Platform voor de bouw
Inventieve akoestische oplossing voor nieuwe sporthal

Inventieve akoestische oplossing voor nieuwe sporthal

Het Stadsgebouw aan de Oude Dokken in Gent van Xaveer De Geyter Architects (XDGA) is een toonbeeld van architecturaal vernuft. Vooral de grote groene buitenkamer geeft deze school annex kinderdagverblijf en wijksporthal een erg speciale dimensie. Maar ook op kleinere schaal zijn er tal van innovatieve ingrepen doorgevoerd die het pand speciaal maken. Zoals de toepassing van de CDM-LAT in de sporthal: een hoogperformante zwevende vloer die voor een maximale akoestische demping zorgt.

CDM

Het resultaat is een erg efficiënt massa-veer-massasysteem dat een maximale geluidsisolatie biedt, en dit zowel voor contact- als luchtgeluid.

 

Bij de bouw van scholen moet elke vierkante centimeter ruimte optimaal benut worden. Vandaar dat architecten steeds vaker ook onder de sportzaal leslokalen voorzien. Een mooie oplossing … als er tenminste voldoende aandacht aan de akoestiek wordt besteed. “Zeker in dit project was dit een heikel punt”, vertelt ir. arch. Michael Vanstraelen, Manager bij CDM-Belux. “De sporthal van Het Stadsgebouw is bijna 900 m² groot en bevindt zich op de derde verdieping. Doordat de ondervloer uit meerdere hoogteniveaus bestaat en er een zeer groot aantal leidingen over lopen, viel de keuze uiteindelijk op ons CDM-LAT-vloersysteem. Niet verwonderlijk, want dit veerregelsysteem biedt een maximale flexibiliteit omdat de geluiddempende pads gemakkelijk verschuifbaar of zelfs draaibaar zijn tijdens de plaatsing.”

Maximale geluidsisolatie

Concreet bestaat de oplossing uit kleine rubberpads die in een stalen U-profiel geklemd zijn. Deze worden op een maximale tussenafstand van elkaar geplaatst om een minimaal contact tussen de zwevende en structurele vloer te garanderen. Michael Vanstraelen: “Daarop zijn houten keperlatten in verschillende hoogtes gemonteerd, wat ons toeliet om de hoogteverschillen van de ondervloer te compenseren en een vlakke bekistingsvloer te bekomen. Op deze manier realiseerden we spouwhoogtes tussen 170 en 270 mm, waarin onder meer ook grote afvoerleidingen konden worden verwerkt. Vervolgens is de spouw opgevuld met 100 mm minerale wol om een klankkasteffect te vermijden. Tot slot is er een zwevende vloer van 120 mm gewapend beton geplaatst. Het resultaat is een erg efficiënt massa-veer-massasysteem dat een maximale geluidsisolatie biedt, en dit zowel voor contact- als luchtgeluid.

CDM

Doordat de ondervloer uit meerdere hoogteniveaus bestaat en er een zeer groot aantal leidingen over lopen, viel de keuze uiteindelijk op het CDM-LAT-vloersysteem.

 

Altijd de beste oplossing

CDM-LAT is een oplossing voor gebouwen die een erg hoge akoestische iso-
latiegraad vereisen. In de meeste scholen voldoet de CDM-FLOAT: een systeem waarbij in de fabriek kleine rubberpads onder de verloren bekistingsplaat verkleefd worden. “Klanten zijn bij ons aan het juiste adres voor het meest optimale vloersysteem”, aldus Michael Vanstraelen. “Wij onderzoeken of er pads of veren nodig zijn, welk aantal het beste resultaat zal geven, op welke plaatsen ze moeten worden aangebracht … En we produceren alles op maat van de toepassing in kwestie!”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details