Platform voor de bouw
Jaarboek

“Kalkzandsteen is al jaren een circulair product”

B.online_22072020_Zuidland-66
Kalkzandsteen is een futureproof product en Zuidland Lijmwerken is klaar om die rooskleurige toekomst mee vorm te geven.

Tekst | Tim Janssens

Beeld | Zuidland Lijmwerken

3 januari 2022 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Circulariteit is hét modewoord in de hedendaagse bouwsector. Alle betrokken actoren – van fabrikanten tot uitvoerders – leveren inspanningen om het gebruik van primaire grondstoffen en de afvalproductie fors terug te dringen. Zo ook Zuidland Lijmwerken, dat zich als gespecialiseerd verlijmer van kalkzandsteen in een bevoorrechte positie bevindt. “Dankzij zijn intrinsieke kwaliteiten is kalkzandsteen namelijk uiterst geschikt voor recycling, hergebruik en circulair bouwen”, weet directeur Alexander Naenen.

“Het is al lang bekend dat kalkzandsteen na vermaling herbruikbaar is in nieuwe toepassingen. De circulaire gedachte is in onze branche dus al een tijdje ingeburgerd”, zegt Alexander Naenen. “Het hergebruikspercentage kan natuurlijk wel nog de hoogte in en er is extra finetuning nodig in de fabrieken om het volledige circulaire potentieel te benutten, maar die stap is niet al te groot meer. Daarnaast trachten ook wij onze ecologische footprint verder te reduceren. Zo werken we al jarenlang met elektrische machines, pleiten we bij fabrikanten voor minder plasticverpakkingen en schakelen we binnenkort over naar het gebruik van biologisch afbreekbare wiggen. Het zijn maar enkele voorbeelden van kleine evoluties die op de achtergrond plaatsvinden, maar die op termijn allemaal samen een wezenlijk verschil zullen maken in het licht van duurzame ontwikkeling en de langverwachte bouwshift.”

“Een surplus aan bouwkwaliteit en kennis van kalkzandsteen zijn onze stokpaardjes”, zegt directeur Alexander Naenen.

Geen corona-effect

Het mag duidelijk zijn: kalkzandsteen is een futureproof product en Zuidland Lijmwerken is klaar om die rooskleurige toekomst mee vorm te geven. “Vorig jaar hebben we in de lente een kleine terugval gekend vanwege de coronacrisis, maar dit jaar hebben we onze activiteiten opnieuw fors zien toenemen. We plukken vooral de vruchten van onze lokale verankering. We stellen vast dat nog meer aannemers bij ons komen aankloppen en dat ze steeds minder geneigd zijn om goedkopere arbeidskrachten in te schakelen. Dit vertaalt zich uiteraard ook in een surplus aan onze bouwkwaliteit en kennis van kalkzandsteen, want dat is nu eenmaal ons stokpaardje. Onze klanten kunnen in ieder geval op hun twee oren slapen, want ook de komende jaren blijven we doorgaan op de ingeslagen weg en blijven we investeren in onze mensen en machines!”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details