svd_willemen_pxl-hasselt_resolutie-1mp_8-kopieren

Het visuele samenspel tussen het gevelmetselwerk, het zichtbeton en de cortenstaalaccenten geeft de PXL-MAD School of Arts een fraaie look.

02:27
15-05-2020

Kersverse kunstencampus siert Hasseltse hogeschool

Langs de Grote Ring in Hasselt prijkt sinds kort een nieuw campusgebouw. Het langgerekte complex met torenvolume bestrijkt een oppervlakte van 7.300 m² en huisvest aanpasbare leer- en werkomgevingen voor de kunst- en informaticaopleidingen van Hogeschool PXL. In een tweede fase, waarvan de exacte timing nog niet vastligt, wordt er centraal op de site ook nog een 41,5 meter hoge toren met een studentenhotel opgetrokken – het eerste van zijn soort in België.

Hogeschool PXL broedde al geruime tijd op een modernisering en uitbreiding van haar onderwijsfaciliteiten, die in sommige gevallen gedateerd zijn en die zich dus niet altijd lenen tot de implementatie van de leer- en werkomgeving van de toekomst. In 2018 was het eindelijk zover. De vijftig jaar oude ateliers van de kunstopleidingen – ‘De Lange Gang’ – maakten plaats voor de PXL-MAD School of Arts, die eveneens onderdak biedt aan ultramoderne ICT-infrastructuur. Sinds december 2019 is de gloednieuwe kunstencampus klaar voor de dienst.

svd_willemen_pxl-hasselt_resolutie-1mp_11-kopieren

Het torenvolume is grotendeels voorbehouden voor de theorielokalen van het PXL IT-departement, waar de focus onder meer op user experience en virtual en augmented reality ligt.

 

Creatieve, kunstzinnige omgeving

In het balkvolume van de PXL-MAD School of Arts, waar de centraal gelegen, dubbelhoge tentoonstellingsruimte de voornaamste blikvanger vormt, zijn onder meer nieuwe ateliers voor de Vrije Kunsten (Keramiek, Open Lab, Schilder-kunst, Sculptuur en Vrije Grafiek) en de afstudeerrichting Juweelontwerp & Edelsmeedkunst ingericht, die aanpasbaar zijn en die – naargelang de wensen en behoeften – evengoed kunnen fungeren als intieme leslokalen. Her en der zijn in de open ateliers zwevende, houten mezzanines geïntegreerd. Het torenvolume is dan weer grotendeels voorbehouden voor de theorielokalen van het PXL IT-departement, waar de focus onder meer op user experience en virtual en augmented reality ligt. Er is tevens sprake van een donkere ruimte voor foto- en video-opnames, waar ook studenten Grafisch Ontwerp dankbaar gebruik van zullen maken. Dit alles resulteert in een creatieve, kunstzinnige omgeving die symbool staat voor het vooruitstrevende karakter van de Limburgse hogeschool.

Zeer strakke timing

De nieuwe kunstencampus is gerealiseerd in het kader van een publiek-private samenwerking, waarbij de PXL-MAD School of Arts deel uitmaakt van het publieke luik en het toekomstige studentenhotel het private luik vormt. Willemen Construct en Vanhout stelden een geïntegreerd projectteam samen voor de realisatie van het kersverse campusgebouw. “De timing was bijzonder strak”, zegt projectleider Lode Rosvelds (Willemen Construct). “Aanvankelijk kregen we dertien maanden de tijd voor de realisatie van het 7.300 m² grote complex, maar aangezien er tijdens de uitvoering een extra gebruiker opdook, werd de termijn twee maanden verlengd. Voor de start van de eigenlijke bouwwerkzaamheden stonden we ook al in voor het asbestvrij maken en slopen van de oude kunstschool, het dempen van de kelder en het plaatsen van de paalfundering (vierhonderd palen). Dit gebeurde op amper drie maanden tijd. Om de strakke timing te kunnen respecteren, is het project volledig volgens de Lean-principes gepland.”   

svd_willemen_pxl-hasselt_resolutie-1mp_7-kopieren

Het terras van de eerste verdieping is afgewerkt als een volwaardige dakparking om zware kunstobjecten en materialen te kunnen vervoeren.

 

Uitdagend, maar uiterst geslaagd

Ook in bouwkundig opzicht moest het aannemersconsortium enkele bijzondere uitdagingen overwinnen. Zo gaan de kunstateliers op de eerste verdieping aan de zijde van de Gouverneur Verwilghensingel gedeeltelijk schuil achter een claustragevel. Aangezien de achterliggende façade grotendeels beglaasd is, was het niet vanzelfsprekend om de claustra op een gepaste manier te verankeren. “In nauw overleg met controlebureau Seco, studiebureau Establis, de leverancier van de gevelsteen en de leveranciers van de gevelwapening hebben we een oplossing uitgewerkt in de vorm van een dubbele laag gevelmetselwerk – bestaande uit een platte en een hoge gevelsteen – die wordt afgewisseld met drie lagen claustrametselwerk. Het claustrametselwerk is verankerd aan profielen die achter de gevelsteenwand geplaatst zijn”, legt Lode Rosvelds uit. “Voorts zijn er heel wat geïmpregneerde en gesealede polierbetonvloeren, eikenhouten parketvloeren (1.400 m² in de tentoonstellingsruimte en het schildersatelier) en piekfijn afgewerkte zichtbetonelementen (uitgevoerd met rechte hoeken) geplaatst. Er is ook een goederenlift verwerkt in het terras van de eerste verdieping (afgewerkt als dakparking) om zware kunstobjecten en materialen naar de centrale tentoonstellingsruimte en een deel van de ateliers te kunnen vervoeren. Tot slot kregen bepaalde ateliers een specifieke uitrusting. Zo is er een uniek geurlabo annex experimentele keuken ingericht, inclusief gekoelde stockageruimte, grote dampkappen, fornuizen, koelkasten en porseleinen uitgietbakken. Een ander bijzonder gegeven is de bronsgietput, die we bouwkundig gecreëerd hebben. We
mogen terugblikken op een uitdagend, maar uiterst geslaagd project!”     

