K-blok Campus Sint-Jan Genk
03:14
19-07-2016

K-blok valt op door veelkleurig kunstwerk

Op de verschillende campussen van het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) vond de voorbije jaren een ingrijpende bouw- en vernieuwingsoperatie plaats. Een van de mooiste realisaties: de nieuwe K-blok op de Campus Sint-Jan in Genk, waarvan de gevel bekleed is met kleurrijke glaspanelen.

Het Ziekenhuis Oost-Limburg heeft naast het medisch centrum André Dumont in Waterschei en de campus Sint-Barbara in Lanaken een grote campus in het oosten van de Genkse binnenstad. Blok K ligt aan de oostelijke zijde van de campus, langs het parkeergebouw. Het opvallende volume huisvest niet enkel de diensten die oorspronkelijk op campus André Dumont in Waterschei gevestigd waren, maar ook enkele extra functies: vijf verpleegafdelingen geriatrie plus het dagziekenhuis, de raadpleging pneumologie, een cardio-thoraxcentrum met zeven interventiezalen voor hoofdzakelijk hartkatheterisaties en een cardiale revalidatieafdeling. “De benodigde vierkante meters waren uiteindelijk veel groter dan initieel voorzien, wat uiteraard ook een belangrijke impact had op de architectuur”, vertelt ir. Philip Verheye, manager technische zaken in het ZOL. “Even vreesden we dat de K-blok visueel te zeer zou domineren, maar uiteindelijk valt het goed mee en is het in wezen het nieuwe gezicht van het ziekenhuis.”

‘Extra cachet’
Het nieuwe volume wordt gevormd door een grote portiek in gevelsteen. Die is van hetzelfde type als bij het bestaande ziekenhuis, maar krijgt door verlijming een ander patina. “In die portiek hangt een zwevend volume, uitgewerkt in een keramische gevelbekleding en integraal voorzien van kamerhoge aluminium gordijngevels”, zegt Gunther Herrijgers, ir. architect bij Architectengroep A4. “Die keramische gevelbekleding met samengestelde panelen van 3,6 meter op 1,2 meter is drie millimeter dik. Het is een niet-alledaagse gevelafwerking die het ziekenhuis een extra cachet geeft.”

De kleur van het volume leunt aan bij die van de zichtbetonelementen van het bestaande ziekenhuis. Dat geheel steunt op een sokkel waarvoor de architecten eveneens keramische gevelpanelen kozen, zij het in een iets donkerdere kleur. Die sokkel herbergt ook een nieuwe overdekte verbinding vanuit het ondergrondse parkeergebouw naar de toegang van het ziekenhuis. “En aangezien het volume van de uitbreiding niet conform de bestaande gebouwen is, opteerden we ervoor om de verbinding tussen het bestaande en het nieuwe gebouw te maken met twee lichtere volumes, uitgewerkt met een gordijngevel”, zegt Herrijgers.

K-blok Campus Sint-Jan Genk

Uniek beeld voor elke patiënt
Over de volledige lengte en hoogte van het gebouw zijn kleurrijke glaspanelen van de Nederlandse lichtkunstenaar Joost Van Santen geïntegreerd, met wie het ziekenhuis al eerder samenwerkte. De schijnbaar willekeurige compositie van glazen panelen met een meerkleurige opdruk doorbreekt de lineariteit het volume. Herrijgers: “Ze zijn zo ingeplant dat elke patiënt als het ware zicht heeft op een eigen en uniek schilderij, een compositie van zachte, diffuse kleuren.”

De bouw van de nieuwe K-blok was een intensief project voor Architectengroep A4, in het kader van een tijdelijke vereniging met Stabo en VK Engineering. “Het geeft ons dan ook veel voldoening dat het gebouw, in relatie met het glaskunstwerk, een nieuw uithangbord vormt voor de Genkse campus”, sluit Herrijgers af.

