Kantoorgebouw Willemen Hasselt

De nieuwbouw van Willemen Groep in Hasselt is in een recordtempo gerealiseerd. “In april zijn we effectief begonnen met het uitgraven van de bouwput en vlak voor het kerstverlof zijn we met z’n allen verhuisd”, aldus Wim Briels.

05:14
05-03-2019

Kantoorgebouw Willemen | Hasselt

Limburgse thuisbasis van Willemen in recordtempo gerealiseerd

Met de nieuwbouw van de Limburgse zetel in Hasselt zijn de integratie van het voormalige Kumpen in Willemen Groep en de oprichting van Willemen Construct en Willemen Infra definitief beklonken. De betrokken aannemers schakelden meteen naar de hoogste versnelling en wisten het complex na amper acht maanden kant-en-klaar op te leveren. Een unieke prestatie die onder meer te danken is aan de uitstekende projectvoorbereiding, de prima samenwerking tussen alle uitvoerende partijen en de doorgedreven toepassing van Lean en BIM.

Kantoorgebouw Willemen Hasselt

De fraaie inkompartij zet meteen de toon.

 

De fusie van Kumpen en Willemen Groep was groot nieuws in het bouwwezen. Vooral omdat ze leidde tot een veelbesproken samensmelting tussen de bouwafdeling van Kumpen en Willemen General Contractor (zie kader), met de oprichting van Wille-men Construct als resultaat. Deze nieuwe speler op de bouwmarkt huist sinds kort in een hyper-moderne vestiging in Hasselt, samen met Willemen Infra (het resultaat van de fusie tussen Aswebo, Aannemingen Van Wellen en de infra-afdeling van Kumpen) en Kumpen Reno-vatietechnieken (de voormalige riool- en waterleidingrenovatieafdeling van Kumpen, die dus verder opereert onder de naam Kumpen). “De realisatie van het nieuwe kantoorgebouw hing al een hele tijd in de lucht, maar kreeg uiteraard extra gewicht door wat zich achter de schermen afspeelde”, aldus Wim Briels, projectdirecteur bij Willemen Construct. “We hebben allerhande pistes onder de loep genomen – zelfs een totaalrenovatie van het voormalige gebouw – en verschillende potentiële locaties bezocht, maar uiteindelijk hebben we beslist om de nieuwbouw letterlijk en figuurlijk op een steenworp van onze bestaande hoofdzetel op te trekken. Het heeft ettelijke jaren geduurd voor de kogel door de kerk was, maar achteraf bekeken was de timing ideaal: het nieuwe gebouw – voortaan de Hasseltse vestiging van Willemen Construct, Willemen Infra en de hoofdzetel van Kumpen Renovatietechnieken – is enkele maanden na de fusie opgeleverd, zodat het project als het ware symbool staat voor de nieuwe wind binnen onze organisatie.”

Huzarenstukje

Kantoorgebouw Willemen Hasselt

Alle medewerkers lunchen ’s middags samen in de ruime refter.

 

Het mag dan ook niet verwonderen dat de lat vanaf het prille begin uitzonderlijk hoog lag. Door het gebouw goed acht maanden na de eerste spadesteek op te leveren, gaven Willemen Construct en de betrokken onderaannemers een fameus visitekaartje af. “Begin 2018 hebben we de voorbereidende werkzaamheden opgestart, en in april zijn we effectief begonnen met het uitgraven van de bouwput. Tegen het zomerverlof was de ruwbouw wind- en waterdicht, op 30 november vond de voorlopige oplevering plaats en vlak voor het kerstverlof zijn we met z’n allen verhuisd”, licht Wim Briels toe.  

