Platform voor de bouw
Interessante uitdagingen door resoluut doorgetrokken industriële look
De toog in de foyer is uitgerust met opvallende rode buizen.

Interessante uitdagingen door resoluut doorgetrokken industriële look

Om aan de toegenomen vraag van de vele cultuur-, sport- en jeugdverenigingen in Geluwe te voldoen, liet het stadsbestuur van Wervik een nieuw gemeenschapscentrum optrekken. De drie nieuwbouwvolumes bieden onder meer plaats aan een polyvalente zaal, een jeugdhuis, een theaterzaal met foyer en de tekenacademie. In het weekend van 25, 26 en 27 november opende ‘GC Gilwe’ officieel zijn deuren.

Buiten en binnen is gekozen voor een industriële look, die extra in de verf gezet wordt door zwarte en grijze tinten.

De bestaande infrastructuur voor sport en ontspanning in Geluwe, een deelgemeente van Wervik, was ontoereikend en sterk verouderd. Daarom besloot de stad een nieuw gemeenschapscentrum te bouwen, een opdracht die via een openbare aanbesteding gegund werd aan Algemene Ondernemingen Himpe. Het ontwerp voor het nieuwe centrum is van de hand van architect Philippe Viérin, partner bij noAarchitecten. De nieuwbouw bestaat uit drie losse gebouwen die subtiel met elkaar verweven zijn. Met een oppervlakte van bijna 3.500 vierkante meter ondersteunt het gemeenschapscentrum, dat de naam ‘GC Gilwe’ kreeg, het bloeiende verenigingsleven in de gemeente. Het complex herbergt een polyvalente zaal met keukenruimte en bar, een theaterzaal met kleedkamers en foyer, een jeugdhuis, leslokalen voor de tekenacademie en vergaderruimtes.

Het plafond van de polyvalente zaal heeft een geluidsdempend effect.

Zichtbare ruwbouw

GC Gilwe is een ontmoetingscentrum dat de connectie met het gemeentecentrum behoudt. noArchitecten koos voor een typerende industriële look, die gekenmerkt wordt door uitgesproken betonelementen op de gevel en zwarte en grijze golfplaten op het dak. Het lichtgrijze aluminium buitenschrijnwerk maakt het plaatje compleet. De verschillende pleinen rondom de gebouwen nodigen uit tot verbinding. Algemene Ondernemingen Himpe stond in voor de ruwbouwwerken, de volledige binnenafwerking, de technieken en het vast meubilair. “De industriële betonpanelen, zichtbare leidingen en het polierbeton karakteriseren het nieuwe centrum”, vertelt Jan Vereecke, projectleider bij het aannemingsbedrijf. “Al vormde dit tegelijk een interessante uitdaging. Zo moesten we al heel vroeg in het project nadenken over het eindresultaat. Tijdens de ruwbouwwerken voorzagen we alle nodige uitsparingen voor technieken en leidingen, zodat alles netjes afgewerkt was. Ook de keuze voor de dakbedekking was ongebruikelijk. Het was niet evident om lichtstraten te verwerken in de golfplaten en de dakoversteken uit te timmeren.”

GC Gilwe is voorzien van een ruime theaterzaal.

Algemene Ondernemingen Himpe leverde ook het vast meubilair, bestaande uit stalen buizenframes met multiplexplaten. “We benadrukken hiermee opnieuw de typische uitstraling van GC Gilwe. Voor het toogmeubel van de foyer kozen we rode buizen. Het baliemeubel heeft gele buizen en het toogmeubel van het jeugdhuis kreeg galvabuizen. De kasten zijn aan deze frames bevestigd.” De kleuraccenten in de gebouwen zijn uitgesproken rood, geel en zwart, maar grijs blijft de hoofdtint.

In het jeugdhuis is gewerkt met galvabuizen aan de toog en zwarte houtwolcementpanelen op het plafond.

Akoestiek en brandwerendheid

De eisen inzake akoestiek en brandwerendheid waren niet min. Met een voetbalveld naast de deur was het essentieel om het buitengeluid maximaal te weren in bijvoorbeeld de theaterzaal. Omgekeerd moest het geluid van de polyvalente zaal en het jeugdhuis dan weer zoveel mogelijk beperkt worden voor de omgeving. Jan Vereecke: “Aan de plafonds bevestigden we Heraklith®-houtwolcementpanelen, die een hoog isolerend en geluidsdempend effect hebben. De houtwolstructuur van deze witte en zwarte panelen draagt ook bij tot de totaallook. In de panelen zit de verlichting verwerkt. Daarnaast vergde de koppeling van het (ticket)reserveringssysteem met de toegangscontrole en het gebouwbeheersysteem de nodige expertise. Tot slot zijn veel deuren bekleed met galvaplaten, wat het industriële karakter opnieuw benadrukt.”

GC Gilwe bestaat uit drie losse gebouwen die subtiel met elkaar verweven zijn.

De ruimtes worden verwarmd en geventileerd via een luchtbehandelingsinstallatie, die voldoet aan de laatste normen. De luchtgroepen zijn voorzien van warmterecuperatie en CO2-sturing, zodat de luchtkwaliteit steeds op peil blijft en de energiebehoefte tot een minimum herleid wordt. “De samenwerking met de stad verliep heel vlot, ondanks de coronaperiode”, besluit Jan Vereecke. “We zijn bijzonder fier op het eindresultaat.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details