Sint-Truiden Jo Herbots Meat Products
03:42
17-12-2018

Jo Herbots Meat Products | Sint-Truiden

Bedrijfshal op het ritme van de workflow

Toen een grotere capaciteit zich opdrong, klopte Jo Herbots Meat Products aan bij Sonar Architecten, dat een ruime productiehal uittekende, voorzien van moderne technieken en volgens een logische opbouw. Aan de voorzijde van de site bevindt zich een in het oog springend bouwvolume waar de kantoren en de sociale ruimtes gevestigd zijn. De rode baksteengevel wordt afgewisseld met grote raampartijen, wat een lichtrijk werkklimaat creëert. “Als architect denken we vanaf het prille begin mee met onze klanten. We zorgen voor een gebouw dat aansluit bij het dagelijkse verloop in de productie”, zegt architect Stijn Van Nieuwenhove.

Sint-Truiden Jo Herbots Meat ProductsBinnenin voeren sandwichpanelen in inox de hoofdtoon.

“We werken vaak voor voedingsbedrijven. Voor dergelijke cliënten is de ‘flow’ van de producten het allerbelangrijkste ontwerpcriterium. Het spreekt voor zich dat wij als architect niet alleen aandacht hebben voor de technische aspecten van het gebouw, maar ook voor budgetbewaking en esthetiek. Deze globale aanpak leidt steeds tot een zeer nauwe relatie met onze klanten. Een hoge graad van betrokkenheid bij lopende projecten is bijgevolg een attitude die wij onszelf en ons personeel opleggen als een absolute must.”

Duurzame materiaalkeuzes
De nieuwe site omvat 800 m² kantoorruimte en 3.500m² productieruimte. Het industriële gedeelte is een typevoorbeeld van betonbouw. De gevels bestaan uit zwarte silex. Binnenin voeren sandwichpanelen in inox de hoofdtoon. “Niet de meest goedkope keuze, maar wel een duurzame beslissing. Onze klant denkt op lange termijn. Vandaar dat we box-in-box bouwden.

Sint-Truiden Jo Herbots Meat ProductsDe rode baksteengevel wordt afgewisseld met grote raampartijen en creëert een lichtrijk werkklimaat.

Als het gebouw op termijn een andere invulling zou krijgen, kan de indeling helemaal gescheiden worden van de buitenschil. Dan blijft er een multifunctionele industriële hal over.”

Die keuze voor duurzaamheid uit zich ook in de technieken. De vrijgekomen warmte van de koelinstallatie wordt gebruikt om onder meer het poetswater op te warmen. Slimme ventilatie ontvochtigt de ruimtes sneller na het schoonmaken. En vloerverwarming in de ladekade achteraan voorkomt het aanvriezen van water, opnieuw met gebruik van recuperatiewarmte.

Architect met totaalaanpak
Om het gebouw bedrijfstechnisch te optimaliseren, ontzorgt Sonar Architecten de klant gedurende de voorbereidende fases van de werken. Het bureau stelt een stabiliteitsingenieur aan en doet een beroep op vaste partners met knowhow op het vlak van koeling, verlichting en andere technieken.

Sint-Truiden Jo Herbots Meat ProductsMet een gevel in zwarte silex is het industriële gedeelte een typevoorbeeld van betonbouw.

“We stellen een dossier samen volgens de wensen van de klant. Zelf hebben we veel ervaring in de voedingsindustrie, ook specifiek met vleesbedrijven. Tijdens het opmaken van de plannen verduidelijken we dan ook wat de implicaties van bepaalde materiaalkeuzes zijn op onder meer het budget en de duurzaamheid”, licht Stijn Van Nieuwenhove toe.

Sonar beperkt zich overigens niet tot het ontwerp van de bedrijfsgebouwen zelf. Voor Herbots richtten de architecten ook de omgeving van de site in. Het bedrijfsterrein is gebetonneerd en uitgerust met groene accenten. Achteraan is een wadi met een ruime buffercapaciteit gegraven. Zo komt het ontwerp van Sonar tegemoet aan de wensen van de klant én de strenge sectorvereisten.

