Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Kantorencomplex met futuristische uitstraling

Waterfront_5 kopiëren
Een belangrijke uitdaging schuilde in de kromming van de muren en de glaspartijen. Daarom werd het glas in de bochten gesegmenteerd. (Beeld: Tine Brans)

Tekst | Tekst Els Jonckheere | Beeld Francis Vermeulen

16 december 2020 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Met zijn organische vorm, gearticuleerde gevel en niveaus die boven elkaar lijken te zweven, vormt dit gebouw een visueel drieluik met het hotel en het Regenboogstadion. 

De functionele synergie op de Waterfront-site wordt versterkt door de specifieke inplanting van de gebouwen. Het stadion, het hotel en het kantorencomplex verhouden zich als paviljoenen tot elkaar. Hierbij wordt de vrije ruimte op een slimme manier ingevuld. Bij het ontwerp van het kantorencomplex zochten de architecten in visueel opzicht aansluiting bij het bestaande voetbalstadion, terwijl de groene omgeving zoveel moge-lijk werd gevrijwaard. Daarom opteerden ze voor een gebouw met een vrije opstelling dat aan
verschillende zijden toegankelijk is. “Er is nergens sprake van voor- of achterkanten, wat een vrije circulatie mogelijk maakt”, aldus van Pieter Onraet, directeur totaalprojecten bij aannemer Alheembouw. “Dat is belangrijk omdat de kantooroppervlakte van 3.250 m² zal worden opgedeeld in tien units. Bedrijven met erg verschillende activiteiten zullen er hun intrek nemen, zoals AXA Bank, de Christelijke Mutualiteit en Lelieur – Van Ryckeghem.”

Het was geen sinecure om het concept van de luifels in architectonisch beton naar de praktijk te vertalen.

Indrukwekkende vormgeving

Het kantorencomplex heeft een organische vorm die geïnspireerd is op een ovaal. Verdiepingshoge glaspartijen en grote horizontale ‘boorden’ in wit architectonisch beton wisselen elkaar af. “Door grote overkragingen te voorzien, kregen de niveaus elk een eigen vorm”, legt Pieter Onraet uit. “Op die manier ontstaat een concept waarbij strakke schijven boven elkaar lijken te zweven. Omdat de
niveaus onderling verspringen, is er bovendien sprake van een sterk gearticuleerde gevel. Dit ontwerp vervult niet alleen een esthetische, maar ook een functionele rol. De opbouw van betonnen kolommen met daarop doorlopende betonplaten zonder balken laat immers een vrije en erg flexibele indeling toe. Niet onbelangrijk omdat het gebouw casco verhuurd wordt. Bovendien doen de grote overkragingen dienst als zonwering en brandoverslag.”

Project voor experts

Tijdens de uitvoering stootte Alheembouw op meerdere uitdagingen, waarvoor telkens een creatieve oplossing moest worden bedacht. “Nochtans zijn we voor geen kleintje vervaard”, vertelt Pieter Onraet. “Als bouwbedrijf met erkenning klasse 8 categorie D hebben we al tal van complexe opdrachten tot een goed einde gebracht. Wij durven te stellen dat we elk bouwproject aan-kunnen. Alheembouw is een begrip in de private en publieke bouwsector en geniet een stevige reputatie als duurzame bouwpartner en projectontwikkelaar. Een uitstekende bouwkwaliteit en ultieme dienstverlening zijn de pijlers waarop onze activiteiten gebaseerd zijn. En natuurlijk ook het enthousiasme en de expertise van ons team, die in dit project doorslaggevende succesfactoren zijn geweest.”

Verdiepingshoge glaspartijen en grote horizontale ‘boorden’ in wit architectonisch beton wisselen elkaar af. (Beeld: Tine Brans)

Creatieve oplossingen

Een belangrijke uitdaging schuilde in de kromming van de muren (en vooral de glaspartijen). “Daarom werd het glas in de bochten gesegmenteerd”, vertelt Pieter Onraet. “Ook het concept van de luifels in architectonisch beton was niet zo gemakkelijk naar de praktijk te vertalen. Een ander knelpunt was de verdraaiing in de plateaus. Asymmetrische plateaus resulteren in diverse uitkragingen, waardoor we telkens verschillende tegenpeilen moesten bepalen: een serieuze uit-daging voor het studiebureau. Verder dienden we het bekistingswerk tot een minimum te beperken. Speciaal aan dit project was dat de regenwater-afvoerbuizen ingestort zijn in de ter plaatste
gestorte kolommen. Door de complexiteit van de vormgeving hebben we het balkon ook in twee stukken gerealiseerd. Enerzijds gebruikten we unieke plafondelementen die in de betonnen plaat zijn ingestort, anderzijds waren er de verticaal aangestorte elementen (borstwering) door middel van thermische onderbreking. Het kantorencomplex van Waterfront is dus een vrij uniek project, dat niet-temin erg geslaagd is. We schuiven het dan ook graag naar voren als een uiterst mooie referentie.”  


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer Alheembouw (Oostnieuwkerke),  Steenoven (Roeselare) & ION (Waregem)

Architect Wielfaert Architecten (Waregem)

Hoofdaannemer(s) Alheembouw (Oostnieuwkerke)


Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details