Platform voor de bouw
Kempische wereldspeler blinkt uit in luchtdichtheid, brandveiligheid en ecologische thermische isolatie
De fraaie hoofdzetel van Soudal in Turnhout werd ontworpen door Architects in Motion. (Beeld: Tom Goyvaerts/GMAX Agency)

Kempische wereldspeler blinkt uit in luchtdichtheid, brandveiligheid en ecologische thermische isolatie

Soudal is een vaste waarde in de Belgische bouwsector en maakt ook internationaal furore, maar toch wordt de wereldspeler uit het Kempische Turnhout nog altijd schromelijk onderschat. Soudal is immers veel meer dan siliconen, lijmen en PU-schuim voor vakmannen en handige doe-het-zelvers die de ‘finishing touch’ verzorgen, want de groep beschikt ook over allerlei productassortimenten, totaalsystemen en innovaties die interessant zijn voor bouwheren en architecten. We pikken er drie opmerkelijke blikvangers uit: het luchtdichte SOUDAFRAME SWI-prekadersysteem, het uitgebreide brandveiligheidsgamma en het ecologische Soudafoam SPF W11-isolatieschuim. 

De meerwaarde van SOUDAFRAME SWI is dat het naadloos geïntegreerd wordt in het isolatievlak en dat het de luchtdichte aansluiting standaardiseert.

Alvorens we dieper ingaan op de waardevolle troeven die Soudal in huis heeft om de luchtdichtheid, de brandveiligheid en de ecologische performantie van gebouwen te optimaliseren, belichten we eerst enkele interessante feiten en cijfers. Het Belgische familiebedrijf werd in 1966 opgericht door Vic Swerts en is door de jaren heen uitgegroeid tot een internationale expert in chemische bouwspecialiteiten. Soudal Group beschikt intussen over twintig productievestigingen in vijf werelddelen, opende verkoopkantoren in 44 verschillende landen, stelt wereldwijd meer dan drieduizend mensen tewerk en werd al diverse keren gelauwerd als onderneming (Best Managed Company, Onderneming van het Jaar …). De geheime ingrediënten van het felgesmaakte Soudal-recept? Grenzeloze ambitie, voortdurende innovatie, doorgedreven R&D op product- én productieniveau, doordachte investeringen en een voortrekkersrol op het vlak van BEN-bouwen, BIM enzovoort.

Het prekadersysteem beperkt de complexiteit van het montage- en afdichtingsproces aanzienlijk.

Luchtdicht prekadersysteem

Belangrijk om weten, is dat Soudal niet alleen focust op de ontwikkeling en vermarkting van afzonderlijke producten, maar dat het ook complete bouwsystemen aanbiedt. Dit geldt onder meer voor de populaire afdichtings-materialen, die alsmaar aan belang winnen nu luchtdichtheid steeds hoger op de architecturale agenda staat. De strikte regels met betrekking tot het S- en E-peil van gebouwen zetten Soudal ertoe aan om enkele specifieke totaaloplossingen te ontwikkelen. Een van de paradepaardjes in het luchtdichtheidsgamma is SOUDAFRAME SWI, een intelligent prekadersysteem met een lage thermische geleidbaarheid dat bestemd is voor de installatie van buitenschrijnwerk. Het bestaat uit slanke L-vormige profielen in glasvezelversterkt kunststof, die op maat geassembleerd worden door middel van plug-inconnectiestukken, een afdichtende lijm en unieke veerclips die een eenvoudige afstelling en bevestiging van het raamkozijn in het prekader garanderen. 

Het brandveiligheidsassortiment van Soudal omvat drie categorieën: afwerking van brandwerende deuren, brandwerende voegafdichtingen tussen compartimentswanden en brandwerende afdichting van doorvoeren.

“De meerwaarde van SOUDAFRAME SWI is dat het naadloos geïntegreerd wordt in het isolatievlak. Luchtdichtheid is vaak een kwestie van details, maar ons vernuftige prekadersysteem maakt bijkomende ingrepen overbodig en garandeert een koudebrugvrije bouwschil”, leggen luchtdichtheids-specialisten Filip Van Mieghem en Steven Van Orshaegen uit. “In plaats van te moeten ‘bricoleren’ en resterende luchtlekken af te plakken, kan je op een gestandaardiseerde voeg werken en kan je de prekaders optimaal afstemmen op de raamopeningen. De ramen worden er rechtstreeks in geschroefd, waardoor er geen metalen verbindingen nodig zijn met de dragende muurconstructie. Ze zijn bovendien makkelijker te vervangen bij latere renovaties of herstellingen. Kortom: het prekadersysteem beperkt de complexiteit van het montage- en afdichtingsproces aanzienlijk. Tot slot benadrukken we graag dat SOUDAFRAME SWI over een passiefhuiscertificaat beschikt en dat we een online BIM-tool ontwikkeld hebben, zodat de prekaders snel en efficiënt te integreren zijn in Revit-modellen en qua type en afmetingen optimaal af te stemmen zijn op specifieke projecten.”   

Soudal ontwikkelde als eerste Europese fabrikant een ‘groen’ in-situ isolatieschuim: Soudafoam SPF W11.

Brandveiligheidsgamma en ecologisch isolatieschuim

Naast luchtdichtheid is ook brandveiligheid een cruciale prioriteit bij Soudal. Het inferno in de Londense Grenfell Tower (in juni 2017) maakte eens te meer duidelijk dat brandveilig bouwen een kwestie van leven en dood kan zijn. “Ons brandveiligheidsassortiment omvat drie categorieën: afwerking van brandwerende deuren, brandwerende voegafdichtingen tussen compartimentswanden en brandwerende afdichting van doorvoeren. Voor elk van deze toepassingen hebben we brandwerende kitten, schuimen en andere toebehoren in huis – al dan niet als onderdeel van een ingenieus totaalconcept”, vertelt Koen Van Gasse, productmanager bij Soudal en tevens vicevoorzitter van de federatie van Belgische fabrikanten voor brandwerende producten (PFPA). “Hoewel iedereen intussen beseft dat brandveiligheid cruciaal is, zien we toch nog vaak problemen en mistoestanden opduiken: verkeerde producten die op de verkeerde plaats gebruikt worden, regelgeving die niet nageleefd wordt … Soudal werkt dan ook uitsluitend met gecertificeerde toepassingen en tracht actief mee te denken met de klant, zodat we voor elke situatie de beste oplossing kunnen bieden. Daarnaast geven onze experts regelmatig opleidingen aan installateurs – desnoods op de werf zelf! Als wereldspeler zien wij het als onze taak om die belangrijke boodschap mee uit te dragen.”

Ook op ecologisch vlak profileert Soudal zich als een heuse pionier. Zo ontwikkelde het als eerste Europese fabrikant een ‘groen’ isolatieschuim: Soudafoam SPF W11. “Het is een PU-schuim met HFO als blaasmiddel, dat hoofdzakelijk gebruikt wordt voor vloerisolatie”, legt expert ter zake Ivan Boeykens uit. “De HFO-technologie garandeert een betere thermische
isolatiewaarde, genereert geen broeikaseffect, is niet schadelijk voor de ozonlaag en vermindert de materiaalkost (tot 10 %). Zo dragen we ons steentje bij aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. Het is technisch gezien niet eenvoudig om broeikasgasvrije systemen te vervaardigen met behoud van alle mechanische eigenschappen, maar wij zijn er na een intensief R&D-traject van twee jaar glansrijk in geslaagd!”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details