Platform voor de bouw
Kantoor aan het Spoor biedt duurzame plek voor innovatief samenwerken in Tielt
Overvloedig daglicht creëert een productieve werkomgeving.

Kantoor aan het Spoor biedt duurzame plek voor innovatief samenwerken in Tielt

Een aangename werkplek die kruisbestuiving met andere bedrijven mogelijk maakt in hun thuisbasis Tielt: dat doel had Abicon nv in gedachten bij de creatie van Kantoor aan het Spoor. Samen met Sonar Architecten, interieurvormgever Studio Benoit en ruwbouwaannemer Vaneenoo uit Wingene realiseerde het ingenieursbureau een volledig beglaasd kantoorgebouw, waarin duurzaamheid en een optimale akoestiek een prominente rol spelen.

(Beeld: @studio.camade)

Kantoor aan het Spoor in Tielt bestaat uit vier verdiepingen die samen goed zijn voor 2.600 vierkante meter kantoorruimte. Op de derde etage vindt Abicon zelf zijn nieuwe thuis. Doorheen het project besloot ook Sonar Architecten aan te sluiten op de tweede verdieping. Bovenin het gebouw baten beide bedrijven samen een rooftop box uit die voor verschillende doeleinden gebruikt wordt. Rond het kantoor liggen 58 parkeerplaatsen, een ruime fietsenstalling en uiteraard het station van Tielt. 

Een aangename werkplek

“We wilden voor onze werknemers een splinternieuwe werkplek ontwerpen voorzien van alle hedendaags comfort”, vertelt Abicon-zaakvoerder Dieter De Leersnyder. “De verankering in Tielt was belangrijk voor ons. Na de coronapandemie voelden we de noodzaak onze medewerkers terug bij elkaar te brengen op een ruimere locatie, zodat iedereen zich goed voelt op het werk.”

Om die aangename werkplek te creëren, maakte Abicon enkele bewuste bouwkeuzes. Over de breedte van het gebouw staat bijvoorbeeld nergens een tussenkolom. “Het gebouw is vijftien meter breed, gerealiseerd in één overspanning. Dat levert een grote flexibiliteit op, omdat je het kantoor vrij kan invullen. Zo hebben we ons nu gestructureerd volgens de niches in ons bedrijf.”

De logische kantoorindeling kwam tot stand in samenwerking met Studio Benoit. De interieurvormgever uit Deerlijk heeft bij elk project van meet af aan oog voor het organigram van het bedrijf en het doel van de ruimtes. Zaakvoerder Willem Benoit legt uit: “De organisatie gaat voor op de esthetiek, maar dat is zeker geen zwart-witverhaal. Na een eerste kennismaking herevalueerden we de initiële plannen. Op basis van akoestiek, efficiëntie en functie kwamen we tot een optimale indeling en materiaalkeuze. Zo werken de collega’s functioneel samen zonder elkaar te storen. Het is een werkplek waar je graag vertoeft, zowel om te werken als om te ontspannen.” De atypische kantoorinrichting is afgewerkt met geweven vinylvloeren van Ntgrate, grote glaswanden aan de burelen van de directie, gezellige pendelarmaturen en warme en donkere kleurencombinaties.

(Beeld: @studio.camade)

Duurzaam bouwen over de hele lijn

Op het vlak van akoestiek zette Abicon in op geweven vinylvloeren en klimaatplafonds. Deze plafonds zijn in staat om zowel te warmen als te koelen en reguleren zo de temperatuur in de ruimte. “Dit systeem garandeert niet alleen een optimaal comfort, maar door de plaatsing is het plafond ineens ook afgewerkt. Dat het bovendien akoestisch interessant is, vormt een bijkomend voordeel”, zegt Dieter tevreden. De klimaatplafonds zijn slechts één voorbeeld van de vele groene keuzes die Abicon maakte voor Kantoor aan het Spoor. “We trokken de duurzame kaart over de hele lijn. We werkten met driedubbel glas en kozen voor warmtepompen. Daarvoor lieten we 44 geothermische boringen van 130 meter diep uitvoeren. Tot slot plaatsten we een groendak en zonnepanelen, en zijn 29 van de 58 parkeerplaatsen uitgerust met een laadpaal.”

De ruime rooftop box is multifunctioneel.

Visitekaartje

Kantoor aan het Spoor is volledig beglaasd en vormt daardoor een uniform geheel. De structuur is in prefabbeton uitgevoerd. “Zo optimaliseerden we de kost van de ruwbouw. Als studiebureau streven we er dagelijks naar om uitgekiende en geoptimaliseerde structuren uit te werken”, vertelt Dieter. “Voor de voorzetgevel zijn lamellen geplaatst, wat het gebouw een mooie uitstraling geeft. Dit is ons eigen project en geldt dus zeker als visitekaartje voor onze klanten.”

De rooftop box Kastaar bovenin het gebouw faciliteert een communitygevoel tussen de verschillende bedrijven in Kantoor aan het Spoor. “Deze gemeenschappelijke ruimte heeft drie functies: ’s middags doet het dienst als refter waar iedereen samen eet. Daarnaast is het voor externen mogelijk netwerkevents te organiseren, zoals productvoorstellingen of bedrijfsevents, en hiervoor gebruik te maken van verschillende formules van onze huiscateraar en een prima uitgeruste keuken. Tot slot zijn we vanuit Kastaar van plan om een programmatie op poten te zetten met debat- en infoavonden. Dat zal over specifieke topics gaan, bijvoorbeeld ons eerstkomende event over waterzuivering. We mikken hierbij om mensen uit deze sector uit te nodigen en een debat te voeren met keynote sprekers rond deze onderwerpen.”

Momenteel is tachtig procent van Kantoor aan het Spoor ingevuld. Het gelijkvloers en de eerste verdieping worden verkocht en verhuurd. Bedrijven of ondernemers die interesse hebben om een kantoorruimte te huren of kopen, nemen best contact op met Abicon.

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Abicon (Tielt)
  • Architect Sonar Architecten (Tielt)
  • Aannemer ruwbouw Vaneenoo Industriebouw (Wingene)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details