Platform voor de bouw
Kantorencomplex als visitekaartje
Het spel van open en gesloten vlakken, alsook de geschrankte stapeling van de volumes met meerdere uitkragingen, zorgen voor een dynamisch ogend gebouw.

Kantorencomplex als visitekaartje

Zowel voor industriële, kantoor- als residentiële gebouwen blijkt geothermie de meest efficiënte manier te zijn om te verwarmen en te koelen. Bedrijven die zich op deze techniek toeleggen, kenden de laatste jaren flink wat succes. Als specialist in geothermische warmtepompen zag ook Eco Heating zijn omzet spectaculair stijgen. Om deze groei te bestendigen, investeerde de onderneming onlangs in de bouw van een indrukwekkende nieuwe hoofdzetel die transparante gevels combineert met een minimaal energieverbruik.

Klimaatplafonds maken het visuele plaatje compleet en zorgen tegelijkertijd voor een efficiënte warmte- en koudeafgifte.

Eco Heating timmerde tien jaar lang aan de weg in een huurkantoor in Zwijnaarde. De boost die de doorbraak van geothermie veroorzaakte, dwong de firma om uit te kijken naar een nieuwe en grotere uitvalsbasis. “Het management besloot dat de tijd rijp was om te investeren in een nieuwbouw”, aldus Geert Perneel, salesmanager en bestuurder bij Altez, de allroundpartner voor industriële bouwprojecten die dit project realiseerde. “Logischerwijze wilden ze van de nieuwe hoofdzetel een visitekaartje van hun kennis en expertise maken. Langs de Brusselsesteenweg in Melle vonden ze een braakliggend terrein waarop ze hun dromen konden waarmaken. En toegegeven: Eco Heating is met flair in zijn opzet geslaagd. Het nieuwe pand is het predicaat ‘kantoor-
gebouw van de toekomst’ meer dan waard. Niet alleen vanwege de transparante en interessante architectuur, maar ook – en vooral – door het energiezuinige karakter. Ondanks het feit dat circa 65 % van de gevel uit glas bestaat, is het een energieneutraal gebouw geworden.”

De sterke beglazing werd gecombineerd met grijs industrieel en architectonisch beton.

Transparant en progressief

Het kantorencomplex telt drie bouwlagen, die samen goed zijn voor een benutbare oppervlakte van 570 m². “Omwille van de esthetiek viel de keuze op een staalconstructie”, vertelt Geert Perneel. “Deze werd gecombineerd met een betonnen dak, dat geïsoleerd is met 16 centimeter PIR. Een deel werd ingericht als groendak en de rest van de oppervlakte wordt ingenomen door PV-panelen. De architectuur is een combinatie van grote raampartijen met driedubbele beglazing en gevelelementen uit grijs industrieel en architec-tonisch beton. Het spel van open en gesloten vlakken, alsook de geschrankte stapeling van de volumes met meerdere uitkragingen, zorgt voor een dynamisch ogend gebouw dat transparantie en progressiviteit uitstraalt. Binnenin primeren eenvoud en functionaliteit dankzij industrieel gepolierde vloeren en prefab stijlwanden. Klimaatplafonds maken het visuele plaatje compleet en zorgen tegelijkertijd voor een efficiënte warmte- en koudeafgifte die – hoe kan het ook anders? – gegenereerd wordt met behulp van geothermie. Daarnaast zijn er nog zonnecollectoren geplaatst voor de productie van het sanitair warm water.”  

Pluim voor ingenieursbureau

Altez is bijzonder trots op deze realisatie. Niet in de eerste plaats omdat de bouwpartner bijna alles in eigen beheer deed: de uitwerking van het volledige concept, de stabiliteit, de productie van staal en beton en ook de ruwbouw. “De technieken en afwerkingen werden logischerwijze door de bouwheer zelf uitgevoerd”, aldus Geert Perneel. “Voor ons schuilde de belangrijkste uitdaging in de opbouw van de verdiepingen. Het was de bedoeling dat de breedte van de tussenliggende stroken tot een minimum werd beperkt. Dit moesten we laten samengaan met een uitkraging van 5 meter, waarop de tweede en derde bouwlaag zich situeren. Dat we in dit opzet geslaagd zijn, hebben we te danken aan het ingenieuze meesterschap van ons eigen ingenieursbureau. Daarom is dit nieuwe kantoorgebouw niet alleen voor Eco Heating, maar ook voor Altez een uithangbord van kennis en expertise.”

TECHNISCHE FICHE

Bouwheer Eco Heating (Melle)
Architect Architecten Emmanuel Lenders & Partners (Antwerpen)
Hoofdaannemer(s) Altez (Tielt)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details