Kantoorgebouw Willemen Hasselt

De nieuwbouw van Willemen Groep in Hasselt is in een recordtempo gerealiseerd. “In april zijn we effectief begonnen met het uitgraven van de bouwput en vlak voor het kerstverlof zijn we met z’n allen verhuisd”, aldus Wim Briels.

05:14
05-03-2019

Kantoorgebouw Willemen | Hasselt

Limburgse thuisbasis van Willemen in recordtempo gerealiseerd

Met de nieuwbouw van de Limburgse zetel in Hasselt zijn de integratie van het voormalige Kumpen in Willemen Groep en de oprichting van Willemen Construct en Willemen Infra definitief beklonken. De betrokken aannemers schakelden meteen naar de hoogste versnelling en wisten het complex na amper acht maanden kant-en-klaar op te leveren. Een unieke prestatie die onder meer te danken is aan de uitstekende projectvoorbereiding, de prima samenwerking tussen alle uitvoerende partijen en de doorgedreven toepassing van Lean en BIM.

Kantoorgebouw Willemen Hasselt

De fraaie inkompartij zet meteen de toon.

 

De fusie

Tekst: Tim Janssens 
Beeld: Wesley Nulens Fotografie
Participanten aan het woord

KONE – Lift en sectionaalpoort

De lift in de nieuwbakken Hasseltse uitvalsbasis van Willemen kan tot acht personen vervoeren die tussen het ondergrondse niveau en de tweede verdieping pendelen (nuttige last: 630 kg). “Het gaat om een KONE Ecospace-liftinstallatie, een betrouwbare basisoplossing voor laagbouw en uitermate geschikt om tegemoet te komen aan de noden van dit kantoorvolume”, vertelt Sofie Oosterlinck, regional sales manager New Equipment bij KONE (Brussel). “Daarnaast hebben we tevens de sectionaalpoort met rasters geplaatst die de ondergrondse parking afsluit. Het is fijn dat we op deze manier voor een soort synergie hebben kunnen zorgen, conform onze visie en missie: we zijn ‘Dedicated to People Flow’ en zetten dus in op de realisatie van een veilige, vlotte mensenstroom. Voor ons was dit een erg mooi project. We zijn fier dat we onze oplossingen mochten aanbieden en diensten konden verlenen aan een van de grotere bouwbedrijven op de markt – een geweldige blijk van vertrouwen na heel wat eerdere samen-werkingen, die evenzeer uitdraaiden op een succes. De leanplanning vermeed verrassingen en vertragingen gedurende de uitvoering. Het was voor ons bijvoorbeeld erg belangrijk om weten dat er een computervloer zou komen op de verdiepingen. Dat heeft immers invloed op de positie van de bordesdeuren en de aanwerking tot aan deze deuren. Aangezien we dit tijdig wisten, konden we onze installatie hierop afstemmen. Een mooie illustratie van de prima samenwerking tussen alle betrokken partijen!”


Elektriciteitswerken Gielen –

Elektrische installatie

Noodstroomvoorzieningen, UPS, verdeelborden, bliksem- en overspanningsbeveiliging, bekabeling en schakelmateriaal, bewegingsmelders, brand- en inbraakdetectie, (veiligheids)verlichting die deels geïntegreerd is in klimaatplafonds en gekoppeld is aan een GIA-sturing, toegangscontrole, hoogspanning, audiovisuele toepassingen, internetvoorzieningen en een glasvezeldata-installatie: alles wat in het nieuwe gebouw van Willemen aangedreven wordt door elektriciteit is deskundig geplaatst door Elektriciteitswerken Gielen (Lommel). “Als een van de weinig installateurs tekenen we ook in Revit, dus dat heeft zeker in ons voordeel gespeeld. Lean is evenmin een onbekend gegeven voor ons. We hebben die werkwijze immers ook al op andere werven toegepast, zoals bij de PXL in Hasselt en in het politiecommissariaat van Borgloon”, vertelt Marc Philtjens, projectleider bij Gielen. “De timing was enorm krap, maar onder meer dankzij het gebruik van BIM was alles zeer goed voorbereid en zijn de werken uiterst vlot verlopen. Intussen hebben we samen met Willemen Construct alweer twee nieuwe werven opgestart, dus dat bewijst dat we met recht en reden van een prima samenwerking kunnen spreken!”


Posa – Tegelwerken

Een planning tot in de puntjes opvolgen, hoe strak ze ook is: dat is een van de pijlers in de bedrijfsfilosofie van Posa (Ham). Allerminst een overbodige luxe bij de realisatie van het nieuwe gebouw van Willemen, geeft zaakvoerder Michel Ceustermans aan: “We hebben vloer- en wandtegels geplaatst in het sanitair, hebben zowel binnen als buiten enkele trappen gemaakt en hebben ook nog een buitenterras aangelegd. Voor ons was dit een relatief klein project, maar de afwerkingsgraad lag hoog en de timing was zeer strak. Gelukkig was alles perfect georganiseerd. De reden om ons bij dit project te betrekken, was dat we niet terugdeinzen voor bijzondere opdrachten die enigszins afwijken van de gebruikelijke standaard. Dat bewezen we eerder ook al in het NAC in Houthalen – niet alleen een pareltje op het vlak van architectuur, maar ook op het
vlak van bevloering.”

