Platform voor de bouw
Monumenten

Karakteristieke kloostergevel herbergt sociaal woonproject

Een aangesloten bebouwing in U-vorm verwijst naar het kloosterverleden.

Tekst | Stephanie Demasure

Beeld | Abscis Architecten

22 juli 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Tot een tiental jaar geleden liep de Oosterzeelse jeugd er school. En nog veel vroeger was het de thuis van de Zusters-Apostolinnen. Vandaag wordt de voormalige kloostersite omgevormd tot een modern complex met sociale appartementen. Met respect voor het verleden weliswaar. De oude kloostergevel bleef behouden en is optimaal in het ontwerp geïntegreerd.

De voormalige scholencampus IZOO in het centrum van Oosterzele krijgt een tweede leven. In een hedendaags gebouw, rond een centraal binnenplein, verrezen 39 sociale appartementen. Er is ook een ondergrondse parking voorzien. Nieuw en oud gaan er hand in hand. De kapel en de gevel van het klooster staan namelijk op de inventaris van Onroerend Erfgoed en moesten dus behouden worden. Abscis Architecten ging maar wat graag aan de slag met deze extra uitdaging. “Het aanzicht van de kloostermuur maakt deel uit van het collectief geheugen van Oosterzele”, zegt Stijn Oosterbos van Abscis Architecten. “De karakteristieke uitstraling draagt bij aan het ontwerp. Het was geen hindernis, wel een echte troef.”

Nieuw en oud gaan hand in hand.

Knipogen naar het verleden

Het bewaren van de kloostergevel had uiteraard een onmiskenbare impact op het architecturaal ontwerp. Zo waren de raamopeningen bepalend voor de inrichting van de verschillende verdiepingen. “Bovendien zijn we voor de inplanting van het gebouw gaan kijken naar de typische klooster-architectuur. We kozen voor een aaneengesloten bebouwing in U-vorm. Het nieuwe bouwvolume fungeert als een soort grens en creëert een ingetogen binnentuin, die publiek toegankelijk wordt. Elke verdieping heeft een rondgang. Een knipoog naar het kloosterverleden, maar tegelijk ook een keuze om verschillende soorten appartementen te realiseren”, legt Stijn Oosterbos uit.    

Terwijl de appartementen achter de kloostergevel vooral in contact staan met het dorp, zijn de wooneenheden in de achterbouw eerder gericht op het aanpalende weiland. De appartementen in het midden gaan dan weer maximaal de dialoog aan met de rustige binnentuin en hebben bijgevolg een intiemer karakter. Zo heeft elke bewoner een appartement dat aansluit bij zijn of haar persoonlijke wensen en noden.

Elke verdieping heeft een rondgang.

Hedendaagse appartementen

De expliciete keuze voor nieuwbouw, naast de bewaarde erfgoedelementen, was ingegeven door een goede afweging van de mogelijkheden en de vragen in de markt. De bestaande gebouwen waren verouderd en hadden een verregaande renovatie nodig. Bovendien bleek de indeling in klaslokalen de inrichting van kwalitatieve sociale appartementen in de weg te staan. Stijn Oosterbos: “De combinatie van restauratie en nieuwbouw is altijd een specifieke uitdaging, maar is tegelijk een echte meerwaarde die we graag uitspelen in een gebalanceerd en doordacht concept. De eigenheid van de bouwstijlen en het unieke karakter van de bewaarde kloostergevel en de kapel zijn optimaal geïntegreerd, zonder aan de authenticiteit te raken. De voorgevel van het oude klooster domineert al bijna tweehonderd jaar het dorpsgezicht van Oosterzele en zal dat ook de komende decennia blijven doen.”    

In een hedendaags gebouw, rond een centraal binnenplein, verrezen 39 sociale appartementen.

Schöck – Achterafmontage balkons

Als internationale speler specialiseert Schöck zich sinds jaar en dag in thermische onderbrekingen, verankeringssystemen en wapeningstechniek. Innovatie zit daarbij diep in het DNA van het bedrijf verweven. Maar al te graag denken ze met klanten mee over complexe projecten en steeds zijn ze op zoek naar producten die de kwaliteit van een gebouw verbeteren. De achterafmontage van balkons biedt een flexibele en duurzame oplossing. Met het Schöck IDock®-systeem worden uitsparingen gecreëerd in de vloerplaat, waarin de staven van thermische onderbreking – die reeds ingebouwd zijn in het balkon – worden geplaatst en nadien gebetonneerd. Daardoor is er slechts tijdelijke onderstempeling nodig. Met IQlick worden de staven van de thermische onderbreking in de vloerplaat met moeren vastgedraaid aan de balkonplaat, waardoor het balkon direct belastbaar is. De keuze hangt af van verschillende factoren. IQlick is bijvoorbeeld bijzonder geschikt voor verspringende balkons doordat dit systeem geen onderstempeling vereist. Achterafmontage vormt een gemakkelijke oplossing die bovenal functioneel is. Er treedt minder energieverlies op doordat balkons thermisch onderbroken worden, er is minder bouwschade en materialen worden efficiënt ingezet, wat zich vertaalt in een besparing op het vlak van bouwkosten. De kant-en-klare toepassing is snel te monteren en te belasten en is geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie.

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer SHM Denderstreek (Aalst)
  • Architect Abscis Architecten (Gent)
  • Studiebureau Stabitec (Brugge, Gent)
  • Hoofdaannemer(s) Bekaert Building Company (Waregem)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details