Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Interieurrenovatie in recordtempo voor verouderd vakantiecentrum

°2203-Pell-Bosberg-05
Op amper dertien weken tijd werden de 63 kamers, de gangen en het sanitair van De Bosberg in een nieuw kleedje gestoken.

Tekst | Tim Janssens

Beeld | Bart Gosselin

11 augustus 2022 Leestijd 8 minuten

Deel dit artikel

Wie op zoek is naar een vakantiebestemming in eigen land en graag in een bosrijke omgeving vertoeft, is in De Bosberg aan het juiste adres. Zeker nu het interieur van dit kindvriendelijke vakantiecentrum in de aanloop naar de paasvakantie een grondige facelift kreeg. Op amper dertien weken tijd werden de 63 kamers, de gangen en het sanitair in een nieuw kleedje gestoken. Een renovatie in recordtempo, waarbij de overnachtingscapaciteit verder is uitgebreid dankzij optimaal ruimtegebruik en maatwerk pur sang. 

Efficiënt ruimtegebruik was een cruciaal aandachtspunt. Elke vierkante centimeter is benut.

Familiegroepen, gezinnen met kleine en grote kinderen, kinderloze koppels, verenigingen, grootouders met kleinkinderen …: iedereen is welkom in De Bosberg, waar de befaamde Limburgse gastvrijheid hoog in het vaandel wordt gedragen. De prachtige ligging – midden in een natuurdomein met een zwemvijver, een strand en fiets- en wandelroutes – de vele recreatieve faciliteiten en de fijne activiteiten op kind- en gezinsmaat maken er een populaire vakantiebestemming van. Helaas liet de kwaliteit van de infrastructuur de voorbije jaren te wensen over. Dat is gelukkig verleden tijd, want na de inkom- en onthaalzone werden ook de kamers, de gangen en het sanitair volledig opgefrist. Een wereld van verschil voor de aanwezige bezoekers, die er voortaan kunnen overnachten in stijl.

De badkamers zijn soms amper 1,5 x 1,5 meter groot, maar voelen allerminst krap aan.

Focus op efficiënt ruimtegebruik

Het was Pellikaan dat dit bijzondere renovatieproject in goede banen leidde en het interieur van De Bosberg een nieuw gezicht gaf. “We hebben de bestaande inrichting volledig uitgebroken en zijn in elke kamer van nul herbegonnen”, vertelt projectleider Stijn Biesemans. “Efficiënt ruimtegebruik was een cruciaal aandachtspunt. Alle kamers zijn nauwkeurig opgemeten en de indeling is daar volledig op afgestemd. Elke vierkante centimeter is benut. Bepaalde deuropeningen zijn verplaatst om de bedden – vaak een combinatie van grondgebonden tweepersoonsbedden en hoogslapers – zo te kunnen positioneren dat de slaap- en opbergruimte maximaal is. Op die manier hebben we een heel aantal vier- en zespersoonskamers kunnen creëren en de capaciteit van het vakantiecentrum kunnen vergroten. De badkamers zijn soms amper 1,5 x 1,5 meter groot, maar voelen allerminst krap aan. Hoewel ze zijn uitgerust met een inloopdouche, een toilet en een wastafel, is er geen sprake van visuele barrières. Zo is er een schapje geïntegreerd in de wand, is er een laag kindvriendelijk toilet geïnstalleerd en wordt de inloopdouche subtiel afgebakend door een glazen scherm. Alles is piekfijn uitgekiend om het ruimtegevoel te vergroten.”

Naast 61 standaardkamers zijn er ook twee babyverzorgingskamers ingericht, inclusief een frigo en microgolfoven.

Het oog wil ook wat

Ook aan de look-and-feel van het interieur is veel aandacht besteed. Het was immers de bedoeling om van De Bosberg opnieuw een attractief vakantieoord te maken. “Vooral het meubilair speelt in dit opzicht een belangrijke rol. Daarvoor hebben we samengewerkt met CS Interieur, dat alle bedden en kasten op maat geproduceerd heeft op basis van een fraai interieurontwerp van adviserend architecte Nathalie Verdonck”, legt Stijn Biesemans uit. “Oog voor detail was een must, zowel in functioneel als esthetisch opzicht. Het was bijvoorbeeld zaak om de deuren van de kamers en de badkamers optimaal op elkaar af te stemmen, zodat ze tegelijk geopend kunnen worden. Qua uitstraling maken de frisse kleuren en enkele fraaie finesses dan weer een wereld van verschil. Zie onder meer de geïntegreerde ledlijntjes aan het hoofdeinde van de bedden. Naast 61 standaardkamers hebben we ook twee babyverzorgings-kamers ingericht, inclusief een frigo en microgolfoven. Qua vloerbekleding hebben we overal gekozen voor Flotex, een onderhoudsvriendelijke oplossing die sterk aan een tapijt doet denken, maar veel makkelijker reinigbaar is. Voorts hebben we de interieurvormgeving van het onthaal deels doorgetrokken in de wit geschilderde gangen door voormalige deuropeningen te maskeren via houten latwerk in verschillende tinten. De bouwheer heeft later ook nog een aantal prints en stickers aangebracht op de lampen en de deuren om een echt ‘boseffect’ te creëren.”      

De inkom- en onthaalzone van het vakantiecentrum was al eerder vernieuwd.

Perfect verlopen

Voor een gereputeerd bouwbedrijf als Pellikaan, dat zich hoofdzakelijk toespitst op omvangrijke nieuwbouw- en renovatieprojecten, is een relatief kleinschalige realisatie als De Bosberg eerder uitzonderlijk. Maar dat maakte het daarom niet minder uitdagend, benadrukt Stijn Biesemans. “De nadruk lag op planning, opvolging en coördinatie, want de eerste gasten waren ingeboekt rond de paasvakantie. We zijn gestart op 22 november en hebben de laatste kamers midden maart opgeleverd. Exclusief het bouwverlof hebben we de klus dus op een dertiental weken tijd geklaard. Daarbij was onze lean planning – een van de stokpaardjes van Pellikaan – een cruciale factor. Door het werk van alle betrokken partijen optimaal op elkaar af te stemmen, konden we verschillende kamers per week vernieuwen. Dat we in logistiek opzicht op een superlocatie zaten (inclusief een grote parking en een sporthal die als opslagruimte kon fungeren), heeft zeker ook geholpen. Bovendien zijn we grotendeels gespaard gebleven van voorraad- en leveringsproblemen. Maar dé sleutel tot succes was allicht onze doorgedreven aanpak in de ontwerpfase. Van materiaalkeuzes tot verftinten: alles was van a tot z vastgelegd vooraleer we eraan begonnen. Zodra de plannen van het meubilair op punt stonden, zijn ze niet meer gewijzigd. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat de renovatiewerken perfect verlopen zijn en dat het eindresultaat tot in de puntjes klopt.”    

Prints en stickers op de lampen en de deuren creëren een echt ‘boseffect’ in de gangen.
TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Gezinsvakantie-Familiatours vzw (Brussel)
  • Architect Nathalie Verdonck (Nieuwpoort)
  • Hoofdaannemer(s) Pellikaan (Zaventem)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details