit zonder al te complex te worden. Alle informatie is vanop afstand toegankelijk en deze data kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Zo duiden de sensoren voor de lichtsturing bijvoorbeeld aan wanneer iedereen het gebouw verlaten heeft en het alarmsysteem in werking gesteld kan worden.”      

Klimaatplafond met geïntegreerde ledverlichting met daglicht- en aanwezigheidssturing. (Beeld: Vörtgang)

Hecht bouwteam

Reeds tijdens de ontwerpfase van dit project vormden de verschillende partners – Schellen Architecten, vanhout.pro, studiebureau technieken Vörtgang en de bouwheer – een hecht bouwteam. Reginald Schellen: “Van in het begin zochten we naar de optimale bouwwijze, zowel qua snelheid als qua kostprijs.” Het volledige project, technieken inbegrepen, werd zo efficiënt mogelijk opgebouwd in een BIM Revit-model. “Schellen Architecten is in dit opzicht een vooruitstrevende voorloper, wat de samenwerking sterk ten goed kwam”, zegt Kevin Van Dyck. “Nadat de principes op punt stonden, werkten we die technisch verder uit met onze prefableveranciers. Daarvoor werd vooral nauw samengewerkt met onze zusterfirma Architon, die de dragende wanden en de mooie witte terrassen produceerde. De predalwanden voor de centrale kern werden aangeleverd door Prefaco, de welfsels door Fingo en de witte gevelpanelen door Tripan. De productieplannen van al deze leveranciers werden samengebracht in ons BIM-model, waardoor we elk mogelijk conflict konden tackelen met behulp van clashcontroles en een uiterst kleine foutenmarge konden bereiken.” 

De technische ruimte herbergt onder meer de warmtepomp, gekoppeld aan een open KWO.

Ook de technieken, gecoördineerd door Vörtgang, werden toegevoegd aan het 3D-model, zodat bijvoorbeeld de schachten reeds in de ruwbouwfase volledig prefab konden worden opgebouwd door nevenaannemer Belcotec. Met behulp van een totaalstation werd het 3D-model tevens digitaal aan de werf gekoppeld, waardoor vanhout.pro alles tot in detail ter plaatse kon uitzetten en opmeten. Kevin Van Dyck: “Dit resulteerde in een uiterst vlotte werfmontage, waardoor we zelfs een stuk sneller waren dan gepland. Ook deze realisatie is een mooi bewijs dat werken met BIM-modellen en het volledig virtueel opbouwen hun nut hebben en dat de bijbehorende investeringen renderen. Na de ruwbouwfase konden we rekenen op betrouwbare en kwalitatieve partners voor het vele buitenschrijnwerk (KA Construct uit het nabijgelegen Beerse) en de afwerking van het gebouw.”

Op elk niveau bevinden zich vier kleine en twee grotere vergaderruimtes, afgescheiden door glazen wanden om het ruimtegevoel en het visuele contact te behouden.

Nood aan nieuwe kantoren?

Het gebouw werd gerealiseerd in volle coronatijd. “Er rees zelfs even twijfel of er nog wel zoveel nieuwe kantoren nodig zouden zijn”, glimlacht de architect. “Maar gelukkig hebben we met z’n allen toch doorgezet. Een van de betere gevolgen van die pandemie was de realisatie van een buitentrap om medewerkers te stimuleren niet altijd de lift te nemen, net als het terrassen-concept. Op even verdiepingen bevinden ze zich aan de zuidgevel, terwijl ze op de oneven verdiepingen volledig doorlopen. Die terrassen vervullen dan ook een driedubbele functie: medewerkers een luchtje laten scheppen tijdens het telefoneren, fungeren als zonwering én brandoverslag in de gevel vermijden. De terrassen en de hoekpanelen, onder 45°, zijn daarbij beeldbepalend voor het gebouw.”    

Stijlvol zwartgetinte wanden en plafonds en het gebruik van natuurlijke vormen geven de onthaalruimte een warme uitstraling.

KA Construct – Aluminium buitenschrijnwerk

De onderneming KA Construct (Beerse) nam het aluminium buitenschrijnwerk voor haar rekening, net als de binnenafwerking van het buitenschrijnwerk en het volledige onthaalgedeelte. Op speciaal verzoek van de architect werd ook het schrijnwerk over de twee verdiepingen met elkaar verbonden met behulp van aluminium platen. De expertise van KA Construct in dit soort projecten (omvang en moeilijkheidsgraad) vormde de basis van een prima werkrelatie. “Alles begint bij een goede vakkennis van al wat met schrijnwerk te maken heeft”, weet Rita Sprangers van KA Construct. “Dit is geïntegreerd in onze volledige flow, van het bespreken van de wens van de klant tijdens de verkoopfase over het ontwerp door het designteam tot de uitvoering op de werf. Samen met de klant zochten wij naar de beste invulling van dit project, zoals optimalisaties en alternatieve, kostenbesparende uitvoeringen.” 

Voor KA Construct bestond het project uit drie belangrijke zaken. Allereerst zette het in op duidelijke detaillering in samenwerking met het bouwteam. “Dat is enorm belangrijk voor aansluitingen met de ruwbouw”, stelt Rita Sprangers. “Prefab werd in productie
gegeven op basis van onze detailleringen.” Een tweede aandachtspunt was het aanbod van een totaalpakket. “KA Construct had niet enkel ramen en deuren, maar ook het plaatwerk en de binnenafwerking van het buitenschrijnwerk in het pakket voorzien. Tot slot verzorgden wij ook het inkomgedeelte, inclusief de automatische schuifdeuren. Zo werd de klant zo veel mogelijk ontzorgd door ons totaalaanbod voor een mooi geheel.” Ten derde zette het maximaal in op optimalisatie en engineering tijdens het voortraject. “Alles werd op basis van plannen ontworpen en in productie genomen. Gelet op de omvang van het gebouw heeft elke onnauwkeurigheid immers grote gevolgkosten. Optimalisaties konden op deze manier tijdig doorgesproken worden met de betrokken partijen.”