Willemen Construct heeft uiteraard niet alles alleen verwezenlijkt. “Onze collega’s van Willemen Infra
realiseerden de toegangsweg, inclusief de omgevingsaanleg”, vervolgt Briels. “Samen hebben we alle mogelijke middelen ingezet en diverse innovatieve methodes en technieken toegepast om de uitvoering zo snel mogelijk te laten verlopen. De doorgedreven toepassing van Lean en BIM was een belangrijk ingrediënt van ons succesrecept, maar de werkvoorbereiding is zeker zo cruciaal geweest. Als doorwinterde aannemer kennen we intussen alle mogelijke obstakels en weten perfect waarom de meeste projecten vertraging oplopen. Zelfs het verplaatsen van een wand kan al een enorme impact hebben, dus alle inhoudelijke knopen moesten doorgehakt zijn vooraleer we effectief aan de slag gingen, zodat we ons nadien grotendeels konden beperken tot opvolgvergaderingen. De prefabbeton-structuur (inclusief de trapkernen), het schrijnwerk …: alles was op maat geproduceerd en stond grotendeels klaar toen het kelderniveau gestort was en de ruwbouwwerken van start konden gaan. Het woord ‘huzarenstukje’ is dus wel op zijn plaats.”
 

Strakke Lean-planning

Kantoorgebouw Willemen Hasselt

Om het gebouw binnen de vooropgestelde termijn klaar te krijgen, hanteerden de uitvoerende partijen een zeer strakke Lean-planning. “Een eerste belangrijke stap was de selectie van de betrokken onderaannemers, waarbij we kwaliteit en betrouwbaarheid lieten primeren op de prijs”, zegt werfleider Julian Dullers. “Vervolgens hebben we samen met alle partijen gedetailleerde zeswekenplanningen opgesteld, waarbij we elke dag concreet invulden en enkele essentiële ‘milestones’ formuleerden. Iedere ochtend overliep ik samen met de bevoegde ploegbazen of we nog steeds op schema zaten, of er sprake was van problemen op de werf, welke zaken voor verbetering vatbaar waren, enzovoort (daily stand). Als er clashes aan de oppervlakte kwamen, probeerden we meteen een oplossing uit te werken. Dit had als voordeel dat de betrokkenheid, het engagement en het verantwoordelijkheidsgevoel van onze bouwpartners veel groter waren. Ze dachten niet enkel aan hun eigen werk, maar ook aan dat van de partijen die voor en na hen kwamen. Ze maakten er een erezaak van om de planning te respecteren en beschouwden het als een geweldig compliment dat ze hun steentje konden bijdragen. Dat ze elkaar al kenden van eerdere projecten en bereid waren om waar nodig een tandje bij te steken, heeft er bij wijze van spreken voor gezorgd dat heel wat euvels zichzelf oplosten, waardoor we de dagelijkse vergaderingen konden wijden aan fundamentele kwesties. Die intense samenwerking heeft echt zijn vruchten afgeworpen, want het project is uitstekend verlopen.”   

Geavanceerde BIM-toepassingen

Kantoorgebouw Willemen   Hasselt

De centrale patio met groengevel geeft het nieuwe kantoorvolume een bijzonder cachet.

 

Niet alleen tijdens de uitvoering, maar ook gedurende de ontwerpfase speelde Lean een belangrijke rol. “Door Lean engineering toe te passen en alles nauwgezet te vertalen naar een gedetailleerd BIM-model konden we het ontwerp tijdig en efficiënt op punt stellen. Flexibiliteit stond centraal, net als de minimalisering van de milieu-impact en het energieverbruik. Regenwaterrecuperatie, ledverlichting die zich automatisch aanpast aan de daglichtintensiteit, zonwering die wordt aangestuurd door een weerstation (per gevel), een lucht-waterwarmte-pomp en klimaatplafonds die instaan voor een
comfortabel binnenklimaat, eigen elektriciteitsproductie via zonnepanelen …: het past allemaal perfect in het innovatieve plaatje dat we voor ogen hadden”, zegt Briels. “Ook onze BIM-afdeling heeft zich ten volle kunnen uitleven. Ze hebben het bouwterrein opgemeten met een 3D-laserscanner, die uiterst nauwkeurige 360°-beelden en een
gedetailleerde puntenwolk opleverde, wat dan weer de basis vormde voor het gemeenschappelijke 3D-model. Alle collega’s konden hun toekomstige werkplek virtueel bezoeken, en dankzij 4D-simulatie konden we ook de werfinrichting en veiligheids-voorzieningen visualiseren.”  

Soberheid en eenvoud

Kantoorgebouw Willemen   Hasselt

De eerste en tweede verdieping zijn voorbehouden voor vergaderzalen en landschapsbureaus, doorspekt met afgesloten ‘bubbels’ waar de medewerkers zich kunnen afzonderen voor overleg of telefoongesprekken.

