Platform voor de bouw
Interne expertise overwint onvoorziene omstandigheden
De gevels onderscheiden zich van elkaar door een grote verscheidenheid aan afwerkingen: natuursteen, bepleisterde baksteen, zink, balkons en terrassen met glazen borstweringen … (Beeld: www.yvanglavie.com)

Interne expertise overwint onvoorziene omstandigheden

In het hart van een van de populairste wijken van Ukkel maakte de befaamde Edith Cavell-kliniek plaats voor een hoogwaardig woonblok van 19.000 m² met 136 appartementen en vijf winkels, verdeeld over vijf onafhankelijke gebouwen. Dit grootschalige project werd onder meer gekenmerkt door gefaseerde afbraakwerken, waarbij de betonstructuur van de centrale toren van tien verdiepingen behouden bleef. De gebrekkige toegankelijkheid van de werf, de complexe verbinding tussen de bestaande en nieuwe structuren en de grote verscheidenheid aan afwerkingen en technieken dreven de aannemer tot het uiterste.

Simon Haut, projectingenieur bij CIT Blaton: “Deze werf begon in maart 2019 met een jaar afbraakwerken. Vervolgens voerden we de ruwbouwwerken uit – blok per blok – om daarna verder te gaan met de afwerking. Eind vorig jaar werd het project opgeleverd. De bouwplaats lag in het centrum van Ukkel, wat betekende dat we delen van de weg moesten gebruiken als opslagplaats. Dit veroorzaakte de nodige overlast voor de buurtbewoners. Zij moesten geduld hebben, want de werken liepen helaas uit, vooral vanwege de coronacrisis.”

De Edith Cavell-kliniek maakte plaats voor een hoogwaardig woonblok met 136 appartementen en vijf winkels.

Omdat de sloopwerken over drie ondergrondse parkeerniveaus moesten worden uitgevoerd, was het niet eenvoudig om de juiste machines op de juiste plaats te zetten. Er kwamen bergen puin aan te pas en er waren ontelbare schoren nodig.

Geënt op het bestaande

Het idee was om de vier kleine gebouwen met vier verdiepingen af te breken en opnieuw op te trekken. Blok B, het torenvolume dat tien verdiepingen telt, moest echter worden aangepast aan de huidige normen en er moest een nieuwe structuur worden toegevoegd om het door de architect gewenste volume te kunnen realiseren. Simon Haut: “Dit was ongetwijfeld de grootste technische uitdaging, want de afgewerkte niveaus kwamen niet overeen met wat gepland was. Zo moesten we balkons op de bestaande structuur enten door met de dekvloer en de afwerkingsniveaus te spelen, om nog maar te zwijgen van de isolatie, vermits het om een passiefbouw gaat. 

De binnenafwerking is vergelijkbaar voor de appartementen van de kleine gebouwen, maar die van de toren konden naar keuze worden afgewerkt door de kopers.

Gelukkig konden we rekenen op ons eigen studiebureau om de nodige herberekeningen uit te voeren en te bepalen wat er met welke uitvoeringsmethodes moest gebeuren. Het is vrij uniek in onze sector om dit intern te kunnen doen en het heeft ons echt geholpen om de moeilijkheden te overwinnen.” Bovendien moest het interne studiebureau ook de EPB opnieuw berekenen om de dikte van de isolatie te kunnen aanpassen, zodat de balkons op hetzelfde niveau kwamen te liggen als het interieur van de appartementen.

Om deze onvoorziene complexiteit het hoofd te kunnen bieden, moest CIT Blaton maar liefst negen projectmanagers en -leiders mobiliseren voor de dagelijkse opvolging van de werf. Twee arbeidersteams werkten aan de ruwbouw: één met onderaannemers en één met eigen medewerkers van CIT Blaton, die de meest complexe onderdelen voor hun rekening namen.

Alle appartementen raakten zeer snel verkocht.

