Platform voor de bouw
Kleurrijke gevels sieren fraai appartementencomplex

Kleurrijke gevels sieren fraai appartementencomplex

Aan de oevers van de Ijzer in Diksmuide verrees de voorbije maanden het eerste blok van het langverwachte Ijzerparel-project. Een naam die de lading volledig dekt, want het recent opgeleverde gebouw manifesteert zich als een fraai architecturaal hoogstandje. Dit is onder meer te danken aan de markante gevels, die bekleed zijn met EQUITONE [tectiva]- en [pictura]-panelen. De combinatie van roomwitte, bruine en oranje gevelelementen resulteert in een stijlvolle uitstraling die de prestigieuze locatie alle eer aandoet.

IJzerparel project vakblad bouw vlaanderen belgië

Hoogstaande architectuur met zicht op de polders en de Ijzertoren: geen wonder dat Residentie Ijzerparel deze dagen furore maakt in Diksmuide.

 

Hoogstaande architectuur met zicht op de polders en de Ijzertoren, op wandelafstand van het centrum en vlak aan het meanderende water van de gelijknamige rivier: geen wonder dat Residentie Ijzerparel deze dagen furore maakt in Diksmuide. Het complex omvat twee gebouwen met respectievelijk 23 en 24 ruime appartementen (van 95 m² tot 195 m²), gespreid over acht bouwlagen. Beide volumes zijn ondergronds met elkaar verbonden via een omvangrijk kelderniveau met 61 garageboxen, afsluitbare fietsenstallingen en vuilnislokalen. Dankzij de uitstekende ligging, het prachtige uitzicht, de riante privéterrassen en de hoge afwerkingsgraad zullen de bewoners per-manent kunnen genieten van een deugddoend vakantiegevoel.

Hoogwaardige architectuur

IJzerparel project vakblad bouw vlaanderen belgië

Op blok 2 van Residentie Ijzerparel is het nog even wachten, maar blok 1 is alvast opgeleverd en plechtig ingehuldigd. “Om dit soort projecten te kunnen realiseren, moet er vertrouwen zijn tussen alle betrokken partners”, weet Piet Coopman, medewerker van architecte Anje Van Damme. “Freddy Versluys is al meer dan twintig jaar een vaste klant, dus we konden rekenen op een prima samenwerking met de bouwheer. We hebben ons niet enkel beperkt tot de twee appartementsgebouwen, maar hebben tevens een masterplan voor de volledige site ontworpen, zodat we een optimaal evenwicht tussen open en bebouwde ruimte konden creëren – een aspect dat in belangrijke mate bijdraagt tot de algemene leefkwaliteit. We hebben gestreefd naar een hoogwaardige architectuur die zich perfect weet in te passen in de bijzondere setting. In plaats van een traditionele gevelbekleding in baksteen of architectonisch beton, hebben we geopteerd voor een kleurrijke combinatie van EQUITONE-panelen, die fijner en lichter zijn en dus de mogelijkheid bieden om dikker te isoleren. Bovendien zijn ze makkelijk te verwerken en laten ze zeer stijlvolle afwerkingen toe. Stuk voor stuk waardevolle troeven die in dit project zeker hun vruchten afwerpen!”

Ongelimiteerde ontwerpvrijheid

IJzerparel project vakblad bouw vlaanderen belgië

In plaats van een traditionele gevelbekleding in baksteen of architectonisch beton opteerden de architecten voor een kleurrijke combinatie van EQUITONE-panelen.

 

Dat de EQUITONE-panelen van Eternit de gevels van Residentie Ijzerparel sieren, is allerminst toeval. Ze zijn ontwikkeld met en voor architecten, met de bedoeling om hen een zo groot mogelijke ontwerpvrijheid te bieden. De in de massa gekleurde EQUITONE-panelen hebben een maximale grootte van 1,25 op 3 meter, maar kunnen in allerlei verschillende vormen of formaten verzaagd worden en kunnen indien gewenst zelfs doorboord of bedrukt worden. “Bovendien zijn ze beschikbaar in diverse toepassingen, die voor ieder wat wils bieden”, zegt Jan Motte, Account Manager EQUITONE bij Etex (Eternit). “In het Ijzerparel-project is er gekozen voor een combinatie van [tectiva] en [pictura]. De [tectiva]-panelen garanderen een uniek natuurlijk aspect, terwijl de [pictura]-panelen over een extra geharde, kleurstabiele topcoating beschikken waarmee je frisse, kleurrijke accenten in het gevelbeeld kan integreren. Er zijn tevens verschillende plaatformaten gebruikt, en de panelen zijn zowel verlijmd als mechanisch bevestigd. In het Ijzerparel-project komen dus heel wat esthetische mogelijkheden van het EQUITONE-gamma aan bod.”

Op en top functioneel

IJzerparel project vakblad bouw vlaanderen belgië

Er zijn verschillende plaatformaten gebruikt, en de panelen zijn zowel verlijmd als mechanisch bevestigd.

Ook in functioneel opzicht blinken de EQUITONE-panelen uit: ze hebben stuk voor stuk brandklasse A, zijn per definitie bestand tegen graffiti en zijn combineerbaar met verschillende types isolatie. “Ze zijn ook zeer snel en efficiënt te plaatsen”, weet Kurt Vermeulen, projectleider bij Tom Mauws bvba uit Roeselare, dat instond voor de gevelbekleding. “De [tectiva]-panelen zijn gebruikt voor de witte gevelvlakken (TE 00), terwijl de [pictura]-panelen instaan voor de bruine tinten op de zijgevel (PA 944) en de oranje accenten aan de ramen en de kolommen (PG 742). Op het gelijkvloers en de bovenste verdieping hebben we ze verlijmd. Op de andere verdiepingen is er geopteerd voor mechanische bevestiging. We hebben al een aantal jaar ervaring met EQUITONE en vinden het een zeer goed product. De panelen zijn kwalitatief en vooral ook snel leverbaar. De combinatie tussen [tectiva] en [pictura] is in onze ogen zeer geslaagd. Op de plaatsen waar het eerste Ijzerparel-gebouw bekleed is met oranje panelen, zal het tweede Ijzerparel-gebouw uitgerust zijn met groene panelen. Dat zal een fraai visueel samenspel opleveren!”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details