Tekst | Jeroen Schreurs      Beeld | Architectengroep A4


Technische Fiche
Bouwheer Ziekenhuis Oost-Limburg (Genk)
Architect TV Architectengroep A4 (Leuven) – Stabo (Leuven) – VK Engineering (Brussel)
Hoofdaannemer STRABAG Belgium (Antwerpen)


i-project-infov3Participanten aan het woord

Centrale Verwarming Peeters – Sanitair en toebehoren
Het sanitair in Blok K van Campus Sint-Jan is uitgevoerd met de nieuwste technieken. Een uitdaging die toekwam aan Centrale Verwarming Peeters uit Bree. Deze firma kan bogen op zeventig jaar ervaring in sanitair en verwarming en heeft doorheen de jaren ook een grote kennis inzake ventilatie, warmtepompen, zonneboilers en airconditioning opgebouwd. Intussen werkt de onderneming met 48 medewerkers die projecten realiseren in appartementscomplexen, openbare gebouwen, industriële panden en private woningen. Enkele belangrijke referenties zijn Vrijetijdscentrum De Kimpel in Bilzen, Lidl in Genk, Park Leopold in Sint-Truiden, Basisschool De Driehoek in Bocholt, Kim Clijsters Sports & Health Club in Bree … Op Campus Sint-Jan installeerde de firma een driehonderdtal sanitaire toestellen: lavabo’s, toiletten, douches, spoeltafels, bedpanspoelers en zes medische scrubs. Tevens zorgde ze voor ongeveer duizend stuks toebehoren zoals alcogelhouders, handschoenhouders, elektronisch kraanwerk, zeepdispensers, spiegels en zeshonderd antisuicidale kapstokken.


K-blok Campus Sint-Jan Genk


i-project-infov3Participanten aan het woord

Gregoire Schilderwerken – Van vloerbekleding tot schilderwerken
Een van de belangrijkste aannemers qua binnenafwerking op Campus Sint-Jan was Gregoire Schilderwerken uit Tongeren. Deze familieonderneming van de derde generatie is gespecialiseerd in traditioneel en brandwerend schilderwerk, behangwerk en het plaatsen van vloerbekleding. Ook het behandelen van houtwerk, het herstellen van kapotte moluren en buitenschilderwerken behoren tot haar activiteiten. Gregoire Schilderwerken richt zich zowel op de projecten- als privémarkt. Bij de grote realisaties in de zorgsector, onder meer het UZ Leuven en AZ Vesalius Tongeren, komt nu dus ook Campus Sint-Jan. Daar was de firma verantwoordelijk voor de plaatsing van zo’n 10.000 m² vinylvloerbekleding, ongeveer 1.500 m² pvc-wandbekleding en 14.000 m² polyesterdoek, die ook werd geverfd. Jean-Luc Gregoire: “Campus Sint-Jan was voor ons een belangrijk project vanwege de omvang. Onze ervaring kwam er goed van pas, net als onze souplesse om alles tijdig klaar te krijgen.”


i-project-infov3Participanten aan het woord

Gemoco – Buitenaanleg
Bouw- en infrastructuurbedrijf Gemoco uit Munsterbilzen nam de buitenaanleg van de ZOL Campus Sint-Jan in Genk voor zijn rekening. Het bedrijf verzorgde in de eerste plaats de grond- en omgevingswerken. “De grootste uitdagingen van de werken waren de geringe bereikbaarheid van de werf, het feit dat alles in verschillende fases moest gebeuren en dat we al aan de slag moesten terwijl er nog andere werken aan de gang waren”, zegt zaakvoerder Arno Moors. “Het was ook niet gemakkelijk om de werken uit te voeren met een minimum aan lawaai en stofhinder en om doorheen het hele proces de toegankelijkheid van het gebouw te vrijwaren voor de patiënten. Dit alles vroeg een grote flexibiliteit op vlak van planning, inzet van personeel en aangepast machinegebruik.” De eyecatchers van Gemoco zijn vooral de houten Bilinga FSC-bekleding van de trapconstructie en de verharding van blauwe steen aan de hoofdingang van het ziekenhuis. Het bedrijf heeft ook onder meer een bushalte geplaatst.

K-blok Campus Sint-Jan Genk

Bouwen aan Vlaanderen partners

metaleuvenbelle epoque knokke heist