Diversiteit van materialen en technieken

De gevels onderscheiden zich van elkaar door een grote verscheidenheid aan afwerkingen: natuursteen, bepleisterde baksteen, zink, balkons en terrassen met glazen borstweringen … De detailgraad lag hoog, wat een piekfijne coördinatie vergde. De binnenafwerking is vergelijkbaar voor de appartementen van de kleine gebouwen, maar niet voor de appartementen van de toren, die door de kopers naar keuze konden worden afgewerkt. Elke toekomstige eigenaar mocht zijn eigen tegels en schrijnwerk kiezen. Ook de afwerking werd verzorgd door CIT Blaton, dat een prachtig eindresultaat afleverde. Dat alle appartementen zeer snel verkocht raakten, spreekt boekdelen. Met 1.000 m² winkels op de begane grond, tweehonderd ondergrondse parkeerplaatsen en een binnentuin van 2.000 m² lijdt het geen twijfel dat de bewoners nieuw levensgeluk zullen vinden op een plek waar ooit patiënten werden behandeld.    

Blok B, het torenvolume dat tien verdiepingen telt, moest worden aangepast aan de huidige normen en er moest een nieuwe structuur aan worden toegevoegd.

Fraaie spiegels reflecteren standingvolle uitstraling

All Glass Solutions (AGS) uit Eigenbrakel is een kmo die gespecialiseerd is in beglazing en spiegels. Hun op maat gemaakte spiegels zijn te vinden in tal van grote woon- en kantoorcomplexen, zoals Brucity en Residence Palace. Ook in Cavell Court werden de inkompartijen van de verschillende gebouwen uitgerust met de nodige spiegels, waarvoor AGS het snijwerk, de randafwerking en de installatie verzorgde.

Tekst Philippe Selke    |    Beeld Laurent Viatour, All Glass Solutions

In de inkom van het centrale gebouw installeerde AGS twee ronde spiegels op ooghoogte, die aan de achterzijde verlicht worden door middel van leds (diameter 1,6 meter). Zaakvoerster Françoise Deneyer: “De voornaamste moeilijkheid schuilde in de bevestiging van de spiegels, aangezien de verticale houten latten die als muurbekleding fungeren daar niet veel ruimte voor lieten. We moesten ook rekening houden met het werk van de elektricien en de mogelijkheid om de spiegels tijdelijk te verwijderen voor onderhoud van de ledverlichting, wat we dienden te verenigen met de stabiliteitseisen voor de ingang van het gebouw.”

In de inkom van het centrale gebouw zijn op ooghoogte twee ronde spiegels geïnstalleerd, die aan de achterzijde verlicht worden door middel van leds. (Beeld: Laurent Viatour).

Spiegels op volledige hoogte

In de andere vier gebouwen zijn de wanden van de ingang integraal bedekt met spiegels, van de plint tot het plafond (hoogte 3,4 meter; breedte 1,80 meter). De architect had ze opgevat als één geheel, maar dat bleek in de praktijk onmogelijk. Françoise Deneyer: “We hebben ze zo groot mogelijk gemaakt, maar werden beperkt door de beschikbare ruimte ter plaatse, aangezien ze door een dubbele luchtsluis moesten.” De spiegels zijn rechtstreeks op de muur gelijmd en volgen zelfs de contouren van de deuren van de technische kasten, wat een zorgvuldige plaatsing vereiste. Ondanks deze uitdagingen was het voor AGS een routineklus, die in augustus 2022 werd uitgevoerd nadat de bestelling pas een maand voordien was binnengelopen. De architect en de bouwheer waren tevreden met het resultaat, dus missie geslaagd. De spiegels zullen in de loop van hun lange leven veel
volk zien passeren.   

In de andere vier gebouwen zijn de wanden van de ingang integraal bedekt met spiegels, van plint tot plafond.
+

Balkons in architectonisch beton bevorderen strakke uitstraling

In het prestigieuze Cavell Court-project werd ook op het vlak van esthetiek niets aan het toeval overgelaten. Dat het luxueuze wooncomplex zo’n frisse verschijning is, is mede te danken aan de balkons en bloembakken in hoogwaardig architectonisch beton, die onder meer het gerenoveerde torengebouw sieren. Ze werden deskundig geproduceerd en geplaatst door Stijlbeton, dat sinds kort over nog meer mogelijkheden beschikt dankzij een state of the art productiehal van 5000 m² en nieuwe kantoren.