Tekst Stephanie Demasure    |    Beeld Jo Herbots


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer Jo Herbots Meat Products (Sint-Truiden)
Architect Sonar Architecten (Ruiselede)
Hoofdaannemer(s) Willy Naessens (Tessenderlo)


Participanten aan het woord

Vos technics – Koeling
Geen synthetische koelmiddelen bij Jo Herbots Meat Products. Vos technics installeerde de koeling in de snijderij, de inkoelfrigo’s en de diepvries. Met 100% natuurlijke koudemiddeloplossingen. “Dat is al bijna twintig jaar onze sterkte”, weet Kristof Onckelinx. “We verzorgen koeltoepassingen voor tal van sectoren, met de voorwaarde dat er natuurlijke koelmiddelen gebruikt worden: CO2, ammoniak en propaan. Hier kozen we voor een combinatie van ammoniak en CO2.”

De koelinstallaties bij Jo Herbots gebruiken de gassen op hun individuele sterktes. CO2 koelt de diepvries tot -20 °C, terwijl de frigo’s met ammoniak naar 1 °C gaan. De vrijgekomen warmte wordt centraal opgeslagen en opnieuw benut in allerhande productieprocessen. “Dat dubbele rendement verkort de terugverdientijd drastisch. Bovendien engageren we ons voor tien jaar onderhoud aan een vaste prijs, uitgevoerd door de medewerkers die de koel­installatie bouwden. Voor onze klanten is dat een geruststelling, voor ons een evidentie. Wij kennen en vertrouwen ons product. De verdere opvolging nemen we er graag bij.”


Abicon – Stabiliteitsstudie betonconstructie
Een grote constructie als het nieuwe pand van Jo Herbots brengt de nodige technische uitdagingen met zich mee. De prefab betonconstructie, de fundering en de vloerplaat werden vooraf grondig bestudeerd. Ingenieursbureau Abicon uit Tielt nam dat studiewerk voor zijn rekening. Van bij de aanvang van het bouwproject zat het studiebureau samen met Sonar Architecten en later met de betrokken aannemer. Aan de hand van gedeelde 3D-modellen zetten de verschillende bouwpartners de plannen op punt, zodat de eigenlijke bouw vlot kon verlopen. Het resultaat is een doordachte constructie, opgetrokken in prefab betonelementen, maximaal geoptimaliseerd in functie van het uitvoeringsgemak en de kostprijs. Abicon heeft de knowhow, de software en de mensen in huis om de staal- of betonconstructie te optimaliseren en tot volledige 3D-productietekeningen te komen.

Voor Jo Herbots was het belangrijk dat de productieketen snel operationeel was, een reden om voor een prefabconstructie te kiezen. “Die snelle bouwtermijn was een uitdaging. Als studiebureau hebben we ons onder meer gespecialiseerd in ‘montagegewijs bouwen’. Deze filosofie en denkwijze incorporeren in het ontwerp resulteert in een vlotte en snelle uitvoering”, zegt Dieter De Leersnyder, bestuurder bij Abicon. “We werkten volledig op maat van de klant. De bouwheer had een duidelijke visie op de flow in zijn bedrijf. Hij wist hoe het productieproces moest verlopen. De constructie staat 100% in functie van die flow, en het ontwerp moest uiteraard volledig aangepast worden aan die vereisten.” Het bouwperceel was vroeger eigendom van het ministerie van Defensie. Voor de aankoop van de grond werd er een bodemsanering tot 11 meter diep uitgevoerd. Deze anomalie in de ondergrond bepaalde mee de keuze voor een paalfundering, net zoals de zware technische installaties in de productiezone de samenstelling van de ondervloer bepaalden, met het oog op voldoende ondersteuning met zo weinig mogelijk kolommen in de ruimte. Dieter De Leersnyder: “Ook aan het kantoorgebouw, waarvan Sonar Architecten een heuse eyecatcher maakte, besteedden we heel wat aandacht.”

Met meer dan dertig jaar ervaring heeft Abicon als studiebureau een brede expertise uitgebouwd in alle facetten van stabiliteitsstudies voor allerhande bouwwerken: meergezinswoningen, kantoor- of industriegebouwen, woonzorgcentra, sociale huisvesting en eengezinswoningen. Daarnaast werkt Abicon mee in Design & Build-dossiers, begeleidt het saneringswerken en geeft het bouwkundig advies. “We zoeken voor elk project zowel technisch als economisch de beste oplossing, van (voor)ontwerp tot 3D-productietekeningen van alle bouwkundige elementen. Als klant krijg je op deze manier een volledig uitvoeringsdossier waarmee je onmiddellijk aan de slag kan, met kennis van alle exacte uitvoeringshoeveelheden”, aldus Dieter De Leersnyder.

Bouwen aan Vlaanderen partners

energetic def-0274 kopiërenOude Dokken van Gent - architectuur