Platform voor de bouw
IVP- Coatings, Confederatie Bouw en Bouwunie vragen overheid om dringend meer duidelijkheid te verschaffen over coronamaatregelen voor schilders en bouwwerven

IVP- Coatings, Confederatie Bouw en Bouwunie vragen overheid om dringend meer duidelijkheid te verschaffen over coronamaatregelen voor schilders en bouwwerven

Sectorfederaties IVP-Coatings, Bouwunie en Confederatie Bouw vragen beleidsmakers met aandrang om lokale politiediensten en gemeentebesturen dringend te voorzien van duidelijke en correcte informatie in verband met de opgelegde coronamaatregelen. Op voorwaarde dat de hygiënevoorschriften strikt worden nageleefd is het namelijk toegelaten om aan het werk te blijven, maar door de onduidelijke communicatie hierrond worden werven stilgelegd en komt de ganse sector zwaar onder druk te staan.

Hugo Myncke, Voorzitter IVP-Coatings: “Onze leden in de verfindustrie zijn belangrijke toeleveranciers voor de bouwsector. Vandaag haken veel van hun klanten af omdat ze na politiecontroles verplicht worden om te stoppen, of omdat grote algemene aannemers de werven stilgelegd hebben. Dit zet de volledige waardeketen zwaar onder druk.”

Het algemene principe is dat er zoveel mogelijk gebruik dient gemaakt te worden van telewerk. Voor sectoren waar dit niet mogelijk is, moeten de regels van social distancing (minimaal 1,5 meter afstand houden) strikt worden gerespecteerd, zowel tijdens de uitoefening van het werk als tijdens het door de werkgever georganiseerde vervoer. Enkel als het voor bedrijven onmogelijk is om aan deze verplichtingen te voldoen, moeten zij hun activiteiten stopzetten.

Confederatie Bouw en Bouwunie verduidelijken dat aannemers, schilders en groothandelaars aan het werk kunnen blijven als ze alle hygiënevoorschriften in acht nemen. “Voor herstellingen in bewoonde gebouwen binnenshuis is hoogdringendheid in het kader van veiligheid, welzijn en hygiëne een strikte vereiste. Bouw- of schilderactiviteiten buitenshuis mogen plaatsvinden, mits inachtneming van de social distancing maatregelen. Dit geldt ook voor werken binnenshuis in niet-bewoonde gebouwen en woningen. Professionele klanten kunnen  bouwmaterialen afhalen bij hun vertrouwde handelaar, mits respect voor de regel van 1 klant per 10 m2. Bouwmaterialenhandelaren mogen ook beleveren op de werven, mits respect van de regel inzake social distancing ( 1,5m afstand houden).”

Nele Plas, Directeur IVP-Coatings: “Al onze producenten hebben van in het begin zeer strikte veiligheidsmaatregelen getroffen door maximaal in te zetten op thuiswerk, afhalingen te schrappen en voor de resterende magazijniers en andere personeelsleden duidelijke afstandsregels en beschermende hygiënevoorschriften in te voeren. Er werden creatieve manieren opgezet om, met respect van alle voorzorgsmaatregelen, klanten te kunnen blijven beleveren.  Het is voor werknemers en werkgevers economisch belangrijk om te kunnen blijven werken, uiteraard in veilige en gezonde omstandigheden. Daarom dringen we aan op duidelijke overheidscommunicatie naar de lokale besturen en politiediensten, zodat de negatieve impact op de bouw- en verfsector zoveel als mogelijk wordt ingeperkt.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details