Tekst Tim Janssens    |    Beeld Stijlbeton

“De balkons en bloembakken van Cavell Court bestaan uit wit glad beton op basis van marmergranulaat”, vertelt Yves Maes, zaakvoerder van Stijlbeton. “Het waren lang niet allemaal standaardvormen en -formaten, want er zaten bijvoorbeeld ook schuine en trapeziumvormige balkons bij. Het gerenoveerde torengebouw vergde een specifieke aanpak. Daar waar de balkons moesten komen, verwijderde hoofdaannemer CIT Blaton eerst een deel van de betonnen binnenvloeren. Nadien kwam het er voor ons op aan om de terrasstructuren in te passen tussen de bestaande assen. We hebben de balkons in verschillende fases geplaatst. Al bij al nam dit project voor ons een jaar in beslag. De samenwerking met CIT Blaton is erg vlot verlopen en het eindresultaat mag er zijn. Cavell Court is dan ook een mooie toevoeging aan onze uitgebreide referentielijst!”

Dat Cavell Court zo’n frisse verschijning is, is mede te danken aan de balkons en bloembakken in hoogwaardig architectonisch beton.

Forse uitbreiding

Stijlbeton is een gekende en ervaren onderneming met een bijzonder rijke voorgeschiedenis. Door de decennia heen is ze uitgegroeid tot een van de belangrijkste Belgische specialisten in architectonisch beton op maat. “Naast de productie en levering van terrassen voor appartementsgebouwen, die de corebusiness van ons bedrijf vormen, worden in onze productieafdeling ook heel wat andere betonelementen op maat vervaardigd, zoals sierkolommen, kroonlijsten, inkomluifels, raam- en deuromlijstingen, erkers en hoekpanelen … Eind 2022 hebben we onze bestaande productieruimte van 3000 m² uitgebreid met een state of the art productiehal van 5000 m², waardoor we onze productiecapaciteit met 50 % konden opdrijven. Welke architectonische betonelementen onze klanten ook wensen, we kunnen ze allemaal inhouse fabriceren (tot 20 ton!), inclusief de bijbehorende studies en tekeningen. Bovendien zijn we begin dit jaar verhuisd naar een nieuw kantooromgeving. Ook onze administratieve medewerkers beschikken dus over een erg aangename werkplek. Tot slot hebben we tevens een ruime showroom ingericht, waar geïnteresseerde klanten een kleine greep uit ons grote assortiment kunnen bekijken. Ook wij laten dus niets aan het toeval over!”

De balkons bestaan uit wit glad beton op basis van marmergranulaat.
+

Connectiviteit ten top in hoogwaardig wooncomplex

Legrand Group, gevestigd in Limoges, stelt 38.000 mensen tewerk in 119 landen en besteedt 5 % van zijn omzet aan R&D. Dit om de democratisering van connectiviteit te bevorderen door gebruikers autonomer te maken bij de implementatie van hun voorkeuren op het vlak van sfeer en verlichting. Daarvoor ondersteunt Legrand ontwikkelaars in de verschillende fases van hun projecten, aan de hand van een speciale interne organisatie. Een uitstekend voorbeeld hiervan is het Cavell Court-project met bijna 150 woningen in Ukkel.

Tekst Philippe Selke    |    Beeld Legrand

In de ondergrondse parking zijn Green’Up-oplaadstations geïnstalleerd.

Voor dit bijzondere project heeft Legrand, als onderaannemer van Sotrelco, een grote hoeveelheid elektrische en domotica-apparatuur geleverd. Daarnaast deelde de onderneming ook haar expertise om de betrokken projectontwikkelaars en de kopers in staat te stellen hun visie, dromen en wensen op het vlak van geconnecteerde domoticatoepassingen in de praktijk te brengen.