 

De doorgedreven toepassing van Lean en BIM zorgde ervoor dat de ruwbouw er in een mum van tijd stond. Na het zomerverlof kregen de bevoegde onderaannemers vier maanden de tijd om het geheel volledig af te werken. Soberheid en eenvoud waren hierbij de ordewoorden. “Om de strakke timing niet in het gedrang te brengen, hebben we niet voor chape en pleisterwerk geopteerd, maar voor een droge afbouw met verhoogde vloeren, verlaagde plafonds en gipskarton- en verplaatsbare systeemwanden. Hier en daar zijn nog wat beton-accenten zichtbaar, wat wel past bij een bouwfirma als de onze. De gevel is bekleed met zandkleurige steenstrips”, legt Briels uit. “Het 1.000 m² grote kelderniveau herbergt enkele autostaanplaatsen, een fietsenberging, douches, een serverlokaal … Het gelijkvloers biedt plaats aan het onthaal, administratieve ruimtes (onder meer voor de directie, de boekhouding en IT), vergaderzalen en een grote cafetaria. Centraal in het gebouw bevinden zich twee traphallen en een liftkern. De eerste en tweede verdieping zijn voorbehouden voor vergaderzalen (waaronder telkens één speciale Lean-vergaderzaal) en landschapsbureaus (in functie van flexwerken), doorspekt met afgesloten ‘bubbels’ waar onze medewerkers zich kunnen afzonderen voor overleg of telefoongesprekken. Op elke verdieping is er ook een kitchenette ingericht, die uitmondt in een centrale patio met een groengevel. Het resultaat mag er wat ons betreft zeker zijn! We staan er zelf nog altijd van te kijken dat we amper acht maanden tijd nodig gehad hebben om ons kantoor van a tot z te realiseren. Eens te meer een bewijs dat we zelfs de meest complexe uitdagingen aankunnen!”  


Willemen Construct, Willemen Infra en Kumpen Renovatietechnieken

Kantoorgebouw Willemen Hasselt

Nadat Willemen Groep in 2011 al voor 50 procent eigenaar werd van Kumpen nv, nam het op 1 juli 2018 ook de resterende 50 procent van de aandelen over. Dit ging gepaard met de oprichting van Willemen Construct, dat voortvloeide uit de fusie tussen Willemen General Contractor en de bouwafdeling van Kumpen. De hoofdzetel van Willemen Construct bevindt zich in Mechelen, maar sinds begin dit jaar beschikt de nieuwbakken bouwfirma dus ook over een vestiging in Hasselt. Voorts smolten Aswebo, Aannemingen Van Wellen en de infra-afdeling van Kumpen samen tot Willemen Infra, dat eveneens een stekje heeft in het nieuwe Hasseltse kantoorgebouw. Het deelt er een verdieping met Kumpen Renovatietechnieken, dat zich toespitst op de renovatie van waterleidingen en rioleringen. Dit laatste was een van de activiteiten van het voormalige Kumpen, waardoor deze afdeling verder opereert onder deze naam. “Kumpen was één bedrijf met verschillende activiteiten, maar sinds de integratie in de Willemen-structuur zijn die specialisaties ondergebracht in diverse entiteiten. Als enige filiaal binnen de Willemen Groep groepeert de Hasseltse vestiging meerdere entiteiten op één locatie”, klinkt het. “De fusie versterkt de positie van Willemen Groep als een van de grootste familiale bouwgroepen in België, gedreven door efficiëntie en innovatieve technologieën”, aldus Tom Willemen, CEO van Willemen Groep. “Willemen Construct vervoegt de business line ‘bouw’, en Willemen Infra en Kumpen Renovatietechnieken de business line ‘infrastructuur’. De business lines bouw en infrastructuur maken op hun beurt deel uit van de cluster ‘algemene aannemingen’. Via deze indeling in clusters en business lines willen we efficiënte synergieën creëren, overbodige barrières elimineren en onszelf nog duidelijker profileren op de concurrentiële bouwmarkt.”

