Platform voor de bouw
Kleurrijke dakconstructie brengt leven in de brouwerij
Een kleurrijk dak, een niet-alledaagse vorm en een originele invulling vormen de succesformule voor dit creatieve project.

Kleurrijke dakconstructie brengt leven in de brouwerij

De kanaalbuurt in Anderlecht is een echte upcoming wijk in onze hoofdstad. Zeker nu ook Brussels Beer Project zijn productiesite aan het water vestigde. Het kleurrijke dak van de brouwerij valt al van kilometers ver op. 

Aannemer Beeuwsaert Construct was in dit creatieve project niet aan zijn proefstuk toe. Het bedrijf uit Ledegem heeft al achttien jaar ervaring in de industriële en agrarische bouwsector. Beeuwsaert Construct staat jaarlijks in voor de realisatie van ongeveer 160 projecten – voornamelijk gesloten casco opleveringen, maar ook totaalrealisaties, met uitzondering van de elektriciteit en specifieke toebehoren zoals bij de nieuwe brouwerij van Brussels Beer Project. Piet Vandaele, verantwoordelijke voor de dienst na verkoop, volgde deze realisatie gedeeltelijk op als werfleider en legt uit: “In afstemming met de architect en de installateurs van de opslagtanks, vulmachines en de leidingen van het brouwsysteem bepaalden we de totale uitvoering en oplevering van het project. Verder stonden wij integraal in voor de realisatie en afwerking van het gebouw en de aanpalende evenemententuin.”

Het Brussels Beer Project is een ware eyecatcher in de levendige kanaalbuurt in Anderlecht.

Beeuwsaert Construct nam eerder ook al de uitbreiding van brouwerij De Halve Maan in Brugge voor zijn rekening. Deze uitstekende referentie was doorslaggevend voor de bouwheer om met hen in zee te gaan voor de bouw van de nieuwe brouwerij van Brussels Beer Project. Piet Vandaele: “Met onze ervaring hebben we de nodige knowhow om complexe projecten uit te voeren. Dergelijk gekleurd dak is quasi ongezien. De staalplaten zijn in eigen huis gelakt volgens de huisstijl van de bouwheer. Ook de glimmende dakrand springt meteen in het oog.” 

Precisiewerk voor hoogste efficiëntie

De nieuwe brouwerij heeft een sterk hellend dak. Binnen staan verschillende opslagtanks voor de brouwsels. Om voldoende stockageruimte te hebben voor het bier, was een inventieve aanpak nodig. Piet Vandaele: “Naargelang de hoogte van het gebouw moesten we grote en kleine tanks combineren, zodat ze perfect onder het dak passen. De overgebleven ruimte op de bovenste verdieping doet dienst als binnenbar van de Beer Garden. Deze aangename evenementensite kijkt uit over het water en is een hotspot in de wijk. Bij slecht weer gaan de activiteiten binnen door.”

Het sterk hellende dak bracht extra denk- en rekenwerk met zich mee. Een leuke uitdaging voor aannemer Beeuwsaert Construct.

Ook op het vlak van hygiëne moest Beeuwsaert Construct efficiënt te werk gaan. Zo is de epoxyvloer bestand tegen veelvuldig reinigen en werden in de deuropeningen lichte hellingen voorzien, waardoor het water mooi afloopt. Piet Vandaele: “Een aantal ingrepen hebben we ter plaatse in overleg met de bouwheer en de architect aangepast in functie van de noden en het budget. Heel specifieke toepassingen lopen al eens op in prijs. Daarom zoeken we altijd mee naar een alternatief, zonder in te boeten aan efficiëntie, kwaliteit en esthetiek.” 

Creatieve toepassingen met duurzaam resultaat

Een kleurrijk dak, een niet-alledaagse vorm en een originele invulling vormen de basis van het concept. De grote glaspartijen met blanke aluminiumprofielen doen denken aan serrebouw. Het project is allesbehalve klassiek. Al die creativiteit brengt het nodige denkwerk met zich mee. “Het hellend dak creëerde bij regenweer een grote waterval aan de achterzijde. Om dit te voorkomen, installeerden we een op maat ingewerkte afvoerbuis die het regenwater naar een opvangtank leidt. Het wordt ondergronds opgeslagen voor recuperatie in het bedrijf.”

Een op maat ingewerkte afvoerbuis leidt het regenwater naar ondergrondse opslagtanks voor recuperatie in het bedrijf.

Het is niet de eerste keer dat Beeuwsaert Construct ‘buiten de lijntjes’ kleurt. “Ik vergelijk bouwprojecten soms met een koekendoos: recht, strak en eenvoudig. Bij Beeuwsaert Construct variëren we graag tussen koekendozen en creatieve, uitdagende projecten zoals dit. Dergelijke realisaties zijn wat intensiever, maar houden de spanning en de uitdaging erin. Ze springen in het oog en zetten ons nog meer op de kaart.”    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Brussels Beer Project (Anderlecht)
  • Architect OFFICE Kersten Geers David Van Severen (Brussel)
  • Hoofdaannemer(s) Beeuwsaert Construct (Ledegem)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details