Geïnformeerde en goed begeleide eigenaars

Vanaf het prille begin van het project heeft Legrand intensief overlegd met bouwheren AG Real Estate en Burco Group, die de financiering, ontwikkeling en commercialisatie van het project op zich namen. Zij besloten appartementen aan te bieden die klaar waren om te worden aangesloten op het Smart Home-domoticasysteem, waarbij kopers de mogelijkheid hadden om te upgraden naar extra connectiviteit en comfort dankzij de reeds geïnstalleerde busbekabeling. Pierre Coulon, Business Development Manager Resi / Tertiary & Hospitality bij Legrand Group Belgium: “Wanneer kopers een appartement kiezen, moeten er reeds erg veel knopen doorgehakt worden: vloerbekleding, badkameruitrusting, keukeninrichting … Wanneer daar nog optionele pakketten bij komen die verband houden met elektriciteit, zien de commercieel verantwoordelijken van de projectontwikkelaar het bos niet langer door de bomen. Daarom gaan wij zelfs zo ver dat we hen er specifiek voor opleiden.” 

Vooraf werden de mogelijkheden van de MyHOME-oplossingen gedemonstreerd in de showroom van Legrand, waarna Legrand een ontmoeting had met de aangestelde hoofdaannemer. Zo kreeg het bouwteam vorm en kon het ontwikkelingsproces beginnen.  

In de technische ruimte zijn allerhande Legrand-producten terug te vinden. (Beeld: Sotrelco)

Basisaanbod en twee optionele pakketten 

Pierre Coulon: “Wat de eigenaars van de appartementen vooral beviel, was de opschaalbaarheid van de door ons voorgestelde oplossing, met een basispakket dat kan worden aangevuld met twee optionele pakketten. Ons doel is altijd om een domoticasysteem zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Dat gebeurt vandaag via connectiviteit.”

In Cavell Court bestaat de geïnstalleerde technologie uit tweedraads busbekabeling, waarmee de elektricien een commando kan toewijzen aan een scenario, zoals verlichting. Alle appartementen zijn standaard uitgerust met een algemene OFF-knop, wat erg praktisch is bij het verlaten van de woning. Via een tweede knop kan dan weer een verwelkomend verlichtingsscenario opgestart worden.

Een eerste optioneel pakket biedt ook connectiviteit via een webserver die aan elk appartement is toegewezen en dus desgewenst toegankelijk is voor de eigenaars. Via hun tablet of smartphone kunnen ze zo hun eigen scenario’s creëren (bijvoorbeeld inclusief rolluiken en geconnecteerde stopcontacten) en de installatie vanop afstand bedienen via een gratis applicatie. 

Als de eigenaars nog verder willen gaan, kunnen ze een tweede optioneel pakket toevoegen, inclusief een groter touchscreen waarmee ze hun digitale deurbel kunnen bedienen. Wanneer iemand aanbelt, kunnen ze de oproep ook doorschakelen naar hun smartphone, zodat ze de persoon in kwestie kunnen zien en ermee kunnen praten. BTicino (Legrand Group) staat bekend om de kwaliteit van zijn videofonieoplossingen (klasse 100 en vervolgens klasse 300 EOS), die al meer dan 25 jaar op de audio-videobus zijn aangesloten.

Behalve in de 149 appartementen zijn er ook in de gemeenschappelijke ruimtes Legrand-producten terug te vinden: URA ONE-veiligheidsverlichting, de elektrische borden, spatwaterdichte IP55 Plexo-stopcontacten en Green’Up-oplaadstations in de ondergrondse parking.

De elektrische borden in alle appartementen omvatten de modulaire elementen van een standaardinstallatie, aangevuld met actuatoren die de stroomvoorziening en de domoticabediening aan elkaar koppelen.

Duurzaam in elke zin van het woord

Om zeker te zijn van de waarde van hun investering op lange termijn, kunnen projectontwikkelaars erop rekenen dat Legrand zijn producten ontwikkelt op basis van wat al bestaat. Veroudering is dus niet aan de orde, ook al evolueert de technologie zeer snel. 

Aan het einde van hun levensduur zijn de producten van Legrand recycleerbaar en binnenkort zelfs circulair. Op elke EPD-fiche staat het recycleerbaarheidspercentage van het product in kwestie vermeld. Dit bedraagt gemiddeld 95 %. Investeerders met een duurzame mindset zullen dit zeker op prijs stellen.    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer AG Real Estate (Brussel) en BURCO (Brussel)
  • Architect assar architects (Brussel, Antwerpen, Luik, Luxemburg, Parijs)
  • Hoofdaannemer(s) CIT Blaton (Brussel)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details