Tekst: Tim Janssens 
Beeld: Wesley Nulens Fotografie

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Participanten aan het woord

KONE – Lift en sectionaalpoort

De lift in de nieuwbakken Hasseltse uitvalsbasis van Willemen kan tot acht personen vervoeren die tussen het ondergrondse niveau en de tweede verdieping pendelen (nuttige last: 630 kg). “Het gaat om een KONE Ecospace-liftinstallatie, een betrouwbare basisoplossing voor laagbouw en uitermate geschikt om tegemoet te komen aan de noden van dit kantoorvolume”, vertelt Sofie Oosterlinck, regional sales manager New Equipment bij KONE (Brussel). “Daarnaast hebben we tevens de sectionaalpoort met rasters geplaatst die de ondergrondse parking afsluit. Het is fijn dat we op deze manier voor een soort synergie hebben kunnen zorgen, conform onze visie en missie: we zijn ‘Dedicated to People Flow’ en zetten dus in op de realisatie van een veilige, vlotte mensenstroom. Voor ons was dit een erg mooi project. We zijn fier dat we onze oplossingen mochten aanbieden en diensten konden verlenen aan een van de grotere bouwbedrijven op de markt – een geweldige blijk van vertrouwen na heel wat eerdere samen-werkingen, die evenzeer uitdraaiden op een succes. De leanplanning vermeed verrassingen en vertragingen gedurende de uitvoering. Het was voor ons bijvoorbeeld erg belangrijk om weten dat er een computervloer zou komen op de verdiepingen. Dat heeft immers invloed op de positie van de bordesdeuren en de aanwerking tot aan deze deuren. Aangezien we dit tijdig wisten, konden we onze installatie hierop afstemmen. Een mooie illustratie van de prima samenwerking tussen alle betrokken partijen!”


Elektriciteitswerken Gielen –

Elektrische installatie

Noodstroomvoorzieningen, UPS, verdeelborden, bliksem- en overspanningsbeveiliging, bekabeling en schakelmateriaal, bewegingsmelders, brand- en inbraakdetectie, (veiligheids)verlichting die deels geïntegreerd is in klimaatplafonds en gekoppeld is aan een GIA-sturing, toegangscontrole, hoogspanning, audiovisuele toepassingen, internetvoorzieningen en een glasvezeldata-installatie: alles wat in het nieuwe gebouw van Willemen aangedreven wordt door elektriciteit is deskundig geplaatst door Elektriciteitswerken Gielen (Lommel). “Als een van de weinig installateurs tekenen we ook in Revit, dus dat heeft zeker in ons voordeel gespeeld. Lean is evenmin een onbekend gegeven voor ons. We hebben die werkwijze immers ook al op andere werven toegepast, zoals bij de PXL in Hasselt en in het politiecommissariaat van Borgloon”, vertelt Marc Philtjens, projectleider bij Gielen. “De timing was enorm krap, maar onder meer dankzij het gebruik van BIM was alles zeer goed voorbereid en zijn de werken uiterst vlot verlopen. Intussen hebben we samen met Willemen Construct alweer twee nieuwe werven opgestart, dus dat bewijst dat we met recht en reden van een prima samenwerking kunnen spreken!”


Posa – Tegelwerken

Een planning tot in de puntjes opvolgen, hoe strak ze ook is: dat is een van de pijlers in de bedrijfsfilosofie van Posa (Ham). Allerminst een overbodige luxe bij de realisatie van het nieuwe gebouw van Willemen, geeft zaakvoerder Michel Ceustermans aan: “We hebben vloer- en wandtegels geplaatst in het sanitair, hebben zowel binnen als buiten enkele trappen gemaakt en hebben ook nog een buitenterras aangelegd. Voor ons was dit een relatief klein project, maar de afwerkingsgraad lag hoog en de timing was zeer strak. Gelukkig was alles perfect georganiseerd. De reden om ons bij dit project te betrekken, was dat we niet terugdeinzen voor bijzondere opdrachten die enigszins afwijken van de gebruikelijke standaard. Dat bewezen we eerder ook al in het NAC in Houthalen – niet alleen een pareltje op het vlak van architectuur, maar ook op het
vlak van bevloering.”

Posa werd in 2011 opgericht door Michel Ceustermans, Jan Claes en Patrick Hufkens. Naast vloer- en tegelwerken behoren ook het plaatsen van natuursteen en vloerafwerkingen in parket en laminaat tot het activiteitenpakket. Sinds 1 januari opereert het bedrijf vanuit een nieuwe vestiging (Bergstraat 42B in Ham).


