Platform voor de bouw
Jaspers-Eyers Architects beste van de wereld op International Property Awards in Londen

Jaspers-Eyers Architects beste van de wereld op International Property Awards in Londen

Het Belgische architectenbureau Jaspers-Eyers Architects, met zetels in Brussel, Leuven en Hasselt, is een terugkerende laureaat op het event. Dit jaar viel het bureau een bijzondere eer te beurt. Het nieuwe administratieve centrum van Etterbeek, een samenwerking met het Brusselse bureau BAEB, is verkozen tot Beste Internationale Architectuurproject in de categorie Overheidsgebouwen. De jury van de IPA bestaat uit meer dan honderd experts uit verschillende segmenten van de vastgoedsector. Elk project wordt beoordeeld op een aantal criteria zoals ontwerp, kwaliteit, dienstverlening, originaliteit en duurzaamheid.

Jaspers-Eyers Architects viel ook met drie andere projecten in de prijzen in Londen. ‘Spectrum’ en ‘ZIN’ (de herbestemming van de WTC-torens in Brussel, in samenwerking met 51N4E en L’AUC) werden verkozen tot beste van België, respectievelijk in de categorieën Kantoorbouw en Mixed-Use. De woontoren Eden Tower in het Duitse Frankfurt (in samenwerking met TLBS en Jahn-MK) eindigde als beste van Duitsland in de categorie Hoogbouw.

Gastvrijheid staat centraal

Het gemeentebestuur van Etterbeek had met het nieuwe centrum een duidelijk doel voor ogen: het moest toegankelijk en warm zijn, een echt ‘thuis’ voor de gemeenschap. Jaspers-Eyers Architects en BAEB hebben de handen in elkaar geslagen voor een ontwerp dat verschillende diensten samenbrengt.  De gemeentediensten, de lokale politie en het OCMW zitten samen in één gebouw, maar behouden toch hun eigenheid. Dat is onder andere te danken aan het feit dat elke dienst zijn eigen ingang heeft. Architect Stefaan Van Acker (Jaspers-Eyers Architects): “Toegankelijkheid was de rode draad doorheen het hele ontwerpproces. De grote inkomhal op het gelijkvloers, bijvoorbeeld, is zo ontworpen dat de barrière tussen burger en administratie wordt doorbroken.” Dat principe wordt doorgetrokken in de keuze voor sobere materialen in het interieur, zoals hout, grijs beton en donker metaal.

Jean-Michel Jaspers, CEO van Jaspers-Eyers Architects: “Het doel was een stimulerende omgeving te creëren, een plaats die inspirerend is voor zowel de burger als het administratieve personeel en de politici die er werken. De materiaalkeuze en de indeling van de ruimtes spelen daarin een doorslaggevende rol.”

Een uitzonderlijke ligging

Het nieuwe administratieve centrum ligt in het Jachthof in Etterbeek en verbindt het park met de Kazernelaan. Het is een landmark in de omgeving en een baken voor de nieuwe woonwijk. Toch is het door zijn organische vorm op een heel natuurlijke manier geïntegreerd in de omgeving. Doordat het gebouw een beetje achteruit op de site is geplaatst, ontstaat vooraan een stukje publieke ruimte dat aan de buurt wordt teruggegeven.

Passiefgebouw

Het energieverbruik in het gebouw is tot een minimum beperkt. Meer nog: het nieuwe stadhuis is een passiefgebouw. John Eyers, CEO van Jaspers-Eyers Architects: “Een van de doelstellingen was een efficiënt en duurzaam gebouw te creëren dat technologisch aan de top staat en aan de strengste milieueisen voldoet. Door tal van studies en ingrepen zijn we in dat opzet geslaagd.” Onder andere de oriëntatie van het gebouw en het doordachte gebruik van zonnewering in de gevel spelen in dat verhaal een doorslaggevende rol. 

Sober en futuristisch

De combinatie van wit beton en parelmoerachtige lamellen geven het gebouw een tijdloze, ietwat futuristische uitstraling. Dat effect wordt nog versterkt door het glinsterende glas in de gevel. Extra bijzonder is dat de gevel energie opwekt naargelang van de stand van de zon.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details