Platform voor de bouw
Kantoorverlichting anno 2020:  de future-proof werkplek is een feit

Kantoorverlichting anno 2020: de future-proof werkplek is een feit

Bij nader inzien valt op dat er qua conceptueel denken voor kantoorverlichting eigenlijk al decennialang sprake is van een standstill. Bizar voor een werkomgeving in volle transitie … “Vandaag zijn de wensen en noden voor een eigentijdse kantooromgeving ingrijpend veranderd”, weet het vermaarde Duitse familiebedrijf ERCO. “Helaas regeren het traditionele denken en de status quo. De toekomst begint echter vandaag, dus kantoren kunnen maar beter volgens deze visie ingericht worden als ze willen inspelen op de steeds sneller wisselende wensen en noden!”

“Hoewel energie-efficiënte ledarmaturen vandaag stilaan alomtegenwoordig zijn, is de manier van denken en plannen nog altijd grotendeels ongewijzigd, met de klassieke, kwantitatieve gridopstelling als credo. En net dat maakt flexibiliteit heel lastig”, weet ERCO. “Kantoren lijken daardoor al te vaak steriel, vlak en karakterloos. Niet echt stimulerend en uitnodigend, dus. Hoog tijd om alles even grondig af te stoffen. Tabula Rasa. Kantooromgevingen hebben de laatste decennia immers een grondige evolutie doorgemaakt.”

Werk, socializing, kunst, koffiecorner, meeting, showrooms, conferentie, expositiezalen en zo veel meer: ze lopen steeds vaker naadloos door elkaar in hedendaagse kantooromgevingen. Een flexibel verlichtingsconcept is dan ook geen overbodige luxe.

 

Wallwash

ERCO brengt verandering in de situatie. Het bedrijf uit Ludenscheid ontwikkelt en produceert op een oppervlakte van ruim 65.000 m² technologie en toestellen die gekend zijn voor hun ongezien visueel comfort. “Onze befaamde spherolit-lenstechniek maakt het mogelijk om het licht precies te doen schijnen waar nodig. Een van de toegepaste technieken is wallwash. Hiermee kunnen we verticale vlakken op een uitermate uniforme manier verlichten. Het lijkt misschien een beetje verwarrend om zoiets in een kantooromgeving te doen, maar deze lenstechniek maakt in een handomdraai een totaal ander lichtbeeld mogelijk. Zo kunnen we met relatief weinig vermogen een grotere helderheidsindruk creëren. Het gaat bovendien om de vlakken die in architectuur het eerst worden opgemerkt en die mee de feitelijke ruimte-impressie bepalen. Dat is ook wat we zien in de natuur: horizontale en verticale luminanties. De term ‘Human Centric Lighting’ is dan ook zeer toepasselijk.”

Aanpasbaar in een handomdraai

Het kantoor is vandaag een amalgaam van verschillende activiteiten, sferen, noden en wensen. Optimale flexibiliteit en totale vrijheid zijn dan ook ‘key’. De ERCO-oplossing is al even eenvoudig als geniaal. In het moderne kantoor wordt immers niet alleen gewerkt. Werk, socializing, kunst, koffiecorner, meeting, showrooms, conferentie, expositiezalen en zo veel meer: ze worden op een speelse manier geïntegreerd en lopen steeds vaker naadloos door elkaar. Maar hoe leggen we hier een goede basis voor? “Een aantal parallelle tracks zijn het antwoord”, klinkt het bij ERCO. “Jilly-kantoortoestellen kunnen eenvoudig geplaatst worden waar nodig, op het moment dat de posities bepaald zijn. Andere toestellen zorgen dan weer voor een verlicht kunstwerk. Verschillende zones en activiteiten worden zo op een passende manier verlicht. Uiteraard zijn hedendaagse gebruikers veeleisend en hebben ze vaak persoonlijke wensen. Bluetooth Low Energy (BLE) biedt hen de mogelijkheid om via hun iPhone of iPad gepersonaliseerde instellingen en sferen te realiseren. Uiteraard zijn alle toestellen eveneens beschikbaar in DALI, dimbare uitvoering of gewoon schakelbaar. Kortom: het kantoor ziet er niet meer uit als een kantoor en kan indien nodig in een handomdraai aangepast of heringericht worden, zodat het meer dan ooit een plaats is waar mensen zich echt thuis voelen en graag vertoeven.”

Jilly-kantoortoestellen kunnen eenvoudig geplaatst en verplaatst worden waar nodig.

 

Preferred supplier

ERCO doet zijn bekendheid en visionaire denkwijze intussen al decennialang eer aan. Ook buiten de museale wereld is de Duitse verlichtingsspecialist steeds vaker de ‘preferred supplier’ voor projecten waarin lichtkwaliteit en totale flexibiliteit het verschil maken. Zo kon ERCO recent een indrukwekkende lijst spraakmakende realisaties toevoegen aan zijn portfolio: de Kathedraal van Milaan, het YSL-museum in Marrakech, het Louvre in Abu Dhabi van Jean Nouvel en de Axel & May Vervoordt Foundation in Wijnegem. Voor de collectioneurs van oldtimers was Grand Bazel zeer indrukwekkend. Of de nieuwe 2.500 m² grote Mercedes Benz Flagshipstore-showroom in Kortrijk. “Bij ERCO spreken we niets voor niets over licht, en niet over armaturen. Het gaat ons om lichtkwaliteit en kwalitatieve lichtplanning, niet om kwantiteit. Licht dat door ERCO geïmplementeerd wordt, is een zuivere kwaliteitstool die architectuur en ruimtes een extra dimensie geeft én ondersteunt. Door drie treffende vierde dimensie weten onze projecten zich als geen ander te onderscheiden. Alleen het beste is goed genoeg. Ook voor kantoren. Tabula rase vanuit een ‘less is more’-filosofie …”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details