Posa werd in 2011 opgericht door Michel Ceustermans, Jan Claes en Patrick Hufkens. Naast vloer- en tegelwerken behoren ook het plaatsen van natuursteen en vloerafwerkingen in parket en laminaat tot het activiteitenpakket. Sinds 1 januari opereert het bedrijf vanuit een nieuwe vestiging (Bergstraat 42B in Ham).


Beddeleem – Kantoorinrichting

Het nieuwe gebouw van Willemen in Hasselt is in een recordtempo gerealiseerd. De binnen-afwerking nam slechts vier maanden in beslag. Een van de partijen die hier een cruciaal aandeel in had, was kantoorinrichtingsspecialist Beddeleem (Nazareth). “Allereerst hebben we circa 1.200 m² gipskartonwanden geplaatst”, vertelt Project Manager Freek Van Vlaenderen. “Vervolgens kwamen de verhoogde vloeren aan bod, die zich uitstrekken over drie plateaus van goed 850 m². Daarop hebben we onze verplaatsbare JB 2000-systeemwanden geplaatst (inclusief deuren en beglaasde delen), in functie van de creatie van afgesloten bureauruimtes en vergaderzalen. In totaal gaat het om een oppervlakte van 850 m². Tot slot hebben we ook nog systeemplafonds geïnstalleerd in de sanitaire ruimtes en perimeter-isolatie met houtwolcementplaten aangebracht in de kelder.”

“Op zich was dit voor ons geen al te groot project, maar wat er bijzonder aan was, was de snelheid van uitvoering”, geeft Van Vlaenderen aan. “Willemen Construct heeft een ware krachttoer geleverd door alle onderaannemers die betrokken waren bij de afwerking op één lijn te krijgen. We hebben in het verleden nog wel projecten uitgevoerd waarbij de timing zeer krap was, maar het verschil was dat we toen telkens de volledige afwerking verzorgden (inclusief technieken, vloerafwerking, schilderwerken, enzovoort). Dat het in dit geval zo vlot verlopen is en dat alle knelpunten zo efficiënt weggewerkt zijn, heeft veel te maken met het lean management. Na de voorlopige oplevering werden de laatste issues netjes opgelost binnen de tien werkdagen, dus op dat vlak is het zonder meer een voorbeelddossier. Dat we van Willemen Construct het vertrouwen kregen om hun eigen kantoor in te richten, is een mooi compliment. De kiem voor onze uitstekende samenwerking is gelegd tijdens de realisatie van het nieuwe stadhuis van Hasselt, waarbij eveneens sprake was van een uitmuntende synergie.”


Schrijnwerkerij Vangrieken – Binnendeuren en raamafwerking

Timing, timing, timing: dat was het ordewoord voor alle partijen die hun steentje bijdroegen
aan de realisatie van het nieuwe kantoorgebouw van Willemen in Hasselt. Ook voor Schrijnwerkerij Vangrieken (Heusden-Zolder), dat het gros van de binnendeuren plaatste, de raamomkastingen installeerde (inclusief circa 260 lopende meter kasten in zwarte HPL met een tablet in eikenfineer onder de raamomkastingen) en de raamafwerking aan de
binnenzijde verzorgde (eveneens in eikenfineer). “Het was een huzarenstukje op het vlak van coördinatie, maar dat is tegelijk ook een van de succesfactoren geweest. De planning was zo strikt dat ze perfect gehandhaafd is en dat alle werken bijgevolg uitstekend verlopen zijn”, zegt zaakvoerder Geert Vangrieken. “Wat dit project eveneens bijzonder maakte, is dat de exacte detaillering van de binnendeuren – lees: de manier waarop ze ingebouwd zijn in de wanden – al vastgelegd was vooraleer de werken van start gingen. We waren vanaf het prille begin betrokken om de maatvoering juist te krijgen. Dit ging gepaard met een complexe voorbereiding, maar daardoor is de uitvoering wel zeer vlot kunnen verlopen. Hetzelfde geldt voor de afwerking van de ramen (250 in totaal), die eveneens op zeer korte termijn moest gebeuren. De samenwerking met de bouwheer annex hoofdaannemer is gelukkig uitstekend verlopen. Dat Willemen Construct erg selectief geweest is bij het aanstellen van de betrokken onderaannemers, is een mooi compliment voor ons. Goede afspraken maken goede vrienden: dat is in dit geval eens te meer gebleken.”

Bouwen aan Vlaanderen partners