Platform voor de bouw
Jakoba Mulderhuis – De beglazing is wat dit gebouw zo bijzonder maakt

Jakoba Mulderhuis – De beglazing is wat dit gebouw zo bijzonder maakt

Het Jakoba Mulderhuis is de nieuwe huisvesting van het Domein Techniek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). De gevel is voorzien van beglazing van het merk AGC Ipasol Ultraselect 62/29. Het glas is niet alleen zonwerend maar ook geluidwerend en draagt bij aan de duurzaamheid van het schoolgebouw dat BREEAM Excellent heeft. Tweezijdig brandwerende glazen puien van Pyrobel T zijn de veilige kers op de taart.

Oud HvA bouwkunde studenten Marc Koehler (Marc Koehler Architects) en Nanne de Ru (Powerhouse Company) werkten samen aan het ontwerp en betrokken in 2014 de Architekten Cie bij het ontwerpteam.

Zon- en geluidwerend glas 

Het Passief Bouwprincipe houdt een luchtdichtheid en hoge isolatiegraad in, mede door het zon- en geluidwerende isolatieglas. AGC Kempenglas produceerde het glas in diverse samenstellingen tot 66.2#(20)88.2 op jumboformaat ( > 2.700 x 2.700 mm). Het Ipasol Ultra Select 62/29 is gedubbeld met een zwarte warme edge spacer; aan de gevels met de zwaarste geluidsbelasting zijn zowel de buiten- als binnenruit gelamineerd met een Stratophone geluidwerende folie. De fysische waarden zijn naast een Tl- en g-waarde van 62 en 29, een Ug van 1,0 W/m2K en een Rw van 52 db (C-1, Ctr -5). Bij de dikste samenstellingen daalt de Tl 2 tot 3 procent; de g-waarde blijft onveranderd.

AGC leverde totaal respectievelijk 4.500 en 2.500 vierkante meter van het glas aan de gevelbouwers Rollecate en MC Kersten. De eerste paste aansluitend op het natuursteen van de gevel, goudgele aluminium elementen toe. Alles prefab, met uitzondering van de jumbo’s die op de bouw zijn geplaatst. MC Kersten heeft al het glas in het werk beglaasd in stalen kozijnen.

Brandwerend glas

De zo goed als gelijke glasdiktes in alle gevels, met daardoor qua reflectie en kleur een eenduidige gevelbeeld als gevolg, waren volgens Key Accountmanager Erwin Bruinink van AGC voor de gevelbouwers reden om voor ‘zijn’ glas te gaan. Ook de geluidstechnische rapportages hebben daartoe bijgedragen, evenals de beschikbaarheid van brandwerende beglazing met dezelfde ‘look-and-feel’. ‘Zelfde uitstraling, andere functionaliteit’, noemt Productmanager Brandwerend glas Jan Liebeton het.

‘Het gaat om de geharde uitvoering van Pyrobel, het gecoate brandwerende glas van AGC dat juist geschikt is voor grote formaten. Van buiten of van binnen; je ziet het verschil niet met het isolatieglas dat niet brandwerend is. Tweezijdig vuur belastbaar in de samenstellingen 44.2 (15)Pyrobel 16T en 6(15)Pyrobel 16T. Dit glas voldoet aan de classificaties EW30 en EW60 en is door MC Kersten om redenen van het voorkomen van brandoverslag toegepast op de hoeken van de glasgevel van het trappenhuis tussen de hoog- en laagbouw, in de nabijheid van het atrium’, aldus Liebeton.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details