Tekst Tim Janssens    |    Beeld Sepp van Dun, Bert Stephani

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Participanten aan het woord

Scaldex –Onzichtbare geveldragers

De fraaie gevel van de nieuwe kunstencampus van de PXL is bekleed met 7 centimeter brede ecobricks. “Daardoor moesten onze profielen een smalle onderlip hebben”, zegt Lara Lippens van Scaldex (Buggenhout), dat instond voor de gevelmetselwerkondersteuning boven ramen, deuren en overkragingen. “Het was een intensief project met veel teken- en rekenwerk. We hebben onze metselwerkdragers, die eveneens nodig waren voor de horizontale dilatatie, opgesplitst om ze perfect te laten aansluiten bij de verticale voegen in het metselwerk. In de noordgevel zijn grote raampartijen geïntegreerd, met stijlwerk dat doorloopt in de spouw en dat niet in conflict mocht komen met onze geveldragers, die eveneens in de spouw zitten. Het was dan ook cruciaal om de verankeringen piekfijn te positioneren. Door het laswerk handmatig uit te voeren, konden we de speciaal uitgetekende details tot in de puntjes realiseren. Aangezien het project in meerdere fases is uitgevoerd, hebben we onze metselwerkprofielen ook in meerdere fases aangeleverd. Ze waren uitgerust met een zichtbaar productienummer, zodat de plaatsers op de werf wisten welk profiel voor welke plaats voorzien was. De communicatie met de werf- en projectleiding is zeer vlot verlopen. Het was overigens niet het enige project dat we afgelopen jaar voor Willemen Construct gerealiseerd hebben, want we hebben eveneens niet-zichtbare geveldragers geleverd voor een woonproject op de site Academiestraat in Gent. Voorts zijn we volop bezig met het optimaliseren van het dossier Campus Noord in Antwerpen – een project met zeer veel variatie. Dat zal dus ook een mooie samenwerking worden!”


Vliegen – Brandbestrijding en (regen)watertoevoer en -afvoer

Om de bouw van de nieuwe kunstencampus van Hogeschool PXL tot in de puntjes te kunnen laten verlopen, werd er een Lean-planning gehanteerd. Een kolfje naar de hand van de firma Vliegen (Bree), die de brandbestrijding, de regenwatertoevoer en -afvoer, de watertoevoer en -afvoer en de plaatsing van de bijbehorende toestellen op zich nam. “Het was niet ons eerste project met Lean-planning, dus we konden perfect aan de gestelde voorwaarden voldoen”, zegt zaakvoerder Raf Vliegen. “We gebruiken enkel gekende en betrouwbare merken met een ijzersterke reputatie. De aan- en afvoeren en het regenwaterafvoersysteem zijn van Geberit, terwijl we de pompen verkregen hebben via DAB en de toestellen via Van Marcke. We hebben de voedingsleiding voor het koud water gedeeltelijk ondergronds gelegd om te voorkomen dat er een legionellaprobleem zou optreden in de leidingen die in een verwarmd lokaal in opbouw zouden liggen. Door ze ondergronds te plaatsen, is het risico op opwarming van het koud water nihil. De grond onder het gebouw heeft immers een afkoelend effect.”


ZOONTJENS – TERRASTEGELS

Uit de kluiten gewassen terrastegels plaatsen die bestand zijn tegen het zware gewicht van de kunstwerken die de centrale tentoonstellingsruimte van de nieuwe kunstencampus van
Hogeschool PXL sieren? Geen probleem voor Zoontjens
(Tessenderlo), expert in het plaatsen van tegels op tegel-
dragers – zowel standaardformaten als grootformaat: “Het gaat om vierkante betontegels die op het ene platform ,4 centimeter
dik zijn en in een formaat van 60×60 zijn toegepast, en op het andere platform 8 centimeter dik zijn en een omvang van 100×100 cm hebben. Ze scoren uitstekend op het vlak van breuklast en kunnen dus heel wat kilo’s torsen”, zegt country-manager Tom van Asten. “Dankzij ons gepatenteerde DNS Large-tegeldragersysteem kunnen we complexe projecten zoals dit zonder problemen aan. De 60×60-tegels hebben we manueel geplaatst, maar voor de 100×100-tegels hadden we een knikmops nodig. Dat was een heel ander gegeven – niet alleen qua installatie, maar ook qua handling. Vlak tegen een wand met ramen mastodonten van tegels plaatsen: het is een delicaat precisiewerk. Gelukkig zijn we daar intussen zeer bedreven in. Op twee weken tijd was de klus geklaard. Het maakt ons blij dat we deze knappe realisatie in eigen regio tot een goed einde hebben kunnen brengen.”   

Lees meer over: Hasselt , PXL-MAD School of Arts

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer Schoolontwikkeling nv (Hasselt)

Architect a2o architecten (Hasselt)

Hoofdaannemer(s) THV Willemen Construct (Mechelen) – Vanhout (Geel)

marcellomoron_wernigerode4_eiche_natur-kopierenhunter-douglas_product-guide_pr1-1-kopieren