Beddeleem – Kantoorinrichting

Het nieuwe gebouw van Willemen in Hasselt is in een recordtempo gerealiseerd. De binnen-afwerking nam slechts vier maanden in beslag. Een van de partijen die hier een cruciaal aandeel in had, was kantoorinrichtingsspecialist Beddeleem (Nazareth). “Allereerst hebben we circa 1.200 m² gipskartonwanden geplaatst”, vertelt Project Manager Freek Van Vlaenderen. “Vervolgens kwamen de verhoogde vloeren aan bod, die zich uitstrekken over drie plateaus van goed 850 m². Daarop hebben we onze verplaatsbare JB 2000-systeemwanden geplaatst (inclusief deuren en beglaasde delen), in functie van de creatie van afgesloten bureauruimtes en vergaderzalen. In totaal gaat het om een oppervlakte van 850 m². Tot slot hebben we ook nog systeemplafonds geïnstalleerd in de sanitaire ruimtes en perimeter-isolatie met houtwolcementplaten aangebracht in de kelder.”

“Op zich was dit voor ons geen al te groot project, maar wat er bijzonder aan was, was de snelheid van uitvoering”, geeft Van Vlaenderen aan. “Willemen Construct heeft een ware krachttoer geleverd door alle onderaannemers die betrokken waren bij de afwerking op één lijn te krijgen. We hebben in het verleden nog wel projecten uitgevoerd waarbij de timing zeer krap was, maar het verschil was dat we toen telkens de volledige afwerking verzorgden (inclusief technieken, vloerafwerking, schilderwerken, enzovoort). Dat het in dit geval zo vlot verlopen is en dat alle knelpunten zo efficiënt weggewerkt zijn, heeft veel te maken met het lean management. Na de voorlopige oplevering werden de laatste issues netjes opgelost binnen de tien werkdagen, dus op dat vlak is het zonder meer een voorbeelddossier. Dat we van Willemen Construct het vertrouwen kregen om hun eigen kantoor in te richten, is een mooi compliment. De kiem voor onze uitstekende samenwerking is gelegd tijdens de realisatie van het nieuwe stadhuis van Hasselt, waarbij eveneens sprake was van een uitmuntende synergie.”


Schrijnwerkerij Vangrieken – Binnendeuren en raamafwerking

Timing, timing, timing: dat was het ordewoord voor alle partijen die hun steentje bijdroegen
aan de realisatie van het nieuwe kantoorgebouw van Willemen in Hasselt. Ook voor Schrijnwerkerij Vangrieken (Heusden-Zolder), dat het gros van de binnendeuren plaatste, de raamomkastingen installeerde (inclusief circa 260 lopende meter kasten in zwarte HPL met een tablet in eikenfineer onder de raamomkastingen) en de raamafwerking aan de
binnenzijde verzorgde (eveneens in eikenfineer). “Het was een huzarenstukje op het vlak van coördinatie, maar dat is tegelijk ook een van de succesfactoren geweest. De planning was zo strikt dat ze perfect gehandhaafd is en dat alle werken bijgevolg uitstekend verlopen zijn”, zegt zaakvoerder Geert Vangrieken. “Wat dit project eveneens bijzonder maakte, is dat de exacte detaillering van de binnendeuren – lees: de manier waarop ze ingebouwd zijn in de wanden – al vastgelegd was vooraleer de werken van start gingen. We waren vanaf het prille begin betrokken om de maatvoering juist te krijgen. Dit ging gepaard met een complexe voorbereiding, maar daardoor is de uitvoering wel zeer vlot kunnen verlopen. Hetzelfde geldt voor de afwerking van de ramen (250 in totaal), die eveneens op zeer korte termijn moest gebeuren. De samenwerking met de bouwheer annex hoofdaannemer is gelukkig uitstekend verlopen. Dat Willemen Construct erg selectief geweest is bij het aanstellen van de betrokken onderaannemers, is een mooi compliment voor ons. Goede afspraken maken goede vrienden: dat is in dit geval eens te meer gebleken.”

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer
Askimmo (Hasselt)

Architect
Stramien (Antwerpen)

Hoofdaannemer
Willemen Construct – Zetel Hasselt (Hasselt)