Platform voor de bouw
Nieuws

Isolatietips die je meekan geven aan nieuwe bewoners van een woning

ilse-orsel-cPiKUJkTWWA-unsplash

29 november 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

De gasprijs stijgt momenteel flink. In 2021 is de gasprijs, ten opzichte van 2020, met maar liefst 46% gestegen. Inmiddels betaalt de gemiddelde Belg jaarlijks €1207,- voor gas, terwijl dit het jaar ervoor nog €827,- was.

Aan de stijgende grasprijs kun je helaas zelf niks veranderen. De verwachting is dat de gasprijzen zullen blijven stijgen. Het is dus tijd om energiebesparende maatregelen te treffen. Door je huis goed te isoleren gaat er minder warmte verloren en zul je dus vanzelf ook minder te hoeven stoken om het warm te houden.

Er zijn veel verschillende mogelijkheden om je huis te isoleren. Sommige mogelijkheden zijn ingrijpend, de andere iets minder. Zelf heb je niet altijd evenveel invloed op hoe goed je huis geïsoleerd is. Wanneer je bijvoorbeeld huurt, is dit iets waar je huisbaas over beslist en als deze niet wil investeren zit jij met de gebakken peren. De inrichting van je huis heb je wel zelf in de hand. Hierbij een aantal minder ingrijpende isolatietips.

Stop de tocht

Soms kun je met een simpele aanpassing al honderden euro’s per jaar besparen. De eerste stap is het stoppen van alle gaten waardoor tocht kan ontstaan. Check je ramen en deuren en plaats waar nodig een tochtstrip. Hoe goed jouw deuren en ramen afsluiten heeft een enorm effect op de isolatie van je woning. Het vervangen van een deur is vaak ingrijpend, maar het plaatsen van een simpele strip is vaak zo gebeurd.

Kijk ook eens naar beneden

Hoe jij jouw interieur inricht heeft effect op de isolatie van je huis. Hoe ziet je vloer eruit? Wat voor vloerbekleding jij hebt maakt uit voor de isolatie van je woning. Een stoffen vloerbekleding, zoals tapijt, laat veel minder warmte door dan hout doet. Heb je toch liever een strakke houten vloer? Maak dan gebruik van een dikke isolerende ondervloer en leg hier en daar een vloerkleed neer. Alle beetjes helpen!

Hang iets voor je ramen

Eerder zeiden we het al. Je ramen en deuren zijn de zwakke plek van je huis. De meeste warmte gaat via de kieren verloren, maar ook door het glas heen verdwijnt vaak een hoop warmte. Het liefste maak je gebruik van isolerende deuren en ramen van dubbelglas, als dit geen optie is kun je ook aan speciale isolerende raamdecoratie denken. Wist je dat een enkelglas raam met isolerende raamdecoratie beter isoleert dan een raam met dubbelglas? Door isolerende plisségordijnen voor je enkelglas raam te plaatsen bespaar je met de huidige gasprijzen tot wel €220,- per jaar. Ook andere soorten raamdecoratie helpen om je huis te isoleren. Vind je plisségordijnen niet mooi? Denk dan eens aan een duo rolgordijn. Duo rolgordijnen hoef je niet helemaal omhoog te trekken om licht door te laten en laat je dus ook overdag gemakkelijk voor je raam hangen. Zo helpen ze niet alleen ’s avonds, maar ook overdag met je huis lekker warm houden.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details