Platform voor de bouw
Nieuws

Kies ramen met het milieu en energie-optimalisatie in het achterhoofd

Aluprof_1
Siemens Campus, Hebburn, Groot-Brittannië. Toegepaste systemen: MB-104 Passive, MB-SR50N

15 augustus 2022 Leestijd 9 minuten

Deel dit artikel

De stijgende energieprijzen en geleidelijke, maar onvermijdelijke klimaatveranderingen zorgen ervoor dat ontwerpers en constructeurs van gebouwen meer dan voorheen aandacht moeten besteden aan kwesties als energieverbruik. Eén van de basiselementen van het beheer van de energievraag is de keuze van geschikte ramen. Met welke oplossingen kunt u het beste zorgdragen voor het milieu en de portefeuilles van investeerders en toekomstige gebruikers?

Grote ramen, weinig zorgen

Tot voor kort werd aangenomen dat grote beglazing geen goede oplossing was, noch in een te warm noch in een te koud klimaat. Dit kwam door een gebrek aan doeltreffende methoden om opwarming van de ruimte via de beglazing tegen te kunnen gaan en door grote warmteverliezen als gevolg van ontoereikende thermische isolatie van ramen.

Vandaag bestaat dit probleem niet meer. Integendeel, het uitrusten van een gebouw met grote beglazing garandeert een effectief beheer van natuurlijke energie, en moderne raam- en deuroplossingen kunnen zelfs in de passiefbouw worden toegepast.

– Glazen gevels die door ons worden ontworpen met gebruikmaking van het MB-104 Passive systeem, dat certificering van het Passive Institute Darmstadt heeft verkregen, voldoen aan alle vereisten die in de passiefbouw aan ramen worden gesteld. Hun bijkomende voordeel en voorsprong op andere systemen is dat ze gemaakt zijn van aluminium en dus volledig recyclebaar zijn. Er kan gerust worden gesteld dat, door het gebouw te voorzien van grote beglazing met aluminium profielen, de investeerder zowel zorgt voor energie-optimalisatie als voor een vermindering van de problemen gerelateerd aan de eventuele sloop of afvoer van onderdelen – legt Emmanuel Gregoire, Managing Director bij Aluprof Belgium NV uit.

Optimalisatie van het energieverbruik dankzij grote beglazing – 4 manieren

Op welke manier kan met goed gekozen ramen en beglazing voor een betere energiedistributie in het gebouw gezorgd worden?

Energieterugwinning dankzij glazen gevels

Overeenkomstig de bepalingen van de klimaattop COP26 moeten tegen 2030 alle nieuwe gebouwen en infrastructuur de koolstofvoetafdruk verminderen met 40%. Tegen 2050 moeten nieuwe gebouwen een nul balans van koolstofuitstoot hebben[i]. Om dit te bereiken is het noodzakelijk om oplossingen te vinden die een beter beheer van het energieverbruik doorheen het hele jaar mogelijk maken. Grote beglazing is één van de manieren. Dit mag echter geen gewone beglazing zijn, maar beglazing die enerzijds zorgt voor verlichting en de mogelijkheid om de ruimte in de winter met zonne-energie te verwarmen, en anderzijds voor een hoge thermische isolatie, beperking van warmteverliezen en – in periodes van frequenter voorkomende stormen en windstoten – een hoge duurzaamheid en dichtheid tegen water en wind.

Een dergelijke oplossing is het MB-104 Passive systeem bestemd voor de fabricatie van verschillende soorten externe architecturale elementen – ramen, deuren, etalages, ruimtelijke structuren. Dankzij de thermische onderbreking van MB-104 Passive kan het worden toegepast in gebouwen met de hoogste eisen op het vlak van energiebesparing en passiviteit.

Gera Building, Nottingham, Groot-Brittannië. Toegepaste systemen: MB-104 Passive, MB-TT50

Gecontroleerde verwarming van ruimten dankzij screens

In de zomer kunnen grote glazen oppervlakken problematisch lijken vanwege de hoge instroom van zonlicht in de ruimten, waardoor deze opwarmen. Vakkundige toepassing van zonweringsystemen (Skyroll ZIP of ECO) kan dit probleem verminderen. Screens gemaakt van technische weefsels bieden een optische barrière tegen het licht en beschermen tegen overmatig zonlicht in ruimten waar licht nodig is en overdag mensen aanwezig zijn. Waar dit niet nodig is, volstaat het om externe rolluiken in te zetten die ook in de winter uitermate geschikt zijn om de ruimte te beschermen tegen warmteverlies.

Toegepaste systemen: Skyroll Eco

Glazen dak – modern en licht

Een vrij interessante oplossing vanuit het oogpunt van energiebesparing zijn glazen daken. Hoewel deze vooral worden toegepast in commerciële gebouwen, kunnen ze ook worden gebruikt in de woningbouw. Ze bieden overdag een uitstekende verlichting van de ruimte en verlagen de kosten van kunstmatige verlichting. Evenals bij ramen of glazen gevels kunnen ze worden voorzien van zonwering, waarmee u de opwarming van de ruimte kunt beheren op hete zomerdagen.

Galeria Katowicka, Katowice, Polen, Toegepaste systemen: MB-78EI, MB-SR50 EI, MB-SR50N EFEKT

Ecologisch aluminium

Modern en milieuvriendelijk bouwen mag de koolstofvoetafdruk niet uit het oog verliezen. Deze wordt niet alleen door het gebruik van het gebouw gegenereerd, maar ook door de bouw, modernisering en sloop ervan. De keuze van bouwmaterialen en -technologieën in de geest van duurzame ontwikkeling vormt de basis voor het aanvragen van alle soorten ecologische certificeringen.

– We moedigen u aan om aluminium te gebruiken, niet alleen vanwege de duurzaamheid en de esthetische effecten ervan, maar vooral omdat het een materiaal is dat als geen ander vrijwel oneindig kan worden gerecycled – benadrukt Emmanuel Gregoire. Bij Aluprof maken we vooral (voor meer dan 65%) gebruik van herwonnen aluminium, waardoor we tot 95% van de energie kunnen besparen die nodig is bij de productie van primair aluminium. Door aluminium te recyclen kunt u ook het waterverbruik verminderen (met maar liefst 97%) en de luchtvervuiling verminderen met 95%. Dankzij dergelijke hoge ecologische parameters hebben sommige van onze producten de Cradle-to-Cradle certificering gekregen, wat een bevestiging is dat ze kunnen worden gebuikt bij het opzetten van een gesloten-luseconomie. De Aluprof glazen gevelsystemen zijn terug te vinden in gebouwen die met gemak de BREEAM- of LEED-certificering hebben verkregen waarmee groene, duurzame gebouwen worden beloond – verduidelijkt de expert.

Let’s Build a Better Future

Verantwoord ontwerpen en kiezen van constructie- en afwerkingselementen die een optimalisatie van het energieverbruik mogelijk maken, is een persoonlijke verantwoordelijkheid van elke architect, ontwikkelaar en investeerder bij de huidige klimaatveranderingen. Het hangt van hun keuze van ramen, beglazingssystemen en zonwering af of toekomstige gebruikers comfortabel in de gebouwen zullen kunnen wonen of werken. Het loont de moeite om bewust te kiezen.

Artikel gesponsord door Aluprof

ALUPROF BELGIUM NV
TVA BE: 0631.791.484
BTW BE: 0631.791.484
Zeelsebaan 61, 9200 Dendermonde
+32 52 258 110
aluprof.com/nl


[i] Uit het WorldGBC Advancing Net Zero Status Report

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details