Behalve de confrontatie met een uitdagende marktsituatie inzake materiaalleveringen was het ook een uitdaging om twee enorme
schuifdeuren met een breedte van 7,20 meter op het dak te plaatsen. “Dat kon pas nadat de torenkraan weggehaald was”, herinnert projectleider Laurens Nevejan zich. “Met onze kraanvrachtwagen plaatsten wij deze grote elementen zelf op de
zevende verdieping. Door de strakke timing moesten de ramen al in productie vooraleer er opgemeten kon worden. Alles werd
dus vervaardigd op basis van afgesproken maatvoering via het tekenwerk. Hierdoor kon er veel tijd gewonnen worden. Omdat het om een repetitief gebouw gaat, was het van primordiaal belang dat de eerste productiebatch meteen optimaal was qua efficiëntie in het atelier en op de werf.”

“Tot besluit wil ik vanhout.pro bedanken voor de aangename en constructieve samenwerking en VanRoey.be nogmaals feliciteren met hun knappe nieuwe gebouw”, besluit Rita Sprangers.

+

Vörtgang – Studiebureau technieken

Vörtgang bv (Turnhout) was het partnerbedrijf voor studie, BIM-coördinatie, dynamische simulatie en de projectopvolging
voor HVAC, sanitair, elektriciteit en liften voor het gebouw van VanRoey.be. “Vanuit het eisenprogramma maakten wij het voorontwerp op”, verduidelijkt zaakvoerder Tom Smets. “De dynamische simulatie van het gebouw zorgde voor een duidelijke kijk op de verschillende lasten (verwarming, koeling, ventilatie …), resulterend in een gedetailleerde haalbaarheidsstudie. Na akkoord volgde het detailleren van de installatie via BIM, de opmaak van lastenboeken en meetstaten, aanbesteding, contractnegotiatie en toewijzing van de installateurs. Om een duurzaam project te realiseren, binnen het budget en de planning van de bouwheer, werd er wekelijks vergaderd. Gezien de prefabricatie van het project, met een bouwtijd van amper één week per verdieping, dienden de technieken duidelijk en gecoördineerd te zijn. Goed overleg, met een correcte vertaling naar het BIM-model voor architect, bouwheer en installateurs, was daarom een absolute noodzaak. Vooraf werd er zoveel mogelijk geprefabriceerd in het atelier, inclusief alle technische openingen.”

+

Ingenieuze HVAC-installatie voor intelligent gebouw

Belcotec was verantwoordelijk voor de volledige HVAC-installatie van het nieuwe kantoorgebouw van VanRoey.be. En daar kwam heel wat bij kijken. Verwarming en koeling met warmtepomp en KWO werden voorzien door derden, waarna Belcotec het vanaf het buffervat overnam en voor de verdeling van de centrale verwarming en het koelgedeelte zorgde. 

Tekst Wouter Peeters    |    Beeld Belcotec

Het door Belcotec geprefabriceerde deel van de stookplaats.

De kantoren werden uitgerust met om en bij de 2.000 m² klimaatplafonds, opgedeeld in verschillende zones om een maximale vrijheid te verzekeren bij de indeling van de kantoren, conform de wens van de huidige en toekomstige gebruiker. Een centrale luchtgroep van Flakt (16.000 m³/h) zorgt voor de nodige ventilatie op alle verdiepingen. CO2-sensoren sturen de VAV-kleppen aan om zuurstof aan te voeren waar nodig. “Om van het gebouw een echt energiezuinig SMART-building te maken, hebben we gebruikgemaakt van VAV’s met KNX-bus, regelkranen met MODbus enzovoort”, verduidelijkt Bram Baeyens, projectleider bij Belcotec. “Op die manier kan niet alleen de volledige installatie nauwkeurig in kaart gebracht worden, maar kan ze ook eenvoudig en van om het even waar aangepast worden indien nodig.”

Goed 40 % van het leidingwerk werd geprefabriceerd in het atelier van Belcotec.

Belcotec deed een beroep op de nieuwste technieken om een state of the art, hedendaags kantoorgebouw te creëren. “Overleg met de eindklant en het studiebureau zijn daarbij altijd van primordiaal belang. Studiebureau Vörtgang werkte al eerder succesvol samen met Belcotec in het kader van andere projecten en vertrouwt graag op onze kennis en expertise”, zegt Belcotec-projectdirecteur Frank Helsen. “Ons eigen bedrijfs-gebouw, de Willis building in Geel, is daar een mooi voorbeeld van en onze ervaring met de volledige renovatie van de kantoren van Caterpillar in Grimbergen is eveneens veelzeggend. Ook daar maakten we vanzelfsprekend gebruik van klimaatplafonds en de allernieuwste technieken.”

Er wordt zoveel mogelijk in het atelier van Belcotec geprefabriceerd om de werkzaamheden op de werf te beperken.

De schachten van het gebouw van VanRoey.be bleken zeer klein te zijn en het zou heel erg lastig werken geweest zijn om er alles vakkundig in te integreren. “Door gebruik te maken van prefab- technieken zijn we er echter in geslaagd om de schachten volledig extern te produceren en verdieping per verdieping te plaatsen”, besluit Frank Helsen. “Dat leverde een enorme efficiëntie- en kwaliteitswinst op.”

Perfect op maat geprefabriceerde schachten.
+
TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer VanRoey.be (Turnhout)
  • Architect Schellen Architecten (Bonheiden)
  • Hoofdaannemer(s) vanhout.pro (Turnhout)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details