Platform voor de bouw
Jan De Nul levert ingenieus PMD-sorteercentrum in Bergen op

Jan De Nul levert ingenieus PMD-sorteercentrum in Bergen op

  • Jan De Nul levert samen met zijn Franse partner Vauché S.A. het nieuwe hypermoderne PMD-sorteercentrum Val’Up in Bergen op.
  • Dit centrum beantwoordt aan de Belgische sorteernormen van januari 2019 waardoor er meer materiaal bij het plastic afval mag worden gegooid.
  • Voor Jan De Nul is dit Design-and-Build contract een primeur: een leerrijk traject met partner Vauché S.A. waarbij Jan De Nul voor de eerste keer aan de tekentafel zat van zo’n innovatieve sorteerinstallatie.
v.l.n.r. : Jacques Gobert, Voorzitter IDEA – David Vanheede, CEO Vanheede Environment Group – Laurent Dupont, Voorzitter Ipalle – Caroline Descamps, Algemeen Directeur IDEA – Elio Di Rupo, Waals Minister-President – Nathalie Halbot, Directeur Val’Up – Philippe Tychon, COO Recycling & Recovery Veolia – Wim Geens, CEO Fost Plus

Jan De Nul Group, Vauché S.A. en Val‘Up hebben vandaag in het bijzijn van Waals Minister-President Elio Di Rupo het nieuwe PMD-sorteercentrum Val’Up in Bergen officieel ingehuldigd. Dit Design&Build contract ter waarde van 38 miljoen euro werd eind 2019 door Val’Up, de vereniging van Henegouwse intercommunales Idéa en Ipalle en private spelers gespecialiseerd in milieudiensten Veolia en Vanheede, gegund aan de Tijdelijke Maatschap Jan De Nul-Vauché. Het centrum is een antwoord op de veranderde PMD-sorteerregels die in januari 2019 in België ingevoerd werden.

Beter sorteren is een voorwaarde om efficiënter te recycleren. Om nog meer plastic afval te kunnen recycleren, bouwde Val’Up in Bergen een gloednieuw sorteercentrum dat 5.000 blauwe zakken per uur verwerkt en 14 verschillende soorten materiaal kan sorteren. 

In de vorm van een Design-and-Build project werkte de Tijdelijke Maatschap Jan De Nul-Vauché een totaalpakket uit: van het ontwerp en de realisatie van een innovatieve sorteerinstallatie tot het volledige centrum errond. De sorteerinstallatie was dan ook de hoofdrolspeler tijdens het hele bouwproces: elke aanpassing aan het sorteerproces had een impact op de bouwplannen. 

Het centrum dat al sinds de zomer van 2021 operationeel is, werd vandaag officieel geopend in het bijzijn van Dhr. Elio Di Rupo. 

Dirk Van Rompaey, Directeur Civiele Divisie bij Jan De Nul Group: “De bouw van het sorteercentrum was een primeur voor ons: we stonden niet alleen in voor de bouw, maar ook voor het ontwerp van deze sorteerinstallatie. Onze ingenieuze ideeën en inventieve oplossingen hebben de klant overtuigd van onze expertise. We zijn bijzonder fier dat we in amper één jaar tijd een volledig nieuw sorteercentrum hebben opgetrokken dat bovendien een voorbeeld is voor de sector. We kunnen positief terugkijken op een leerrijke periode aan de zijde van onze partner Vauché en onze klant Val’Up.” 

20 optische technieken… en meer

Sinds 2019 zijn de sorteernormen in België veranderd, waardoor er voortaan meer verpakkingsmateriaal in de blauwe PMD-zak mag gegooid worden. Om aan de nieuwe normen te voldoen moesten sorteercentra zich aanpassen of verbouwen. Val’Up bouwde meteen een gloednieuwe hypermoderne installatie vol technische snufjes. 

Twintig optische sorteertechnieken kunnen de verschillende soorten plastic afval herkennen en sorteren. Als daar in de toekomst nog andere soorten huishoudelijk afval zouden bijkomen, dan kan Val’Up de nodige optische technieken gewoon toevoegen. Kortom, Val’Up is een 100% flexibele en opschaalbare installatie.

Veiliger en efficiënter

Een belangrijke innovatie op het gebied van PMD-sortering is het gebruik van twee enorme elektrische kranen in plaats van bulldozers om het materiaal te sorteren, waardoor het veiliger werken is.

In de meeste sorteercentra vervoeren bulldozers het afval uit grote verzamelbassins naar de transportband. Het ontwerp van TM Jan De Nul-Vauché vervangt deze bulldozers door elektrische kranen op rails boven de enorme opslagkuilen, ontworpen en aangeleverd door Jan De Nul. Niet alleen is dit een pak veiliger, het is ook efficiënter en milieuvriendelijker. 

Vier sorteerhallen

Naast de loods met de sorteermachine heeft het centrum nog drie andere sorteerhallen: een voor de stockage en twee voor de verwerking van het afval. Daar wordt het afval in balen geperst om dan door Fost Plus overgebracht te worden naar verschillende recyclagebedrijven. 

Nathalie Halbot, Directeur van Val’Up: “Met dit innovatieve sorteercentrum kunnen we nog meer plastic verpakkingen sorteren en recycleren dan vroeger. Het afval wordt in België gesorteerd en zal in België of in buurlanden worden gerecycleerd. Op die manier beperken we onze impact op het milieu, besparen we grondstoffen en dragen we met 90 nieuwe jobs bij aan de lokale economie.”

Feiten en cijfers over Val’Up 

Het gebouw is 10.500 m² groot. Het sorteerproces is verdeeld over 3 verdiepingen, tot een hoogte van 18 meter. 

  • Sorteert 5.000 blauwe zakken per uur 
  • Sorteert 50.000 ton PMD-afval per jaar 
  • Sorteert 14 fracties van verschillende materialen
  • Biedt 90 jobs aan 

Om dit huzarenstuk in amper een jaar te kunnen opleveren, waren er op sommige momenten tot wel 200 medewerkers tegelijk aan de slag op de bouwwerf.

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details