Platform voor de bouw
Je eigen nieuwbouwwoning laten bouwen, wat zijn de Belgische ontwikkelingen in 2024?

Je eigen nieuwbouwwoning laten bouwen, wat zijn de Belgische ontwikkelingen in 2024?

In België is het heel wat meer gangbaar om je eigen nieuwbouwwoning te laten bouwen dan in Nederland. Aan het ontwerp heb je zelf aandeel. Zo zijn er tal van architecten websites te vinden die écht de wens van de klant omzetten naar de beoogde droomwoning. Nederlanders kiezen vaak voor de Belgische grensstreek om er neer te strijken en een eigen villa te laten bouwen. Maar wat brengen de komende ontwikkelingen binnen de woningbouw in 2024?

Verduurzamen .. en nog eens verduurzamen

België kent in tegenstelling tot Nederland al sinds jaren en dagen het EPC certificaat. Bij de aan- of verkoop van een woning is dit rapport met daarin het energielabel van de woning en de toelichting daarop te vinden. Een EPC attest is nodig om de verkoper en koper juist te informeren en is verplicht. Eenmaal een EPC attest verkregen is deze 10 jaar geldig.

Bij de bouw van een eigen woning in België is het noodzakelijk om vooraf al zo duurzaam mogelijk te opereren. Kies duurzame materialen uit voor de woning en zorg dat de woning zo veel mogelijk circulair kan bestaan. Ook de architect van de woning dient dit bij de ontwikkeling van de woning als uitgangspunt te nemen. Niet alleen voldoet de nieuw te bouwen woning daarmee aan toekomstige vereisten; de woning ligt ook veel beter in de verkoopmarkt te zijner tijd. Regeren is vooruit zien in dit geval.

Duurzame bouwmaterialen inzetten

Duurzame, herbruikbare bouwmaterialen zijn key in België. Het is van uiterst belang om de nieuwste technieken te gebruiken voor een nieuwbouwwoning inclusief de inzet van gerecyclede bouwmaterialen, die een specifieke certificering hebben gekregen. Denk daarbij ook aan hernieuwbare bronnen en CO2 reductie. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van gerecycled beton of steen, maar ook hout, wat in een later stadium opnieuw recyclebaar is, draagt de ontwikkeling van de woningbouw bij aan duurzaamheid. Daken bestaan uit een scala van mos soorten, zodat regenwater op een natuurlijke manier verwerkt kan worden. Een rolsteiger kopen is belangrijk om dit type dak overigens te onderhouden.

De zelfregulerende woning is waar het naartoe moet. Daar vallen uiteraard ook zonne-energie en een warmtepomp onder, maar ook overtollig regenwater waarmee de tuin kan worden onderhouden. Isoleren zorgt daarbij ook nog eens voor een stookarme woning. Raampartijen van HR+++ worden slim ingezet om zonlicht op een gunstige positie op te vangen en zo de woning direct te kunnen verwarmen. Dit is het bouwen van de toekomst.

Bouwen met lage CO2-uitstoot

Door de woning deels uit herbruikbare prefab materialen, modules en elementen te laten bestaan, kan de woning sneller worden opgeleverd en zal er minder CO2-uitstoot en bouwafval ontstaan. Deze prefab bouwmaterialen zorgen voor een minder grote ecologische footprint.

Door de inzet van milieubewuste keuzes en vereisten nu, zal de woning op termijn meestal sneller verkocht worden en meer opleveren dan woningen die zonder de meest actuele, milieubewuste keuzes zijn opgeleverd. Iets waar de nieuwe bewoner garen bij spint.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?