Platform voor de bouw
Jaarboek

Interieurspecialist zet sterk in op openbare sector

foto-maatwerk
Dirk Destrooper: “We willen iedereen kunnen bedienen voor grote series in uitgebreide projecten, maar ze aanvullend ook ondersteunen bij kleinere projecten, zoals specifiek maatwerk.” (Beeld: Dennis De Smet)

Tekst | Jeroen Schreurs

Beeld | Hornicub

21 december 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

De Brugse interieurspecialist Hornicub is al lang een beproefde partner van aannemers in grote projecten. Het bedrijf richtte zich initieel voornamelijk op de standaardkeukens en doe-het-zelfmarkt, maar zaakvoerder Dirk Destrooper sloeg in 1997 een nieuwe weg in. De goede, zo blijkt.

Hornicub is geëvolueerd van een uitvoerend bedrijf voor architecten, bekende retailmerken en particuliere interieurprojecten naar een partner voor de grotere bouwaannemers. Het Brugse bedrijf is gespecialiseerd in de productie van grote reeksen maatmeubilair voor sociale woningen, woonzorgcentra en scholen. “Vroeger zaten we in de Brugse binnenstad, een commercieel interessante plaats voor privéprojecten”, zegt Destrooper. “Met de verhuis naar een terrein buiten de stad aan de Gotevlietstraat zijn we duidelijk een andere richting ingeslagen. Daar konden we ons echt toeleggen op de grotere aannemers die meedoen aan openbare aanbestedingen. Sindsdien zijn we als bedrijf ook enorm gegroeid. En er komen nog altijd erg veel projecten onze richting uit. We zijn bijna voortdurend op zoek naar nieuwe werkkrachten, maar vinden ze moeilijk.”

Uitgebreide projecten én specifiek maatwerk

Die projecten vloeien voort uit samenwerkingen met bijna alle grote bouwbedrijven die meedoen aan sleutel-op-de-deuraanbestedingen. Daarnaast biedt de Brugse interieurspecialist specifiek maatwerk aan, zoals een bar of een receptiemeubel in een woonzorgcentrum. “We willen iedereen kunnen bedienen voor grote series in uitgebreide projecten, maar ze aanvullend ook ondersteunen bij kleinere projecten, zoals specifiek maatwerk. Zo kunnen we onze klanten een totaalpakket aanbieden, wat ze erg appreciëren”, zegt Destrooper. 

De Brugse interieurspecialist biedt specifiek maatwerk aan, zoals een keuken, een bar of een receptiemeubel in een woonzorgcentrum.

Brug tussen creativiteit en kwaliteit

Er zijn nog elementen die aannemers voor Hornicub doen kiezen. Het bedrijf biedt opdrachtgevers één centraal aanspreekpunt voor de gecoördineerde uitvoering van alle projecten, ongeacht de omvang en de stijlrichting. Hornicub slaat zo de brug tussen de creativiteit van het ontwerp en de kwaliteit van de realisatie. Destrooper: “Wij staan in voor de allesomvattende realisatie van elk denkbaar interieurproject en beschikken over alle vereiste bouw- en technische specialiteiten, inclusief omkaderende services die aan bod kunnen komen bij de uitvoering.”

Zo beantwoorden de werknemers van Hornicub alle vragen rond aanbestedingen, zodat aannemers vlot kunnen meedingen naar interessante projecten. “En dan is er een grote kans dat ze nog eens terug-keren voor de effectieve uitvoering. Omdat we met
zo veel partners samenwerken, halen we ook een significant deel van die aanbestedingen binnen”, vertelt Destrooper.

Pandemie

Zoals veel andere bedrijven voelde Hornicub de pandemie de laatste twee jaar fel. “Niet zozeer in het begin”, zegt Destrooper, “maar mettertijd lagen steeds meer werven stil, waardoor ook wij niet verder konden werken. Wat meer is: ze startten ook allemaal samen terug op, wat het niet makkelijk maakte om alles te combineren.” In de nasleep van de pandemie zijn ook de grondstofprijzen sterk de hoogte in gegaan. Die kon Hornicub niet meer doorrekenen, omdat alles al vastlag in contracten. Zo had het uitstel van sommige projecten wel een negatieve invloed. Destrooper: “Voor ongeveer 70 % konden we ons indekken door grote voor-raden aan te leggen, maar die geraken natuurlijk ook uitgeput.”

Eens die economische effecten uitgespeeld zijn, denkt Hornicub aan investeren. Vooral dan in de automatisering van het productieproces. “Zo kunnen we op termijn nog meer klanten bedienen en de toekomst van het bedrijf verder verzekeren”, sluit Destrooper af.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details